Tore Wretman : maten och livet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
632
Utgivningsdatum
2014-01-10
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form) / Mörck, Martin (form) / Lindberg, Björn (foto)
Illustratör/Fotograf
Martin Mörck
Dimensioner
245 x 180 x 30 mm
Vikt
1078 g
SAB
Lz Wretman, Tore
ISBN
9789173315951

Tore Wretman : maten och livet

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-01-10
429
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vid sidan av 1800-talet stora kulinariska/gastronomiska namn Charles Emil Hagdahl är 1900-talets motsvarighet Tore Wretman (1916 2002). För flera generationer framstår Tore Wretman som sinnebilden för vällagad mat, lämpliga drycker och råvarors kvalitet. Mer än någon annan i Sverige bidrog han till att höja kockyrkets status. Wretman blev hovtraktör 1963 och hedersdoktor 1986. Han presenterade mat och måltid i media och byggde upp ett matimperium i världsklass, med Riche, Operakällaren, Stallmästargården och flera andra restauranger. Han satt i internationella hedersgastronomiska sällskap och intressesammanslutningar och startade även utbildningar. Här skildras hans långa bana från ung kökspojke till praktik på flera av världens främsta restauranger och hotell. Wretmans vilja, kunskaper, visionära idéer och sociala skicklighet var enastående. Initierat, engagerat och kunnigt skildrar Ekdahl i text hela Wretmans gärning. Det är en bred berättelse med maten, köket och serveringen i fokus. På köpet får läsaren recept och kulturhistoria, skildrade möten och samtal. Allt ytterligare belyst av de många fotografierna från Wretmans aktiviteter.

Mats Ekdahl är journalist och författare, tidigare bl.a. chefredaktör för Läkartidningen, tidningen Vi, Resumé och Tidningen Arbetet. Han har även varit verksam som generaldirektör. Han var Wretman behjälplig med flera av dennes minnesböcker. Ekdahl har också varit gästprofessor i journalistik. Björn Lindberg tillhör de legendariska matfotograferna och har medverkat i ett stort antal böcker och tidningar. Han följde även Tore Wretman under 30 år som fotograf.

Sagt om boken:

"Denna gedigna biografi med linneomslag och högklassig layout innehåller talrika foton och illustrationer av Björn Lindberg, Wretmans vän och en välkänd matillustratör." Eeva-Stiina Sundén, BTJ

"En av de första i sitt slag, och varmt välkomnad /.../ de korta kapitlen serveras med angenäm styrka och smak." Per Rydén, Jönköpingsposten

"Jag älskar att bläddra i boken Tore Wretman: Maten och livet. Det är inte en klassisk kokbok, men jag tycker att det är intressant att lära känna Tore Wretman i den boken, inte minst för de restauranger jag jobbar med. Det var ju han som räddade Riche 1945, efter andra världskriget." Matilda Jackson, dotter till PG Nilsson svarar på frågan "Vilken är den bästa kokbok du vet?" i Dagens industri, 9 september 2022.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tore Wretman : maten och livet
 2. +
 3. Glöm aldrig Tintin : en sann berättelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Glöm aldrig Tintin : en sann berättelse av Sanam Gharaee, Sofia Rutbäck Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 678 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Tore Wretman : maten och livet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Omdöme
  Sven-Gunnar Petersson, 15 oktober 2019

  En fantastisk bok. Om du du har något intresse av mat i Sverige bör du äga denna bok. Hur maten har utvecklats från 50-talet och framåt.

 2. En härlig generationsbeskrivning
  Helge B Stumm, 10 mars 2014

  för fyrtiotalister med Stockholmsanknytning! Från slips och kjoltvång (två vita och en brun inte att förglömma) till det som Wretmans pojkar förvaltar så väl idag, även om de också har har mognat

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Mats Ekdahl