Järnmärkt (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2021-03-22
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
217 x 143 x 28 mm
Vikt
546 g
SAB
Hc
ISBN
9789177892731

Järnmärkt

(7 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-03-22
237
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
»Helén Wigh har inlett ett författarskap som lovar gott för framtiden. Hennes språk är klart som vatten.« Ölandsbladet

»Helén Wighs Filipstad noir är sensationell. Herregud, vilken skröna, vilken berättare.« Lasse Anrell, Nya Wermlands-tidningen

Värmland, 1858. Innan Carls far tar sitt sista andetag berättar han sanningen om moderns död. När Carl får veta vad som verkligen hände beslutar han sig för att hämnas. Han återvänder till den lilla gruvbyn Persberg - platsen fadern flydde från för tjugo år sedan.

Carl anländer till det lilla samhället under falsk identitet och blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Där har förbrytare kunnat röra sig fritt och ostört bland arbetarna. Men i Carls jakt på sanningen tvingas det förflutnas skuggor upp till ytan.

Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet. Detta är Helén Wighs debutbok, en berättelse fylld av mörka hemligheter, ljudet av ekande släggor och smuts som inte tycks gå att tvätta bort.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Järnmärkt
 2. +
 3. Järnmärkt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Järnmärkt av Helén Wigh (pocket).

Köp båda 2 för 326 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Järnmärkt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk debut
  Maria Carlsson (Filipstad), 6 april 2022

  Helen Wigh har skrivit en otroligt spännande och välskriven debutbok, fänslande från första stund då man känner man befinner sig i den tuffa 1800-tals gruvmiljön med dess lukt och ljud i gruvan.
  Gedigert researcharbete lönar sig, säger bara läs.

 2. Mycket bra och välskriven!
  Karl johan (Sverige), 2 april 2022

  Mycket välskriven bok, skickligt berättad, går inte att lägga ifrån sig. Lagom långa kapitel. Kolla in författarens andra bok Jordoffer, minst lika bra!

 3. Grymt bra
  @bettan_bokprataren (Örebro), 31 juli 2021

  I Helén Wighs debutbok får du en berättelse fylld av mörka familjehemligheter, orättvisor och rädsla men även om vänskap och en dröm att hitta sanningen. En roman som tar oss med till ett gruvsamhälle där klassamhället existerar fullt ut och folk fick slita hårt..
  Ett gediget researcharbete som gör att skildringen känns otroligt verklighetstrogen. Jag fångas in och andas samma luft och vandrar längst de vackert beskrivna miljöerna där karaktärerna befinner sig.
  En stark debut som be... Läs hela recensionen

 4. Spännande och välskriven debut!

  Ni som har följt mig ett tag vet att jag gillar böcker som utspelar sig runt 1700- och 1800-talet. Så det var med stora förhoppningar som jag började läsa boken.

  När Carls far tar sina sista andetag berättar han sanningen om moderns död, att hon blev mördad. Carl vill hämnas, antar en falsk identitet och återvänder till den lilla gruvbyn Petersberg - platsen hans far flydde från för tjugo år sedan. Väl där blir han vittne till hur en liten flicka mister livet och han lyckas med nöd o... Läs hela recensionen

 5. Välskriven
  Erica Karnbrink, 15 maj 2021

  Historisk skildring så autentisk att jag själv var där med alla sinnen. Fängslande och spännande intrig med levande karaktärer, komplexa som verklighetens människor. Även deras inre liv känns tidstypiska.
  Språket är varierat och ordrikt men står ändå aldrig i vägen för berättelsen utan bara bär den.
  När kommer nästa?

 6. En fantastisk debut som bjuder suggestiv spänning
  -, 4 april 2021

  Alltså!! Det här är sannerligen en bok i min smak. Helén Wigh har skrivit en historisk roman där den suggestiva spänningen löper genom texten. Orden fångar in mig och det hela känns så verkligt att jag befinner mig där. I den tuffa, smutsiga och farliga miljön som gruvfältet i Persberg utgör under 1800-talets mitt.
  Det märks att Wigh känner området väl och att hon gjort gedigen research om Persbergs historia och om gruvdrift.
  Järnmärkt bjuder på en stor portion spänning och en rejä... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Helén Wigh