Hemmasittare och vägen tillbaka : Insatser vid långvarig skolfrånvaro (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2015-04-13
Upplaga
1
Förlag
Columbus Förlag
Medarbetare
Numan, Erik (form)
Dimensioner
223 x 155 x 13 mm
Vikt
483 g
SAB
Eaa
ISBN
9789185617258
Hemmasittare och vägen tillbaka : Insatser vid långvarig skolfrånvaro (häftad)

Hemmasittare och vägen tillbaka : Insatser vid långvarig skolfrånvaro

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2015-04-13

Slutsåld

Hemmasittare och vägen tillbaka
Insatser vid långvarig skolfrånvaro

Att inte gå i skolan innebär ett stort lidande för den unge själv och för familjen runtomkring. Skolfrånvaro övergår ofta i arbetslöshet och utanförskap om inget görs. Det finns många goda skäl till att sätta in resurser tidigt för att hjälpa hemmasittare tillbaka till skolan.
Boken Hemmasittare och vägen tillbaka beskriver ett arbetssätt som har hjälpt många elever tillbaka till skolan. Bakom metoden står Magelungen Utveckling AB som erbjuder kvalificerat behandlings- och förändringsarbete för barn, ungdomar, unga vuxna och deras familjer. Nu delar de med sig av sina erfarenheter till bland andra skolans elevhälsoteam, skolledare, BUP och engagerade föräldrar.
Hemmasittare och vägen tillbaka tar bland annat upp
Hur kunde det bli så här och vad innebär det för elevens framtid?
Vad kostar det att inte göra något?
Inlärningsteori och beteendeanalys
Att få kunskap om problematiken
Att uppmuntra och förändra beteenden
Om konsten att skapa allianser med elever, föräldrar, skolpersonal
Samverkan och samordning en grundbult
Kartläggning och att analysera information
Förändringen steg för steg
Vidmakthållande, lika viktigt som alla föregående steg
Författarna ger många praktiska tips, verkliga exempel och även formulär som behövs för insatserna. Hemmasittare och vägen tillbaka ger både en teoretisk, forskningsbaserad grund och är en praktisk handbok.
Om författarna
Peter Friberg, Ia Sundberg Lax och Robert Palmér arbetar alla på Magelungen. Tillsammans med andra kollegor har de tagit fram ett manualbaserat behandlingsprogram för hemmasittare (HSP).
Dessutom medverkar Martin Karlberg, universitetslektor vid Uppsala universitet, institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Martin är intresserad av ledarskap i klassrummet, specialpedagogik, inkluderingsfrågor, beteendeanalys i klassrummet, skolk, mobbning och metodfrågor, främst kvantitativ metod.
Peter Friberg är legitimerad psykolog med KBT-inriktning och utbildningsansvarig på Magelungen. Vid sidan av det kliniska arbetet utbildar och handleder han personal inom skola och socialtjänst. Han har tidigare arbetat med ungdomar med antisocial problematik samt med att handleda familjehem.
Ia Sundberg Lax är chef på Magelungens enhet för behandling av hemmasittare. Ia är utbildad inom kognitiv beteendeterapi och har innan dess arbetat på HVB-hem och med behandling av ungdomar med antisocial problematik.
Robert Palmér arbetar också på enheten för behandling av hemmasittare där han är ansvarig för hemmasittarprogrammet. Robert är utbildad inom kognitiv beteendeterapi och har tidigare arbetat på BUP bland annat med gruppbehandling av barn och ungdomar med ångestproblematik.
Både Ia och Robert handleder och utbildar personal inom skola och socialtjänst.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Hemmasittare och vägen tillbaka : Insatser vid långvarig skolfrånvaro. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra arbetsverktyg till skolan
    Louise Karlsson, 9 maj 2019

    Mycket bra handbok och med bra arbetsverktyg för personal inom skolans värld.Väldigt tydlig och många bra tips för att nå hemmasittare.

Visa alla 1 recensioner