Swede Hollow (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
413
Utgivningsdatum
2017-07-04
Förlag
Bonnier Pocket
Dimensioner
180 x 110 x 25 mm
Vikt
220 g
SAB
Hc
ISBN
9789174296303
Swede Hollow (pocket)

Swede Hollow

(46 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket, Svenska, 2017-07-04
54
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Ola Larsmo har skrivit en av de senaste årens viktigaste böcker." Aftonbladet

"Swede Hollow" är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer.
Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild.
Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedda.
I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som endast har det gemensamt att de fallit ur ett Sverige i stark förändring. Familjen Björn från Örebro flyr från en katastrof. David Lundgren jagar en förlorad och hopplös kärlek. Den föräldralösa Inga från Dalsland söker större frihet och kontroll över sitt eget liv. De möter en verklighet präglad av hårda arbetsvillkor, sjukdom och plötsliga utbrott av naket våld - men de kom att tillsammans bygga sig ett liv i utkanten av den framväxande industristaden St Paul, illa sedda och utsatta för omvärldens förakt, men med drömmar om att "ta sig upp på gatan". Deras drömmar tar sig olika uttryck, men lever och verkar ända in i vår tid.

"Ola Larsmo har skrivit en lysande och gripande roman. ... Swede Hollow är ännu en bekräftelse på romanens styrka som konstform, hur den drabbar och förändrar genom att låta oss tänka andra människors tankar."
Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Swede Hollow
 2. +
 3. Ett litet liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt av Hanya Yanagihara (pocket).

Köp båda 2 för 108 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Swede Hollow. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Emigranter
  4ussi, 15 januari 2018

  Toppenbra bok som visar hur det var att komma till det stora landet i väst. Gripande läsning om hur man såg på svenskarna som emigrerade. Något att tänka hur Sverige ser ut idag.

 2. Swede Hollow
  Maria , 15 januari 2018

  Det här en bit historia som inte berättats så mycket om. Jag tycker om boken eftersom vi får följa några olika familjer och deras emigration till Amerika. Gillar man historia ska man absolut läsa den.

 3. Stark skildring av migranternas utresa och ankomst
  Anita Östersund, 1 januari 2018

  Boken kompletterar tidigare skildringar som jag läst om emigranter som flyttade till "Amerika".
  Utomordentligt fint språk, och den ger en fullt trolig bild av hur människorna också kunde få det.
  Viktigt för vår egen tid med tanke på våra nyanlända.

 4. Berörande skildring av utvandrare till Twin Cities
  Birgitta K, 15 december 2017

  Mycket berörande. Min man har släkt i Minneapolis-St Paul och vi har rest flera gånger i de svenska utvandrarnas spår i USA. Larsmos skildring tryfferas av protokoll och citat och runt dessa har han spunnit historien om de som utvandrade. Ett modernt utvandrarepos med ekon från Vilhelm Moberg men i modernare språkdräkt och berättargrepp.

 5. Invandrarrberättelse
  lustläsare, 4 september 2017

  Mycket intressant om en mer okänd epok av svensk invandring till USA. Ola Larsmo skriver initierat om tiden och personerna. Liksom tidigare böcker av honom läser jag denna med stor behållning.

Visa alla 5 recensioner

Bloggat om Swede Hollow