Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2019-09-24
Upplaga
1
Förlag
Blue Publishing
Dimensioner
210 x 135 x 16 mm
Vikt
350 g
SAB
Oek
ISBN
9789186293659
Dömda : om rättssäkerheten i Sverige (häftad)

Dömda : om rättssäkerheten i Sverige

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2019-09-24
179
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Allt började när en vän till Thérèse Juel blev dömd för ett sexualbrott. När hon granskade fakta i målet upptäckte hon mängder av motsägelser och orimligheter. Det  skapade ett engagemang som 2010 resulterade i boken Fällda för sexövergrepp - om rättsfall i Sverige. Nu nio år senare  kommer här hennes uppföljare.

I den här boken tar Thérèse Juel upp ?era kända fall och ger läsaren en annan inblick än den som media tidigare gett.

I kapitlet med SOS-sjuksköterskan som inte skickade ambulans visar hon att det fanns ?era som hade kunnat skicka ambulans men det var bara den i media kände SOS-sjuksköterskan som blev uthängd som syndabock.

Ett annat kapitel handlar om processen mot den så  kallade Kulturpro?len, men här skriver Thérèse Juel om fallet sett ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Efter att ha beviljats resning friades 2018 den tidigare morddömde Esa Teittinen, men hur gick det till när  hovrätten överprövade målet? Thérèse Juel var där och berättar om rättegången ur ett personligt perspektiv.

 Om Thérèse 

Under närmare 29 år frilansade Thérèse Juel på Sveriges Radio och gjorde olika program och inslag i samtliga kanaler. Som frilansjournalist har hon även skrivit artiklar för både dagspress som välkända veckotidningar.

Under de senaste 14 åren har Thérèse fördjupat sig i den svenska rättssäkerheten och gjort sig känd för sin strid för oskyldigt dömda, främst i sexualbrottmål, men också i mordmål. Hon tar sällan ställning i skuldfrågor men vill att diskussionen om rättssäkerhet och hur domstolar värderar bevis ges ett större utrymme.

Sedan 2014 är hon återkommande  gästföreläsare vid Juridiska fakulteten, Uppsala Universitet i ämnet rättssäkerhet.

 Sagt om Thérèse

»Thérèse Juel skriver bra och  koncist. Hon har i både bokform och debattartiklar, bland annat i Dagens Juridik, ställt viktiga  frågor som rättssäkerhet och bevis värdering på sin spets -  frågor som annars inte brukar få särskilt stor plats i den svenska debatten men som  förtjänar betydligt större utrymme.«

Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik

 

»Den mest uppskakande text jag läst om det svenska rättssamhället. Och jag har läst mycket i ämnet.«

Jan Guillou i Aftonbladet om  »Fällda för  sexövergrepp - om rättsfall i Sverige«

»Uppskakande läsning om svensk rättssäkerhet."

Britt Jacobsson, Länstidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dömda : om rättssäkerheten i Sverige
  2. +
  3. De europeiska civilprocessförordningarna : en kommentar

De som köpt den här boken har ofta också köpt De europeiska civilprocessförordningarna : en k... av Fredrik Sjövall, Samuel Rudvall (häftad).

Köp båda 2 för 1025 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Dömda : om rättssäkerheten i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Spännande granskning av kända svenska rättsfall
    N0WIS, 1 december 2019

    Thérèse Juel skriver medryckande och initierat om aktuella brister inom polis- och rättsväsendet med många konkreta exempel hämtade ur olika (delvis mycket kända) sentida rättsfall - med föredömliga källhänvisningar. Boken väcker också intressanta tankar om massmediernas roll och emellanåt bristande objektivitet. Boken är delvis av reportage-karaktär: läsvärdet förhöjs av att författaren redovisar åtskilliga egna personliga erfarenheter från dels den offentliga rättssäkerhetsdebatten (från mi... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Thérèse Juel