Vi är alla i tjänst hos konsten : från Svenska teaterförbundet till Fackförbundet Scen & film (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2022-04-22
Förlag
Bokförlaget Atlas
Dimensioner
237 x 159 x 24 mm
Vikt
581 g
SAB
Ohai
ISBN
9789174450316

Vi är alla i tjänst hos konsten : från Svenska teaterförbundet till Fackförbundet Scen & film

Kartonnage,  Svenska, 2022-04-22
175
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Från Svenska Teaterförbundet till Fackförbundet Scen & Film

Fackförbundet Scen & Film har verkat i 128 år, merparten under namnet Svenska Teaterförbundet. De sociala, ekonomiska och tekniska förutsättningarna för scen- och filmområdet har under denna tid på omvälvande sätt förändrats. Beständigt har emellertid varit de sköra infrastrukturerna och att de professionellt yrkesverksamma levt under osäkra villkor.

Förbundet har därigenom inte endast en facklig roll. Den har också en social och humanitär funktion samtidigt som den arbetar för att stärka grunderna för scen och film. De första femtio åren låg tyngdpunkten på de sociala och humanitära delarna. De fackliga fanns med men tog fart först efter att Fackorganisationen inrättades 1944. Och utöver att driva på för ökade resurser till scen- och filmbranschen har förbundet, bland annat genom sitt jämställdhetsarbete, bidragit till att göra den mer inkluderande och relevant.

Av medlemmarna har endast 1015 procent fasta jobb. Den stora majoriteten arbetar som frilansare med visstidsanställningar, men en växande grupp som frilansande egenföretagare eller så kallade kombinatörer. En framtida utmaning är att skapa bra villkor och utvecklingsmöjligheter oavsett anlitandeform. Den skarpa åtskillnad mellan anställda och företagare som präglar regelsystemen är främmande för de flesta frilansare. Vilket speglas i bokens titel, det är yrket och det konstnärliga arbetet som står i förgrunden.

Historikens författare Jaan Kolk var under åren 1997 till 2015 förbundsdirektör för det som då bar namnet Teaterförbundet/för scen och film.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vi är alla i tjänst hos konsten : från Svenska teaterförbundet till Fackförbundet Scen & film
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 424 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jaan Kolk

 • Alla är vi i tjänst hos konsten

  Jaan Kolk

  Fackförbundet Scen & Film har verkat i 128 år, merparten under namnet Svenska Teaterförbundet. De sociala, ekonomiska och tekniska förutsättningarna för scen- och filmområdet har under denna tid på omvälvande sätt förändrats. Beständigt har emelle...

 • Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys nr 12

  Eskil Wadensjö, Jaan Kolk, Magnus Granberg, Erik Olsson, Christian Andersson

  Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys samlar samhällsvetenskaplig och historisk forskning från Sverige och världen. Alla artiklar finns fritt tillgängliga, gratis att läsa och ladda ned, på www.tidskriftenarkiv.se. För dem som hellre vill läsa mella...