Swede Hollow (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
413
Utgivningsdatum
2017-07-04
Förlag
Bonnier Pocket
Dimensioner
180 x 110 x 25 mm
Vikt
220 g
SAB
Hc
ISBN
9789174296303
Swede Hollow (pocket)

Swede Hollow

(113 röster)  |  Läs 14 recensioner
Pocket,  Svenska, 2017-07-04
89
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Swede Hollow" är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer.

Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild.

Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedda.

I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som endast har det gemensamt att de fallit ur ett Sverige i stark förändring. Familjen Björn från Örebro flyr från en katastrof. David Lundgren jagar en förlorad och hopplös kärlek. Den föräldralösa Inga från Dalsland söker större frihet och kontroll över sitt eget liv. De möter en verklighet präglad av hårda arbetsvillkor, sjukdom och plötsliga utbrott av naket våld - men de kom att tillsammans bygga sig ett liv i utkanten av den framväxande industristaden St Paul, illa sedda och utsatta för omvärldens förakt, men med drömmar om att "ta sig upp på gatan". Deras drömmar tar sig olika uttryck, men lever och verkar ända in i vår tid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Swede Hollow
 2. +
 3. Ödet och hoppet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ödet och hoppet av Niklas Natt Och Dag (inbunden).

Köp båda 2 för 188 kr

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Swede Hollow. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Makalöst bra.
  Ann Gomér, 28 december 2023

  Boken handlar om ett historiskt skede men är ändå väldigt aktuell med tanke på allt som händer i världen. Underbart språk dessutom. Jag har planer på att resa till Minnesota och se det med egna ögon.

 2. Inte lätt att vara svensk...
  Katarina Gummeson, 14 juli 2023

  Jag hade både läst och hört mycket om den här boken innan jag själv läste den vilket kanske färgade min bedömning. Jag hade förväntat mig ÄNNU mera slum och misär. Nu när jag läst den tycker jag att den ger en bra och nyanserad bild av hur det kunde vara för många imigranter, långt ifrån "att skära guld med täljkniv". Jag kan dock önska att boken haft ett djupare tecknat persongalleri - jag hade ibland svårt att ta till mig det som hände bokens karraktärer. Ibland blev boken nästan lite torr ... Läs hela recensionen

 3. Svensk historia i USA
  Anders Odeldahl, 23 mars 2021

  Intressant läsning. Baserad på mycket research. Man kan dra paralleller till dagens Sverige och hur en del invandrargrupper har det. Men i Sweden Hollow finns varken grov kriminalitet eller knark.

 4. En bortglömd värld
  Sussi, 26 januari 2021

  Oerhört intressant få veta om denna bortglömda värld. Man läser mest om alla som lyckades i USA, vete att alla inte gjorde det, men i alla fall klarade sig bra. Dessa människor hade otur kan man säga och kunde inte ta sig vidare. Viktig bok och gripande. Lätt "flytta över" dessa människors öde med andra grupper (i alla länder) som inte lyckas ta sig ur den miljö de hamnat i.

 5. Detaljrik och lärorik story
  Lars Ingelstam, 19 oktober 2020

  Mycket bra research. Ola L är en lysande berättare, som inte heller döljer sina egna värderingar. Jag tänker också: Invandrarna med sorgkant.

 6. Swede Hollow

  Roman som ger tankar till paralleller idag med flyktingproblem i Europa....
  Som en mekanik visar det sig att de som kommer sist också börjar längst mer på samhällsstegen.

 7. Läsvärt
  Aggie, 22 maj 2018

  En fantastisk berättelse där man får lära känna emigranterna och deras känslor och olika förmågor att anpassa sig till det nya livet. Speciellt intressant eftersom området funnits i verkligheten, utförligt beskrivet. En bok för alla med utvandrare i släkten, och de som vill lära sig mer om historia, eller sätta sig in i hur det är att vara emigrant/immigrant. Några personer presenteras dock mer än en gång, vilket känns onödigt. Fler illustrationer hade varit trevligt.

 8. Imponerande om "de små och stumma" människorna
  Benny Carlson, 17 maj 2018

  Larsmo kan på ett imponerande sätt leva sig (och läsaren) in i "de små och stumma" människornas vardag. Det hela är lågmält, ömsint och dramatiskt på en och samma gång. Bra grepp att skildra förloppet ur olika personers perspektiv i stället för ur den allvetande berättarens. Fritt från besserwisser-mentalitet och pekpinnar.

 9. Ett tidsdokument.
  Kajsa Henningsdotter, 13 april 2018

  Ett viktigt tidsdokument som visar att det inte gick lika bra för alla som för Karl-Oskar och Kristina. Det vilar en viss dysterhet över platsen där människorna bor

 10. Emigranter
  4ussi, 15 januari 2018

  Toppenbra bok som visar hur det var att komma till det stora landet i väst. Gripande läsning om hur man såg på svenskarna som emigrerade. Något att tänka hur Sverige ser ut idag.

 11. Swede Hollow
  Maria , 15 januari 2018

  Det här en bit historia som inte berättats så mycket om. Jag tycker om boken eftersom vi får följa några olika familjer och deras emigration till Amerika. Gillar man historia ska man absolut läsa den.

 12. Stark skildring av migranternas utresa och ankomst
  Anita Östersund, 1 januari 2018

  Boken kompletterar tidigare skildringar som jag läst om emigranter som flyttade till "Amerika".
  Utomordentligt fint språk, och den ger en fullt trolig bild av hur människorna också kunde få det.
  Viktigt för vår egen tid med tanke på våra nyanlända.

 13. Berörande skildring av utvandrare till Twin Cities
  Birgitta K, 15 december 2017

  Mycket berörande. Min man har släkt i Minneapolis-St Paul och vi har rest flera gånger i de svenska utvandrarnas spår i USA. Larsmos skildring tryfferas av protokoll och citat och runt dessa har han spunnit historien om de som utvandrade. Ett modernt utvandrarepos med ekon från Vilhelm Moberg men i modernare språkdräkt och berättargrepp.

 14. Invandrarrberättelse
  lustläsare, 4 september 2017

  Mycket intressant om en mer okänd epok av svensk invandring till USA. Ola Larsmo skriver initierat om tiden och personerna. Liksom tidigare böcker av honom läser jag denna med stor behållning.

Visa alla 14 recensioner

Fler böcker av Ola Larsmo