Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2019-09-24
Upplaga
1
Förlag
Blue Publishing
Dimensioner
210 x 135 x 16 mm
Vikt
350 g
SAB
Oek
ISBN
9789186293659
Dömda : om rättssäkerheten i Sverige (häftad)

Dömda : om rättssäkerheten i Sverige

Häftad Svenska, 2019-09-24
179
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Allt började när en vän till Thérèse Juel blev dömd för ett sexualbrott. När hon granskade fakta i målet upptäckte hon mängder av motsägelser och orimligheter. Det skapade ett engagemang som 2010 resulterade i boken Fällda för sexövergrepp - om rättsfall i Sverige. Nu nio år senare kommer här hennes uppföljare.
I den här boken tar Thérèse Juel upp flera kända fall och ger läsaren en annan inblick än den som media tidigare gett.
I kapitlet med SOS-sjuksköterskan som inte skickade ambulans visar hon att det fanns flera som hade kunnat skicka ambulans men det var bara den i media kände SOS-sjuksköterskan som blev uthängd som syndabock.
Ett annat kapitel handlar om processen mot den så kallade Kulturprofilen, men här skriver Thérèse Juel om fallet sett ur ett rättssäkerhetsperspektiv.
Efter att ha beviljats resning friades 2018 den tidigare morddömde Esa Teittinen, men hur gick det till när hovrätten överprövade målet? Thérèse Juel var där och berättar om rättegången ur ett personligt perspektiv.

Om Thérèse
Under närmare 29 år frilansade Thérèse Juel på Sveriges Radio och gjorde olika program och inslag i samtliga kanaler. Som frilansjournalist har hon även skrivit artiklar för både dagspress som välkända veckotidningar.
Under de senaste 14 åren har Thérèse fördjupat sig i den svenska rättssäkerheten och gjort sig känd för sin strid för oskyldigt dömda, främst i sexualbrottmål, men också i mordmål. Hon tar sällan ställning i skuldfrågor men vill att diskussionen om rättssäkerhet och hur domstolar värderar bevis ges ett större utrymme.
Sedan 2014 är hon återkommande gästföreläsare vid Juridiska fakulteten, Uppsala Universitet i ämnet rättssäkerhet.
Sagt om Thérèse
»Thérèse Juel skriver bra och koncist. Hon har i både bokform och debattartiklar, bland annat i Dagens Juridik, ställt viktiga frågor som rättssäkerhet och bevis värdering på sin spets - frågor som annars inte brukar få särskilt stor plats i den svenska debatten men som förtjänar betydligt större utrymme.«
Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik

»Den mest uppskakande text jag läst om det svenska rättssamhället. Och jag har läst mycket i ämnet.«
Jan Guillou i Aftonbladet om »Fällda för sexövergrepp - om rättsfall i Sverige«
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dömda : om rättssäkerheten i Sverige
  2. +
  3. Vem dömer i gråzonen? : domstolsprövning i gränslandet mellan offentlig rätt och privaträtt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vem dömer i gråzonen? : domstolsprövning i grän... av Patrik Södergren (inbunden).

Köp båda 2 för 778 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Thérèse Juel

Bloggat om Dömda : om rättssäkerheten i Sverige