Den metabola pandemin : det största hotet mot en hållbar framtid (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
505
Utgivningsdatum
2019-12-10
Upplaga
4
Förlag
Recito Förlag
Dimensioner
210 x 148 x 148 mm
SAB
V
ISBN
9789177654315

Den metabola pandemin : det största hotet mot en hållbar framtid

(25 röster)  |   Läs 6 recensioner
Häftad,  Svenska, 2019-12-10

Slutsåld

Den metabola pandemin

Mänskligheten upplever just nu en pandemi av metabol sjuklighet som redan påverkar uppåt halva jordens befolkning. Av alla olika problem på grund av människans påverkan på livsmiljön, är denna pandemi den allvarligaste. Hälsa och livskvalitet för flera miljarder människor är skadad och omfattningen av skadan ökar snabbt. Pandemin skördar redan hälften av alla förtida dödsfall i världen och hotar hela sjukvården med överbelastning.

Orsakerna bakom den metabola pandemin är förändringar i den för oss människor naturliga livsmiljön under 1900-talet som plötsligt gör oss överviktiga och sjuka. Den viktigaste förändringen bakom pandemin är kostrelaterad, men även det ökande bruket av medicinska substanser spelar en viktig roll.

Pandemin började i USA under 1900-talet med industrialiseringen av matproduktionen. Den tog på allvar fart där omkring år 1980, för att sedan sprida sig över nästan hela världen som en löpeld. Sjukligheten börjar oftast med att människor blir överviktiga och/eller utvecklar diabetes-2. Dessa tecken på sjukligheten kan redan spåras hos uppemot två miljarder av alla vuxna människor. Omkring 40 miljoner människor dör i förtid varje år på grund av metabola sjukdomar.

Större delen av mänskligheten lever idag i länder där övervikt och fetma orsakar långt fler dödsfall än undernäring. Pandemin sprider sig nu snabbt även bland barn och ungdomar. Redan beräknas över 40 miljoner barn under fem år och 340 miljoner barn mellan fem till nitton år vara överviktiga eller feta. Detta gör även att diabetes-2 kryper neråt i åldrarna.

Den här boken analyserar bakgrunden till den metabola pandemin och visar på dess underliggande orsaker och vad som kan och bör göras för att stoppa den. Utgångspunkten för analysen av problemet är hur vår livsmiljö förändrats de senaste 100 åren. I nästa steg försöker boken besvara frågorna om vilka specifika förändringar i livsmiljön som triggat igång pandemin, för att försöka besvara frågor om hur pandemin skall kunna hejdas.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Den metabola pandemin : det största hotet mot en hållbar framtid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tjock, banbrytande bok i viktigt ämne
  StaffanW, 9 mars 2021

  Mycket bra bok, men inte så lätt tillgänglig. Enbart text, inga illustrationer - och 500 sidor. Dock kan man ju läsa de delar som i första hand intresserar en utan problem - det är ju ingen roman - så som referens och insikt i olika problem är den utmärkt. Nästan ett måste för de som undrar varför vår hälsa generellt sjunker samtidigt som de medicinska åtgärderna och resurserna ökar.

 2. En ögonöppnare och tankeställare
  Farman, 21 oktober 2020

  Lars Bern täcker många ämnen och områden i denna bok. Detta gör han mycket träffsäkert, även när det kommer till den tekniskt medicinska delen.

  Denna bok fungerar mer som en introduktion till varje ämne författaren vidrör varvid referenser förses till läsaren. Låt er dock inte luras av ordet "introduktion" då bokens omfång är 505 sidor (inkl. referenser).

  Som läkarstudent har denna bok fått mig att tänka till en hel del, läsa litteratur som jag annars inte hade kommit över o... Läs hela recensionen

 3. Kunskap som alla borde känna
  Belen Hedlund, 20 oktober 2020

  Rekommenderas!! Sakligt, intressant, vakande, så mycket kunskap och fakta som inte pratas allt i media. Ett måste för alla men speciellt läkare.

 4. Bästa jag läst på länge.
  Felicia, 14 september 2020

  Rekommenderar denna om du är intresserad av hälsa och vill få ett annat perspektiv på ämnet än det du är van vid. Nyttigt att vidga sina vyer och se andra perspektiv...

 5. Mycket bra bok
  P.H, 19 februari 2020

  En ögonöppnare, borde läsas av alla som är intresserade av sin hälsa. Big Food och Big Pharma vill inte alltid vårt bästa.

 6. Fantastisk utförlig genomgång av vår metabolism
  Lars-Olof Öhlund, 2 januari 2020

  Man skulle kunna tro/hoppas på att det var en medicinskt utbildad person som skrivit denna bok med hela 727 referenser som underlag för de 450 sidorna.
  Boken skulle behövas inom den medicinska utbildningen som motvikt mot "Big pharmas" och "Big foods" dominans av vad som är rätt och fel angående kost kontra sjukdomar.
  Om man som lekman vill påverka sitt välbefinnande bör man läsa denna väl genomarbetade bok.
  Tack Lars Bern för ditt gedigna arbete

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Lars Bern