Beckomberga : ode till min familj (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
355
Utgivningsdatum
2015-04-13
Upplaga
1
Förlag
Bonnier Pocket
Medarbetare
Molinder, Désirée (form) / Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
175 x 110 x 15 mm
Vikt
201 g
SAB
Hc
ISBN
9789174294675
Beckomberga : ode till min familj (pocket)

Beckomberga : ode till min familj

(108 röster)  |  Läs 12 recensioner
Pocket Svenska, 2015-04-13
69
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Augustprisnominerad 2014!

När Jimmie Darling kommer till Beckomberga mentalsjukhus börjar hans dotter Jackie tillbringa allt mer tid där och när modern reser till Svarta havet blir sjukhuset hela hennes värld. Där finns läkaren Edvard Winterson som varje natt tar med sig Jim och några utvalda patienter till sina stora fester vid Lill-Jansplan, där finns Inger Vogel som rör sig på gränsen mellan ordning och ödeläggelse och Sabina med sina pärlor och sin bedrövelse. Där finns också Paul och kärleken, det verkliga vansinnet. Beckomberga - ode till min familj är en berättelse om drömmen att hålla någon kvar i ljuset som aldrig riktigt har velat vara där, om skräcken och längtan efter att falla. I Sara Stridsbergs bedövande vackra roman är mentalsjukhuset intill Judarskogen både en monstruös ängel och en gammal utopi om att fånga den som faller.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Beckomberga : ode till min familj
 2. +
 3. Drömfakulteten : - tillägg till sexualteorin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Drömfakulteten : - tillägg till sexualteorin av Sara Stridsberg (pocket).

Köp båda 2 för 144 kr

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Beckomberga : ode till min familj. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Så vackert och så nära!
  Camilla , 12 november 2018

  Sara Stridsberg skildrar den psykiskt sjuka människan med sådan klarhet, medkänsla och respekt, utan att varken dölja eller försköna. Ett mästerverk som sätter avtryck.

 2. Fascinerande läsning
  Sören Westin, 27 september 2016

  En helt fantastisk bok! Går direkt in på min 20-i topp-lista. (Jag har läst tusentals böcker
  genom åren). De intagna på Beckomberga, deras anhöriga och personalen utgör en egen
  värld som fascinerar samtidigt som den är så lik vår. "Jag är faktiskt väldigt tacksam över att
  jag blev sjuk. Jag hade inte förstått någonting av världen annars" säger en av bokens viktiga
  personer. Det är en nyckelreplik.

 3. Starka band
  Rosetta, 10 april 2016

  mellan en dotter och hennes psykiskt sjuka pappa. Ett träffsäkert och fantasifullt språk. En intressant skildring av de människor som lever innanför och utanför sjukhusets murar. Var går gränsen mellan hälsa och sjukdom? Boken fascinerar!

 4. Bästa på länge
  Ann-Kristin Toftén, 8 mars 2016

  Helt otroligt att någon finns kvar och kan berätta om hur vården kunde se ut allt var inte dåligt människor utan för samhället blev omhändertagna i ett egen liten värld.

 5. En underbar bok
  Bokrec, 24 februari 2016

  En underbar bok som är vackert skriven. Ville inte att den skulle ta slut :)

  Rekommenderas!

  Läste några tidigare recensioner här på sidan och visst är det intressant att man kan ha så många olika uppfattningar om samma bok ...

 6. Det vi inte visste om Beckomberga.
  Britt-Marie Lundkvist, 6 januari 2016

  Denna bok kan inte lämna någon oberörd . En flickas fina beskrivning om hur hon besökte sin far dagligen när han var intagen på Beckomberga. Hur hon fick klara sig själv för mamma for världen runt. En mening har fastnat : när resåren gick sönder i hennes underbyxor, fäste hon dem med säkerhetsnålar i det smutsiga linnet Hygienen blev det inte mycket av heller. Så lite man brydde sig om en liten flicka. Det gjorde ont att läsa!

 7. Olika stilar?
  Jämtgubben, 20 november 2015

  En mycket bra bok om en intressant tid. Men man hade kunnat underlätta för läsaren, vid hopp mellan nutid och dåtid, om man till exempel skrivit om dåtid i kursiverad stil och om nutid med "vanlig" stil. Nu tar det en stund vid varje skifte för läsaren att orientera sig.

 8. själens höga berg och djupa dalar
  rosina , 14 oktober 2015

  Vacker prosa om ett tungt tema. Mörka inslag men ljuspunkter och många associationer till naturen såsom träd och fåglar. Den fångade mig och tog mig med på en resa i karaktärernas våndor, ljusa stunder, kärlek, sex och passioner när livet är skört och känns svårt att uthärda.

 9. Drömskt, poetiskt, vemodigt
  Anna, 14 oktober 2015

  Underbart vackert skriven berättelse om några människoöden på Beckomberga. Allt sett genom en ung flickas ögon och funderingar. Hon rör sig obehindrat i området där hennes pappa är patient.

 10. Grubbel och obesvarade frågor
  Eva, 1 oktober 2015

  Trodde det skulle vara en mer avslöjande dokumentär. Boken är en skönlitterär roman som hämtar näring från en på Beckomberga intagen släkting till författaren. Hoppar i tid och rum, skapar ringa förståelse för dem som är intagna på Beckomberga mentalsjukhus. Boken genomsyras av grubbel och obesvarade frågor.

 11. Vackert språk och varmt perspektiv
  Marve, 29 augusti 2015

  Vi får följa en flicka vars pappa är patient på Beckomberga. Flickans perspektiv är klokt och rent. Det finns även andra perspektiv i berättelsen. Vi får inblick i båda föräldrarnas situation, en läkare finns där, medpatienter och en sjuksköterska.

  Det är en annorlunda berättelse, inte alls otäck utan beskriven med medmänsklighet. Vissa delar så genuina att de skulle kunna vara en egen text, en dikt som på några få rader beskriver en så stor helhet. Och språket är enastående vackert... Läs hela recensionen

 12. Poetiskt berättande
  Inger Wolf Sandahl, 12 juni 2015

  Så njutbar läsning och så skickligt berättad med hjälp av träd!!!
  Läser gärna mer av denna fina författare och ser fram emot
  nästa bok. Vi läser den i en bokcirkel också. Ska bli kul höra vad de andra tycker.

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Sara Stridsberg