Att välja ett liv (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2021-09-29
Förlag
Bazar Förlag
Medarbetare
Graves, Emma (form)
Dimensioner
195 x 135 x 29 mm
Vikt
390 g
SAB
Hc
ISBN
9789180062251

Att välja ett liv

(13 röster)  |   Läs 8 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-09-29
239
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"En gripande och ytterst levande historia om Sverige för hundra år sedan och om den starka Ottilia, författarens morfars mor."

Expressen

Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En bok i samma anda som Moa Martinsons älskade statarromaner - om en kvinna som går från välstånd till armod, men hela tiden står upp för sig själv och sina barn.

Året är 1921 och handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 21-årsdag. Myndighetsdagen, då hon äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek.

Men lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

"Boken är en smärtsam och livsviktig påminnelse om att vi inte kan ta kvinnors rättigheter för självklara."

Upsala Nya Tidning

"Den är ett fint tidsdokument med en genomarbetad miljöskildring och en gripande historia ... En bladvändare i arbetarförfattarnas fotspår."

BTJ

"En gripande och fascinerande historisk roman ... En arbetarroman med en handling och ett livsöde som både inspirerar och berör på djupet."

Agneta Norrgård, P4 Västernorrland

"Moderskapets pendling mellan att vara det underbaraste och att vara ett fängelse som gör livet omöjligt, framträder gång på gång. /.../ Böcker som 'Att välja ett liv' är viktiga för att vi aldrig ska glömma vilket helvete det varit att vara kvinna och att vi aldrig kan luta oss tillbaka och ta några rättigheter för givna."

Upsala Nya Tidning

"Författaren lyckas också fint åskådliggöra hur kvinnans beroendeställning och maktlöshet yttrar sig i vardagliga situationer. /.../ Genom skärvan som är Ottilias levnadsöde speglas både kvinnoförtryckets mekanismer och ett skede av samhällsförändring. Det är ingen dålig illustrerad studievägledning att sätta i händerna på en ung generation."

Arbetarbladet

"Marie Lok Björks morfars mamma gick i början av 1900-talet från att vara handlardotter till att bli statare. Hennes öde är verklighetsbasen i starka roman Att välja ett liv som vibrerar av ilska över kvinnors utsatthet. Även en ung kvinna har rätt att göra felaktiga val och ändå få respekt. Livet är inte svartvitt."

M-Magasin
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Att välja ett liv
 2. +
 3. Jag vill riva upp himmel och jord

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk (inbunden).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Att välja ett liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fascinerande kvinnoöde

  Gripande om Ottilia som lever som ensamstående och ogift tvåbarnsmamma för hundra år sedan. Boken skildrar kvinnors svårigheter att bli accepterade i samhället utan en man. Ottilia kämpar för att skapa ett eget liv för sig och sina två barn. En mycket bra och tänkvärd historisk roman!

 2. En helt oförglömlig läsupplevelse!
  @agneta_norrgard, 7 januari 2023

  Det är en roman som bygger på verkliga händelser och handlar om författarens morfars mor, Ottilia som gör en bakvänd klassresa från ett tryggt tämligen välbärgat liv till att bli förskjuten från sin familj och tvingas försörja sig som statare. En ytterst välskriven arbetarroman med en handling om ett livsöde som inspirerar och berör på djupet. Rekommenderas varmt!

  Handlingen utspelar sig hösten 1921, samma år som kvinnor fick rösträtt i Sverige. Boken är känslosam och har målande mil... Läs hela recensionen

 3. Viktig historia men slarvigt språk
  Cecilia E, 3 januari 2023

  Den skulle ha kunnat vara riktigt riktigt bra, beskrivningen om författarens släkting på 1920-talet, om kraven på kvinnor innan vi hade någon frihet att välja. Det är ganska bra, men två saker stör förfärligt.

  Dels känns det som att boken är skriven på en halv dag, handlingen jäktas igenom. Varför? Ingen karaktär får tid att utvecklas, jag har efter 291 sidor ingen känsla av vem Ottilia är, vad hon drömmer om, ens hur hon ser ut. Det har författaren inte haft tid att beskriva.
  ... Läs hela recensionen

 4. Bladvändare
  @bettan_bokprataren (Örebro), 19 oktober 2021

  Jag är beredd på att säga att det här är redan en klassiker om svensk historia och framförallt om kvinnors öde med början i 1920-talets Sverige.
  Ottilias envisa kämpaglöd för att skapa trygghet och värdighet för sina barn och sig själv går in under huden och jag känner hur jag bara vill krama om henne för den styrka och mod hon visar.
  Språket och närvaron i texten är så rätt så tidsenlig att man är med Ottilia i hennes berättelse. Personer och miljöer beskrivs men inlevelse och med d... Läs hela recensionen

 5. Suverän
  SSS, 17 oktober 2021

  Den här boken hade nog provocerat mig som feminist, men eftersom huvudpersonen står upp för sig själv blev jag bara arg över kvinnosynen på den tiden (och nu också, vi har inte kommit så långt ändå). Den slet tag i mig, och jag läste ut den på en dag.
  Tankeställare: Hur viktigt det är att förändra och gå sin egen väg för det man tror på.

 6. En berättelse som inte går ur tiden
  Angelika Appelqvist, 30 september 2021

  En fantastik historisk bok som ligger helt rätt i tiden. Fängslande bladvändare som är svår att lägga ifrån sig och tar upp den viktiga kvinnokampen som gett oss de möjligheter vi har idag.

 7. Ett oerhört livsöde
  G, 30 september 2021

  En så spännande historia! (Inte bara för historieälskare) Jag kunde inte sluta att läsa. Haffa ett exemplar och njut. Rekommenderas till alla!

 8. Som en resa i tiden!
  lena borgström, 30 september 2021

  En fantastisk tillbaka blick på ett kvinnoöde med början i 1920talets Sverige. Ottilia har en kämparglöd utan dess like för att skapa trygghet och värdighet för sina barn och sig själv! Berättelsen bärs fram från första sidan av en stadig och samtida ton och ett skrivande/språk som verkligen gör att man är MED Ottila på hennes livsresa. Stundtals är det även riktigt spännande! och man vill fort framåt för att veta hur det ska gå!

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Marie Lok Björk