Bortom olja och gas (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2007-07-01
Upplaga
1
Förlag
Liber
Översättare
Jan-Gerhard Hemming
Dimensioner
238 x 172 x 15 mm
Vikt
640 g
ISBN
9789175487045
Bortom olja och gas (häftad)

Bortom olja och gas

Häftad Svenska, 2007-07-01

Slutsåld

Bortom olja och gas
Olah, George A / Goeppert, Alain / GK Surya Prakash

Hotet om den globala uppvärmningen är nu på var mans läppar. I en strid ström av rapporter försöker man uppskatta effekterna av fortsatt förbrukning för vår planet. Mer sällan syns konstruktiva förslag till lösning.

I denna bok diskuteras ett nytt sätt att tackla problemet med koldioxidutsläppen, nämligen genom att återanvända koldioxiden. I naturen sköter fotosyntesen om detta; men i vårt energi- och bränslekrävande samhälle måste vi med naturen som förebild få till ett nytt kretslopp som kan ta hand om de industriella utsläppen. Den metod som författarna diskuterar handlar om en hydrogenererande omvandling av koldioxiden. Den metanol som metoden ger är ett intressant alternativt drivmedel, bl a till etanol.

Författarna granskar för- och nackdelarna med dagens främsta energikällor: olja, naturgas, kärnkraft och olika slag av förnybar energi. Dessa inledande kapitel är en imponerande faktaredovisning av läget, där de olika energikällornas "pros and cons" diskuteras. Här diskuteras också drömmen om vätekonomin, men också dess tillkortakommanden.

Boken fokuserar på vad författarna kallar "metanolekonomin". Författartrion ser uppenbara risker med att t ex samla in och förvara koldioxiden på havsbotten. Deras argument för att omvandla koldioxiden med hjälp av tillförsel av energi till metanol är synnerligen intresseväckande och värda att tas på allvar.

Boken vänder sig till forskare och produktutvecklare inom industrin och högskolor. Bokens pedagogiska framställning gör den även lämplig som kurs- och referenslitteratur för kemistuderande med flera miljörelaterade ämnen. För beslutfattare inom den energiberoende industrin och transportnäringen torde den kunna bli ett upprop till begrundan för nya riktlinjer!

Boken innehåller en mängd illustrationer i 4-färg samt rikligt med referenser och ett fylligt sakordsregister.

Originalutgåvan av boken utkom 2006 på Wiley-VCH, DE-Weinheim.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Bortom olja och gas