Radikaliserad konservatism (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2022-08-23
Förlag
Bokförlaget Atlas
Översättare
Hillevi Jonsson
Originaltitel
Radikalisierter Konservatismus
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
190 x 135 x 12 mm
Vikt
238 g
SAB
Ocgb
ISBN
9789174450248

Radikaliserad konservatism

(6 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2022-08-23
178
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Över 30 000 sålda exemplar i Österrike!

Många politiska ideologier genomgår en kris. Det gäller inte minst konservatismen. Partier i mitten och till höger måste välja om de ska bli mer öppna och progressiva, eller om de ska anpassa sig till de växande högerradikala rörelserna. Många har valt det senare.

Det vi har att göra med är ett nytt fenomen: en radikaliserad konservatism. I den här boken beskriver och analyserar den österrikiska statsvetaren och författaren Natascha Strobl den radikaliserade konservatismens framväxt och uttryck.

Med utgångspunkt i Österrikes Sebastian Kurz och USA:s Donald Trump, samt med nedslag i Tyskland och Storbritannien, beskriver hon metodiskt hur traditionella, etablerade partier anammar ett högerradikalt språkbruk, kopierar dessa partiers förhållande till medier och sanning samt hur de bygger hela partistrukturer kring en ensam, stark ledare.

Hur har den radikala konservatismen på så kort tid lyckats förändra den politiska arenan och förskjuta synen på det politiska normala? Är en sådan utveckling möjlig även i Sverige? Mycket talar för att den redan har inletts.

Natascha Strobl, född 1985 i Wien, Österrike är statsvetare, journalist och författare. Hon skriver för flera av Österrikes största tidningar, bland annat Der Standard och medverkar regelbundet som kommentator i radio och tv. På Twitter, där Natascha Strobl också är en av Österrikes mest inflytelserika twittrare med nära 170 000 följare, dissekerar hon regelbundet konservativa politikers språk och strategi. Radikaliserad konservatism, som fått pris som årets fackbok i Österrike och sålt 30 000 exemplar i Tyskland, är hennes tredje bok.

»Författaren och aktivisten Natascha Storbl stod för säsongens politiska best-seller med sin analys av högerextremistiska strategier inom borgliga partier.« Sebastian Hofer, österrikiska magasinet Profil

»De radikaliserade konservativas copy-pastade metoder är bländande i negativ bemärkelse, vilket gör det desto mer anmärkningsvärt att Natascha Strobl på 150 sidor hänsynslöst lyckas dissekera hela deras verktygslåda och analysera vart och ett av de retoriska och ideologiska vapnen de använder.« Nadja Kwapll, österrikiska magasinet An.schläge

»Konsis, underhållande, övertygande. Natascha Strobls bok är både en vetenskaplig analys och en politisk essä: medvetandegörande och uppvaknande.« Sebastian Friedrich, tyska radioprogrammet NDR Kultur
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Radikaliserad konservatism
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 257 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Radikaliserad konservatism. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra beskrivning av vilka ideer och maktmänniskor
  Thomas Ekbom, 13 februari 2023

  Stobl ger en inblick i hur världen styrs av människor och ideologier som utgår från rädsla
  och som "försöker slita hål i samhället.". Aktörerna "vill skapa oordning och kaos som de sedan kan omorganisera". Boken varnar för föraktet för svaga grupper och för polariseringen i samhället.
  Det är en brilliant analys av något som vi inte förstår när vi fastnar i sociala media.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Natascha Strobl