Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
474
Inläsare
Martin Halland
Utgivningsdatum
2023-04-27
Förlag
Bazar Förlag
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Dimensioner
35 x 224 x 141 mm
Vikt
680 g
SAB
K.54,Lz Mann, Allan
ISBN
9789180064989

Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

(63 röster)  |   Läs 20 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-04-27
249
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"En ärlig och jordnära beskrivning av en enkel men unik mans himmel och helvete. Tynander förmår att gestalta Allan Manns otroliga livsöde med föredömlig känsla och sans... Allan Mann är en stor läsupplevelse värd varje enskild minut över de 475 sidorna."

Arvika Nyheter

Allan Mann från Töreboda är 18 år när han 1939 anmäler sig som frivillig på finska sidan i Vinterkriget mot Sovjetunionen. När Tyskland sedan invaderar Norge går han över gränsen och deltar i strider som leder till Hitlers första nederlag. Svårt sårad på sjukhuset värvas han av brittisk underrättelsetjänst och blir agent och kurir mellan Sverige och Norge. Han utbildas till närstridsexpert och fallskärmsjägare och under krigets slutskede släpps han längs fiendens linjer i ett mardrömslikt Nordnorge.

Allan Mann stred i fyra olika uniformer och blev vår tids mest dekorerade officer. Det här är den unika historien om hans dramatiska krigsupplevelser, byggd på arkiv, intervjuer med de som kände honom och Allans egna dokument. Det är berättelsen om en ung svensk som under en våldsam tid riskerade allt för nationers rätt till frihet och självständighet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 20 recensioner av Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vilken hjälte
  Tapio Sulasalmi, 6 juni 2024

  Lättläst bok då kapitel och styckeindelningen är lagom utportionerad. Spännande. Jag har träffat bokens hjälte ett antal gånger och känner realismen när jag läser den.

 2. En hjälte i många avseenden
  Magnus, 21 februari 2024

  Bland de bästa böcker jag läst om andra världskriget. Spänning från början till slut. Hade verkligen velat träffa denna Mann.

 3. Allan Mann nästan attackdykare också
  Ingemar, 25 januari 2024

  Som medlem av "Det Tysta Gänget" på Karlsberg en gång i tiden kom man nära Allan och han försökte sig också på att vara Attackdykare i flottan före min tid. Han ville egentligen inte tala så mycket om sina upplevelser men boken har ändå fått med sig mycket.

 4. Stridshändelser för 80 år sedan
  Tom Dybeck, 5 december 2023

  Spännande tillbakablickar på Sverige i krigets skugga för 80 år sedan.
  välskriven och historiskt präglad på en tjugoårig engagerad frivillig soldat i Sverige.

 5. Allan Mann närstridsexperten.
  Arne Gunnar Larsson, 12 november 2023

  Intressant bok att läsa. Boken lyfte fram på ett bra sätt hur Allan Mann var som person. Eftersom jag hade nöjet att träffa Allan Mann under värnplikten 1967. En synnerligen vältränad person, som var lågmäld och ödmjuk i sin framtoning. Spännande läsning som åerskapade och gav fler detaljer i den bild som jag fick av Allan Mann 1967. Klart läsvärd.
  Arne Larsson

 6. Otroligt livsöde.
  Bo Olsson, 17 oktober 2023

  Vilka äventyr! Vilken man! Dessutom mycket lärorik framförallt om vad som hände i Norge.
  Jag rekommenderar boken starkt till alla som är intresserade av nutidshistoria.

 7. Kollega och vän.
  Monica Eriksson, 14 september 2023

  Intressant att läsa om Allans bedrifter. Jag lärde känna Allan när jag var elev vid GIS på Karlberg. Vi träffades i Boden där han hälsade på. Han var en mycket trevlig och ödmjuk person. Extra roligt att läsa om vad han utfört för gärningar, speciellt eftersom han inte gärna berättade vad han gjort och upplevt. En fantastisk fin vän.
  Kjell Eriksson, Boden.

 8. Läsvärd!
  Pierre Svensson, 12 september 2023

  En otrolig berättelse om en svensk i Svenska frivilligkåren i finska vinterkriget och som norsk soldat/ motståndsman. Utbildad under andra världskriget i Storbritannien till commando soldat och SOE agent.
  Rekommenderas!

 9. Mycket intressant
  Bengt Torsten Sundén, 12 september 2023

  Välskriven bok om Kapten Mann, och intressant...
  Själv har jag haft nöjet att träffa huvudpersonen Allan Mann.
  Då på en självförsvarsövning 1967. Värmlandsregemente I2
  Jag blev utsedd att försöka brotta ned Kapten Mann...
  Det slutade med en katastrof för mig....

 10. Kanonbra
  Observer, 1 augusti 2023

  Mycket intressant bok och mycket fakta som man inte kände till. Såväl en historiebok som en faktabok och skrivet som en roman.

 11. Norska motståndsrörelsen ( Allan Mann )
  Linda Sundström, 19 juli 2023

  Mycket arbete med denna bok. Jag har tidigare läst Anders Johanssons bok "De glömda agenterna".
  jag är intresserad av litteratur om den norska motståndsrörelsen under andra världskriget eftersom min norska farbror var aktiv som kurir i "hjemmefronten".
  Dessutom med denna bok var att författarens fader Lennart och jag var personligt bekanta.

 12. Allan Mann var en sluten man.
  Johan Persson, 18 juni 2023

  Men lika mycket som den exponerade en liten del av krigen, minst lika många frågetecken gav den oxså. Det behövs en rejäl komplettering.

 13. Boken borde bli film!
  Håkan Rombe, 25 maj 2023

  Boken är en blandning av fakta och roman vilket inte stör mig på minsta vis. Norge och Finland har producerat filmer baserade på böcker om 2.a världskriget. Det Allan Mann var med om under kriget, både i Finland, Norge och GB handlar om hjältedåd med stora risker och uppoffringar som kunde slutat med döden. Historien om Allan Mann är helt i klass med norska "Tolfte mannen".

 14. Toppen
  Rolf Hermansson, 22 maj 2023

  Har allt, har själv träffat Allan Mann och Bjarne H-L. Svårt att lägga boken ifrån sig. Snabb och bra leverans.

 15. Töreboda son
  Gunilla Lind, 18 maj 2023

  Mycket intressant. Kul då jag själv bodde i Töreboda och gick i samma klass som Ditte. Kände dock inte till allt han varit med under kriget. Kan varmt rekommenderas om man är intresserad av historia.

 16. En hjälte
  Robert Pettersson, 18 maj 2023

  Man rycks med i "frivilliga" spekulationer över vad som egentligen hänt och vad som verkligen hände. Boken är en mycket väl underbyggd faktabok kring händelser som utspelade sig i och runt våra grannländer under det vedervärdiga WW2. Den ger oss lyckliga en inblick i de fasor som vanliga människor tvingades uppleva, uppoffringar som endast kan tillskrivas HJÄLTAR. Allan Mann är och förblir en förebild som inspirerar än idag.

 17. Toppenbok
  Gandalf, 16 maj 2023

  Om du bara ska läsa en bok om andra världskriget så rekommenderas denna. För att vara halvdokumentär är den mycket lättläst. Och även om man som jag har en del kunskap om Allan Mann sedan innan så tillför denna bok en hel del.

 18. Allan Mann
  Kn I O T, 12 maj 2023

  Eftersom jag lärt känna Allan Mann så var det mycket intressant att läsa boken, men en del händelser som jag ingående hört av Allan själv och Knut Haukeli fanns inte med i boken. Oscar S i Naimakka har även berättat om Allan och hans arbete i Nordnorge. Besökte Rjukan och fick se terrängen och landskapet de färdades i, och som fd officer vet jag vilken utrustning de hade på den tiden, vilka prestationer de genomförde, få skulle klara detta idag. Tyvärr är de borta idag men jag har minnet av deras berättelser kvar. Heder åt dessa frihetskämpar.

 19. Fantastiskt livsöde
  Fredrik Olsson, 12 maj 2023

  Allan Manns livsöde är en inte bara en berättelse om kriget i Finland och Norge 1940-45 utan även en spegel av kriget i Ukraina.

 20. Hjältar
  Gunnar Åslund, 12 maj 2023

  Jag har läst många böcker om kriget och med många hjältar. Eftersom jag har haft förmånen att ha träffat Allan Mann blir kriget och soldaterna plötsligt levande. Bra grepp att göra boken i romanform!!!

Visa alla 20 recensioner

Fler böcker av Thomas Tynander