Volga och inre Ryssland : en resa i tid och rum (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2022-04-20
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
235 x 156 x 27 mm
Vikt
655 g
SAB
Kma
ISBN
9789175043883
Volga och inre Ryssland : en resa i tid och rum (inbunden)

Volga och inre Ryssland : en resa i tid och rum

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2022-04-20
269
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Floden Volga ses ofta som en symbol för det ryska. Men medan Volgas övre lopp kan betraktas som en del av det ryska kärnlandet, har flodens mellersta och nedre lopp en helt annan historia. Här uppstod en rad olika riken långt före den första östslaviska statsbildningen på 800-talet, och det var först från 1500-talet och framåt som stäppen i sydöst genom erövring och kolonisation blev en del av det ryska riket.

I boken skildras en båttur på Volga med start i Moskva och med Astrachan vid Kaspiska havet som slutdestination. Samtidigt görs en resa i historien, ända tillbaka till de tidigaste stäpprikena. I en vindlande resa genom århundradena får vi bekanta oss med de mytomspunna skyterna och sarmaterna, lära känna khazarernas och volgabulgarernas riken och uppleva hur östslaverna under medeltiden levde i såväl konflikt som samarbete med nomadiska stäppfolk som petjeneger och polovtser. Senare erövrades området av mongolerna, som kom att sätta en stark prägel på Rysslands fortsatta utveckling. Ättlingar till alla dessa grupper lever än i dag vid Volga, liksom en rad finsk-ugriska folk som bott i trakten sedan länge. Fram träder bilden av ett mångkulturellt och mångreligiöst ryskt imperium, som genom hela sin historia har brottats med den så kallade nationella frågan.

I dagens Ryssland bedriver de politiska makthavarna en allt starkare centralisering, och i sin retorik betonar de allt kraftigare det slaviskt ryska arvet. Samtidigt växer medvetenheten hos de icke-ryska folken om en egen kulturell särart. Frågan om etnisk tillhörighet och historiskt minne blir alltmer brännande i dagens ryska samhällsdebatt. Vilka konsekvenser kan det få för Rysslands framtid som mångnationell stat?

Lena Jonson är docent i statsvetenskap och har tidigare arbetat som forskare vid Utrikespolitiska institutet och vid Royal Institute of International Affairs i London. Under femtio års tid, från sitt första besök i landet 1969, har hon skrivit en rad böcker och artiklar om den politiska, samhälleliga och kulturella utvecklingen i Ryssland. Åren 2005 2009 arbetade hon som kulturråd vid den svenska ambassaden i Moskva, och hon har också varit föredragshållare på flodresor längs Volga.

Bland hennes tidigare böcker kan nämnas Den politiska oppositionen i Sovjet (1980), Vladimir Putin and Central Asia: the shaping of Russian foreign policy (2004) och Art and Protest in Putin s Russia (2015).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Volga och inre Ryssland : en resa i tid och rum
  2. +
  3. Ukraina : gränslandet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ukraina : gränslandet av Anna-Lena Laurén, Peter Lodenius (häftad).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Volga och inre Ryssland : en resa i tid och rum. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Om dem som inte är etniska ryssar
    Martin Vallas, 6 juli 2022

    Välskrivet och insiktsfullt beskriver Jonsson historien om alla folkslag längs Volga. Berättelsen leder ända fram till nutid, men skrevs före kriget i Ukraina. Belyser väl hur Ryssland använt och använder historia för rättfärdiga sin politik. Mycket bra!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lena Jonson