Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
474
Inläsare
Martin Halland
Utgivningsdatum
2023-04-27
Förlag
Bazar Förlag
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
SAB
K.54,Lz Mann, Allan
ISBN
9789180064989
Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin (inbunden)

Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

(28 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden, Svenska, 2023-04-27
Bokus Pluspris: 209 239
Handla inloggad för att ta del av Bokus Pluspris
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"En ärlig och jordnära beskrivning av en enkel men unik mans himmel och helvete. Tynander förmår att gestalta Allan Manns otroliga livsöde med föredömlig känsla och sans... Allan Mann är en stor läsupplevelse värd varje enskild minut över de 475 sidorna."

Arvika Nyheter

Allan Mann från Töreboda är 18 år när han 1939 anmäler sig som frivillig på finska sidan i Vinterkriget mot Sovjetunionen. När Tyskland sedan invaderar Norge går han över gränsen och deltar i strider som leder till Hitlers första nederlag. Svårt sårad på sjukhuset värvas han av brittisk underrättelsetjänst och blir agent och kurir mellan Sverige och Norge. Han utbildas till närstridsexpert och fallskärmsjägare och under krigets slutskede släpps han längs fiendens linjer i ett mardrömslikt Nordnorge.

Allan Mann stred i fyra olika uniformer och blev vår tids mest dekorerade officer. Det här är den unika historien om hans dramatiska krigsupplevelser, byggd på arkiv, intervjuer med de som kände honom och Allans egna dokument. Det är berättelsen om en ung svensk som under en våldsam tid riskerade allt för nationers rätt till frihet och självständighet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin
 2. +
 3. Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afg... av Robert Karjel (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Boken borde bli film!
  Håkan Rombe, 25 maj 2023

  Boken är en blandning av fakta och roman vilket inte stör mig på minsta vis. Norge och Finland har producerat filmer baserade på böcker om 2.a världskriget. Det Allan Mann var med om under kriget, både i Finland, Norge och GB handlar om hjältedåd med stora risker och uppoffringar som kunde slutat med döden. Historien om Allan Mann är helt i klass med norska "Tolfte mannen".

 2. Toppen
  Rolf Hermansson, 22 maj 2023

  Har allt, har själv träffat Allan Mann och Bjarne H-L. Svårt att lägga boken ifrån sig. Snabb och bra leverans.

 3. Töreboda son
  Gunilla Lind, 18 maj 2023

  Mycket intressant. Kul då jag själv bodde i Töreboda och gick i samma klass som Ditte. Kände dock inte till allt han varit med under kriget. Kan varmt rekommenderas om man är intresserad av historia.

 4. En hjälte
  Robert Pettersson, 18 maj 2023

  Man rycks med i "frivilliga" spekulationer över vad som egentligen hänt och vad som verkligen hände. Boken är en mycket väl underbyggd faktabok kring händelser som utspelade sig i och runt våra grannländer under det vedervärdiga WW2. Den ger oss lyckliga en inblick i de fasor som vanliga människor tvingades uppleva, uppoffringar som endast kan tillskrivas HJÄLTAR. Allan Mann är och förblir en förebild som inspirerar än idag.

 5. Toppenbok
  Gandalf, 16 maj 2023

  Om du bara ska läsa en bok om andra världskriget så rekommenderas denna. För att vara halvdokumentär är den mycket lättläst. Och även om man som jag har en del kunskap om Allan Mann sedan innan så tillför denna bok en hel del.

 6. Allan Mann
  Kn I O T, 12 maj 2023

  Eftersom jag lärt känna Allan Mann så var det mycket intressant att läsa boken, men en del händelser som jag ingående hört av Allan själv och Knut Haukeli fanns inte med i boken. Oscar S i Naimakka har även berättat om Allan och hans arbete i Nordnorge. Besökte Rjukan och fick se terrängen och landskapet de färdades i, och som fd officer vet jag vilken utrustning de hade på den tiden, vilka prestationer de genomförde, få skulle klara detta idag. Tyvärr är de borta idag men jag har minnet av deras berättelser kvar. Heder åt dessa frihetskämpar.

 7. Fantastiskt livsöde
  Fredrik Olsson, 12 maj 2023

  Allan Manns livsöde är en inte bara en berättelse om kriget i Finland och Norge 1940-45 utan även en spegel av kriget i Ukraina.

 8. Hjältar
  Gunnar Åslund, 12 maj 2023

  Jag har läst många böcker om kriget och med många hjältar. Eftersom jag har haft förmånen att ha träffat Allan Mann blir kriget och soldaterna plötsligt levande. Bra grepp att göra boken i romanform!!!

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Thomas Tynander

 • Swede

  Thomas Tynander

  Det turkosa vattnet ligger blankt när solen går upp på en röd morgonhimmel. Hawaiis öar börjar vakna till liv, och aktiviteten på den amerikanska flottbasen Pearl Harbor börjar sakteligen komma igång. På sekunder förändras den fridfulla paradisön ...

 • Pelle Lindbergh - bakom den vita masken

  Thomas Tynander

  Pelle Lindbergh visste redan som liten vad han ville göra som vuxen. Den stora drömmen var att bli ishockeyproffs i NHL - och att vara målvakt i Philadelphia Flyers. År 1985, vid 26 års ålder, tilldelas han som förste europé den prestigefyllda Vez...

Fler böcker till Pluspris just nu