Forskning till salu (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2010-01-01
Förlag
GML-förlag
Dimensioner
205 x 145 x 23 mm
Vikt
580 g
SAB
Ep-cz Stockholm: Karolinska institutet
ISBN
9789186215248
Forskning till salu (häftad)

Forskning till salu

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2010-01-01
259
Skickas inom 3-6 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Under de senaste 20-30 åren har en ökande kommersialisering skett inom den akademiska forskningen världen över. I boken, "Forskning till Salu" redogörs för hur denna utveckling sett ut i vårt land. Som utgångspunkt tas Karolinska Institutet (KI), Sveriges högst rankade och enda helt medicinska universitet. Att KI valts ut som exempel beror även på att det, inte minst genom sin tidigare rektor (och regeringens vetenskaplige rådgivare), Hans Wigzell, har varit den institution som gått i täten för de förändringar som skett. Utöver att ge en rad exempel på hur den tilltagande orienteringen mot kommersiell nytta sett ut så tar boken upp diskussionen om vad detta betyder för sådant som:
o forskningens frihet, av tradition en starkt drivande kraft för nya upptäckter som på sikt kan leda till industriell applikation och förändring av människors liv
o risken att ökad sekretess och svårtillgänglighet ersätter öppenhet och snabb spridning av forsknings resultat
o risken att forskningen styrs av snäva ekonomiska intressen snarare än av samhällets behov
o risken att allmänna medel på ett icke avsett sätt används för att stödja privata vinstintressen
o tillgången på oberoende experter som kan bedöma industrins produkter.
Diskussionen om dessa frågor och införandet av åtgärder som skall garantera det allmännas intresse i den skattefinansierade universitetsforskningen har varit betydligt mer aktiv i till exempel USA än i Sverige.
Författaren, Johan Thyberg, är professor i cell- och molekylärbiologi vid KI men sedan ett par år tjänstledig. Han ägnar sig numera åt att studera universitets/näringslivsfrågor. Under våren publicerade han en bok om en uppmärksammad utredning vid KI och Vetenskapsrådet rörande misstänkt oredlighet inom forskning ("Forskningsfusk eller Rättsövergrepp" gml@gml.se).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Forskning till salu
  2. +
  3. När lögnen blir sanning : Om händelserna efter Macchiariniaffären

De som köpt den här boken har ofta också köpt När lögnen blir sanning : Om händelserna efter ... av Kristina Appelqvist, Harriet Wallberg (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Forskning till salu. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. År 2010 publicerade Johan Thyberg "Forskning till...
    Pia, 3 juni 2013

    År 2010 publicerade Johan Thyberg "Forskning till Salu. En Granskning av Karolinska Institutets Dolda Agenda. Jag har Googlat i hopp om att finna reaktioner på boken men det verkar vara helt tyst. Det verkar som om boken tystas ner. Däremot hittade jag en hel del sidor som stödjer författarens tankar och som är kritiska till det som sker inom universitetsvärlden. För det är inte bara Karolinska som säljer sina framstående forskare till näringslivet. Det är en tendens som förekommer vid andra... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner