175 år av kamp, glädje och misslyckanden (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
189
Utgivningsdatum
2019-11-28
Upplaga
1
Förlag
Konstfack Collection
Medarbetare
Adamik-Novak, Jiri (form) / Bergkvist, Jennifer (form)
SAB
Ep-cz Stockholm: Konstfackskolan
ISBN
9789185549450
175 år av kamp, glädje och misslyckanden (häftad)

175 år av kamp, glädje och misslyckanden

Häftad Svenska, 2019-11-28
258
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Konstfack, Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk, firar 175 år med en kollektiv historieskrivning.

Den 20 oktober 1844 startades en "Söndags-Rit-Skola för Handtverkare" av konstnären och folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren. 175 år, tiotusentals studenter och medarbetare senare, minns några av dessa sin tid på skolan som i dag heter Konstfack. Jubiléet till ära släpps en kollektiv historieskrivning där historiska fakta samsas med ett 100-tal röster som i text och bild generöst delar med sig av minnen om framgång, motgång, lärda läxor och vardag.

- Genom sin 175-åriga historia har Konstfack satt sin prägel på samhället. I allt från designade produkter, inredningar och offentlig konst till barnböckernas illustrationer och grundskolans bild- och slöjdlärare. Konstfack finns överallt i vardagen, i de flesta människors liv. Även attityder, begrepp, debattämnen och konstruktiv konfrontation kan spåras till oss. Bokens berättelser ger också en förståelse för vad en konstnärlig utbildning är och vad den kan leda till i det fortsatta yrkeslivet - långt mer än det mest uppenbara, säger rektor Maria Lantz.

175 år av kamp, glädje och misslyckanden. Grattis Konstfack! handlar bland annat om jazz, kamp, kupper och kreativ ångest, om expansion av estetiska normer, lyckade experiment och en studie av olika typer av lunchgrannar på institutionen för konst. Om ett separatistiskt studentkollektiv, näbbstövlar och Mah-Jong, den bästa spellistan, gubbslemsprotester och utbildningsår som en ständig källa att ösa ur. Om ett Konstfack att likna vid ett tivoli där hisnande erfarenheter ständigt görs.

Boken är både underhållande och kunskapsgivande men kan också läsas som ett högröstat inlägg i debatten om vikten av konstnärliga utbildningar och hur de kommer samhället till godo. Och att det inte alltid är så lätt - vare sig att studera på eller att leda en konsthögskola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 175 år av kamp, glädje och misslyckanden
  2. +
  3. Radical rethinking

De som köpt den här boken har ofta också köpt Radical rethinking av Maria Lantz, Staffan Lundgren (häftad).

Köp båda 2 för 367 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Bloggat om 175 år av kamp, glädje och misslyckanden