Tryckta tyger för alla tillfällen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2019-11-29
Förlag
Carlsson
Dimensioner
294 x 218 x 24 mm
Vikt
1230 g
SAB
Ihcc
ISBN
9789173319867
Tryckta tyger för alla tillfällen (inbunden)

Tryckta tyger för alla tillfällen

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2019-11-29
389
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
De tryckta tygerna är ett relativt nytt inslag i den långa textiltraditionen i Sverige. De industriellt framställda tryckta tygerna fick ett stort genomslag i mitten av 1900-talet. Ganska snart översköljdes hemmen, enligt vissa, av för mycket mönster. Numera är många av dessa första mönster och även dess formgivare bortglömda, medan andra tryck kommer i nytryck.

Mönsterkomposition är ett konstnärligt krävande yrke de tryckta tygerna föregås av en lång skapelseprocess.

I denna nya bok berättas om vår tryckta mönsterskatt, hur tillverkningsprocessen för handtryck, val av tyg/textil att trycka på, hur designen har ändrats. Ett kapitel ägnas åt tryck för hemmet och vad detta inneburit för inredningsstilar. Här berättas också om textiltryck för årets alla högtider liksom hur textiltryck använts i klädmodet. Det har framställts textiltryck för reklam och souvenirjägare, för turism och evenemang av olika slag. Annat textiltryck har inriktats på offentlig miljö, hemslöjden o.s.v.

Ett 40-tal framstående formgivare presenteras med ett rikt urval tryck, vilka också visar hur modet ändrats. En grundbok för alla intresserade.

Författarna är båda erfarna museikvinnor, Anna Lindqvist vid Ystads museum efter många år på Länsmuseet i Linköping. Marie Odenbring Widmark är anställd vid Västarvet i Västra Götaland. Tillsammans gav de tidigare ut Tryckt till jul, som är en systerbok och kommer i ny upplaga 2020.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tryckta tyger för alla tillfällen
  2. +
  3. Virka med struktur : maskor, tekniker och mönster

De som köpt den här boken har ofta också köpt Virka med struktur : maskor, tekniker och mönster av Lee Sartori (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna