Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2014-05-20
Upplaga
1
Förlag
Blue Publishing
Medarbetare
Hedengren, Pompe (form)
Dimensioner
230 x 163 x 29 mm
Vikt
655 g
SAB
Hc
ISBN
9789186293215
Missionären i Lekebruk (inbunden)

Missionären i Lekebruk

(7 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-05-20
199
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Boken kan tyvärr inte levereras innan julafton.

Finns som ljudbok i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"En hejdlös räcka av kulturkrockar, skildrade med stor insikt och gott berättarhumör (...) lättläst och väldigt rolig."
Anders Palm, BTJ, Bibliotekstjänst

Sommaren 1974 bestämmer sig den nyexaminerade läraren Håkan Ågren för att flytta från Stockholm till Lekebruk i Närke. Där, i det lilla samhället, tror han att han ska få möta människor som är vänligare, mjukare och mer jordnära än dem han träffar i storstaden, och att hans pedagogiska ådra ska få blomma ut.
Han kunde inte ha mer fel.
För i det brutala brukssamhället Lekebruk möter han nepotism, homofobi, en aggressiv motvilja mot förändringar och ett förakt för nollåttor.
Håkan är en vek kille, mer van vid stillsamma samtal vid borden på Stockholms kaféer än vid att dricka hembränt ur dunk, köra motocross eller slåss med raggare på parkeringen utanför en logdans.
Håkan kämpar, emellanåt inte utan framgång, men dras obevekligt mot sin undergång.

Missionären i Lekebruk är Tomas Erikssons debutbok. Tomas har en bakgrund som journalist och redaktör inom dags- och fackpress, teve och radio.

FLER RECENSIONER

"Det är ett flyt i texten och en frejdig spänst i dialogen och 'Missionären i Lekebruk' är mycket lättläst och underhållande."
Ingeborg Ahlander, Vestmanlands Läns Tidning

"En ovanligt stark debut som på ett klarsynt och roligt sätt skärskådar miljöer och människor."
Nerikes Allehanda

"Kompetent och träffsäkert, (...) en underhållande skrattfest."
David Johansson, TotallyÖrebro

"Har man vuxit upp på 70-talet som jag (...) kommer många roliga minnen tillbaka (...) Nu hoppas jag att det inte dröjer länge förrän nästa bok kommer."
Yvonne Keymer, Skaraborgs läns allehanda

"Lättläst och rolig"
Vasabladet, Finland

"Får mig att skratta många gånger och minnas hur det var i skolan på 70-talet och hur det var att bo på en mindre ort. (...) Den här boken hamnar direkt på min Årets favoriter-lista."
Bokblogen Boklysten

»Jag sträckläste den i natt, den gick bara inte att lägga ifrån sig.«
Anders Carlsson, Boktipset
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Missionären i Lekebruk
 2. +
 3. Missionärerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Missionärerna av John Lapidus (kartonnage).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Missionären i Lekebruk. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lekebruk, en bygd som kanske inte förändrats
  Tomas We, 30 juli 2014

  Tomas Eriksson har verkligen hittat den där härligt berättande tonen, som ligger mellan förakt och kärlek, för en bild av verkligheten. Rummet för den här bilden är en bruksort för 30 år sedan.

  Boken handlar om en nyutbildad lärare som kommer från den stora staden med moderna tankar om pedagogik. Han, läraren i romanen är en han, blir hårt prövad från lärarkåren, liksom från den nya umgängeskrets han nu ska skapa. För ska en komma med ny pedagogik ska en också göra det i en inskränk... Läs hela recensionen

 2. Väldigt underhållande !
  Anna , 24 juni 2014

  Kan starkt rekommendera dig att köpa boken till en stundande semester. Härlig och träffsäker dialog. Har du vuxit upp i ett mindre samhälle så kan du förvänta dig en hel del igenkänning.

 3. Ett svårskött pastorat
  Ulf Hellsten, 15 juni 2014

  Missionären i Lekebruk är en spännande och rolig läsupplevelse med bladvändarkvalitet. Denna skröna är en fängslande utflykt till en svunnen(?) och avlägsen(?) tid. Håkan, en idealistisk nyutexaminerad lärare från Stockholm, vill reformera undervisningen i sjuttitalistisk anda i ett litet samhälle på Närkesslätten. Han stöter dock på oanat motstånd från den handfasta lantliga verkligheten. Tids- och platstypiska personer möts och kulturkrockar uppstår. Historien bärs av en träffsäker dialog d... Läs hela recensionen

 4. En fantastisk debut!
  Sally, 4 juni 2014

  Fick boken i present av min pappa, och fastnade direkt. Har nu läst ut boken och hoppas redan på mer från författaren. Bra bok med intressanta dialoger, bra språk och roligt innehåll. Tror det är en bok som de flesta som gått i skolan kan relatera till, då även jag som är född på 90-talet kände igen mig i många delar av handlingen. Helt klart en läsvärd bok som jag tror kan uppskattas av alla, ung som gammal, och oavsett om man är uppväxt i en bruksort på 70-talet eller en storstad på 90-talet.

 5. En favorit.
  Ellinor, 2 juni 2014

  Väldigt träffsäkert om hur livet på en mindre ort ser ut,blev många skratt. En strålande debutbok av författaren Tomas Eriksson.

 6. Minns du tillsynslärare Enbom?
  Camilla E., 25 maj 2014

  En rolig skröna om en ung man som försöker förverkliga ambitioner som gått i arv i generationer. Är du uppvuxen på en mindre svensk ort på 70-talet kommer du dessvärre att känna igen en del. Vi har alla mött en tillsynslärare Enbom eller någon av bröderna Bertilsson. Kanske också en Lisbeth - tack och lov. Huvudpersonen Håkan är en feg och mesig typ som man trots allt vill att det ska gå bra för.

Visa alla 6 recensioner

Bloggat om Missionären i Lekebruk