Kunskap, konkurrens och rättvisa (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
130
Utgivningsdatum
2003-01-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts Akademiska Förlag
Översättare
Cecilia Brinck
Originalspråk
Engelska
Medarbetare
Karlson, Nils
Dimensioner
220 x 137 x 12 mm
Vikt
280 g
SAB
Qaabm
ISBN
9789175680590
Kunskap, konkurrens och rättvisa (kartonnage)

Kunskap, konkurrens och rättvisa

Hayek om marknadsekonomins processer

Kartonnage Svenska, 2003-01-01

Slutsåld

F A Hayek är en av de viktigaste ekonomerna genom tiderna. Han har givit en rad betydelsefulla bidrag till kapital-, penning- och konjunkturteori. Mest känd är han kanske som kritiker av keynesiansk konjunkturpolitik och som försvarare av frihet, rättsstat och konstitutionalism. År 1974 mottog han Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Alfred Nobels minne.

I Kunskap, konkurrens och rättvisa presenteras för första gången i svensk översättning Hayeks klassiska artiklar om marknadsekonomins dynamik och effekter. Dessa texter är även viktiga för förståelsen av hans mer politisk-filosofiska verk.

Enligt Hayek förmår inget alternativt ekonomiskt system att på samma sätt tillvarata, utveckla och nyttiggöra enskilda individers och aktörers kunskap och kompetens. Med Hayeks egna ord fungerar konkurrens på marknader som en upptäcktsprocedur . Han är därför djupt kritisk till alla ingrepp i marknadsekonomins processer, särskilt sådana som baseras på föreställningar om social rättvisa , vilka han menar är oförenliga med välståndsutveckling och ett öppet samhälle. Han menar dessutom att själva begreppet är intellektuellt ohederligt och saknar mening i ett samhälle av fria människor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Friedrich August Von Hayek

  • Der Weg zur Knechtschaft

    Friedrich August Von Hayek

  • Der Kapitalismus Und Die Historiker

    Friedrich August Von Hayek, Hardy Bouillon

    »Capitalism and the Historians«: »Der Kapitalismus und die Historiker« is a translation of »Capitalism and the Historians«, ed. by F.A. Hayek and written together with T.S. Ashton, L.M. Hacker, H.W. Hutt and B. de Jouvenel. Although evidence and e...