Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
478
Utgivningsdatum
2015-10-09
Upplaga
1
Förlag
Bakhåll
Översättare
Andreas Vesterlund
Dimensioner
213 x 140 x 35 mm
Vikt
734 g
SAB
Hce
ISBN
9789177424307
Klockan klämtar för dig (inbunden)

Klockan klämtar för dig

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-10-09
169
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.

Finns som ljudbok i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Ernest Hemingways romanmästerverk Klockan klämtar för dig i nyöversättning av Andreas Vesterlund och med efterord av Christian Ekvall.

For Whom The Bell Tolls - Klockan klämtar för dig - är Hemingways största mästerverk. Det är romanen framför alla andra om det spanska inbördeskriget. Om hur det var, om hur det kändes för partisanerna som stred på liv och död för sin frihet mot general Francos tungt rustade Hitler- och Mussolinistödda arméer.

Huvudpersonen Robert Jordan är amerikan. Han har tagit tjänstledigt från sitt jobb som lektor vid University of Montana och gått med som frivillig för att hjälpa det spanska folket i deras kamp. Romanen utspelas under tre dygn i slutet av maj 1937 medan krigets utgång fortfarande är i högsta grad oviss. Jordan har fått sin order. Han ska ta sig in genom fiendens linjer och ansluta till en grupp partisaner för att med deras hjälp spränga en strategisk bro över en flod. Det är Jordan som är sprängämnesexperten.

Det sägs att Hemingway delvis baserade romanens partisangrupp på en verklig grupp. Det är tänkbart och kan vara intressant att diskutera - men frågan om i vilken mån bokens gestalter har verkliga förebilder är inte viktig. Det viktiga är att författaren med en sådan fantastisk närvarokänsla har lyckats återge stämningen, villkoren, den splittrade tillvaron i detta bittra inbördeskrig, de desperata striderna mot alla odds.

Partisangruppen som Jordan förenas med är en brokig skara. Ledaren Pablo har sin heroiska tid bakom sig. Nu har han blivit elak, cynisk och uppgiven. Hans kvinna Pilar är en grandios och hetlevrad matrona, orädd för alla och ful i mun som en sjöman men varm som en glödbädd i hjärtat, på många vis är hon den egentliga ledaren. Här finns den vilt svärande Agustín, den tålmodige Fernando, bröderna Primitivo och Andrés, och Pablos bror Eladio. Och här finns Maria.

Maria var under transport från ett fångläger när gruppen sprängde tåget hon färdades med. I tumultet plockades hon upp och togs med, befriades. Hon plågas av sina minnen, minnena av de hemska saker som fascisterna gjort med henne. När hon transporterades från fånglägret hade hennes huvud just rakats, sen dess har hennes vackra gyllenbruna hår börjat komma tillbaka, nu är det "lite längre än pälsen på ett bäverskinn".

Marias och Roberts intensiva kärlek under dessa tre dramatiska och ödesdigra dygn är romanens själva mittstråk och tillhör i sin skira hoppfullhet världslitteraturens allra vackraste kärlekssagor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Klockan klämtar för dig
 2. +
 3. Den gamle och havet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den gamle och havet av Ernest Hemingway (inbunden).

Köp båda 2 för 307 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Klockan klämtar för dig. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Hemmingways bästa
  Mats H, 11 augusti 2016

  Jag läste boken när jag var ung och tycker nog att den är bättre än vad mitt minne säger mig. Hemingways sätt att blanda verkliga personer med fiktiva dito är intressant och känns modernt. Att boken börjar och slutar med samma beskrivning är coolt. Ett stort plus för Christian Ekvalls översättning och efterord.

 2. En klassiker
  urban andersson, 27 november 2015

  Fantastisk bok, ännu bättre vid omläsning än vid första läsningen (ca 20 år sedan).
  Suverän skildring av både personer och skeenden, om man dessutom har intresse för spanska inbördeskriget höjer det självfallet upplevelsen ännu mer.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Klockan klämtar för dig