Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
153
Utgivningsdatum
2012-03-14
Upplaga
1
Förlag
Sekwa Förlag
Översättare
Marianne Tufvesson
Originaltitel
Ru
Medarbetare
Holmqvist, Niclas (form)
Dimensioner
175 x 110 x 5 mm
Vikt
100 g
SAB
Hce
ISBN
9789186480349

Ru

(78 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-03-14
79
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Ru" betyder "vaggvisa" eller "att vagga" på vietnamesiska, men även "bäck" på franska. Det är också titeln på Kim Thúys rosade självbiografiska roman som kan beskrivas som en rännil av minnen som slingrande letar sig fram från barndomen i krigets Sydvietnam till livet i exil i Kanada, via flykten i båt över Siambukten, tiden i flyktinglägret i Malaysia, återkomsten till Vietnam som vuxen och moderskapets glädje och vånda. Thúy bekymrar sig inte om kronologi utan följer sin inre logik där slutackordet i varje minnesfragment får bilda upptakt till nästa, vilket skänker berättelsen en egensinnig och spontan rytm, som man som läsare villigt vaggas in i. Allt är skildrat med både humor och allvar och en osviklig blick för vardagens små detaljer, som i efterhand kan visa sig livsavgörande. När den här korta boken är slut har världar vi inte visste fanns öppnat sig.

Kim Thúy föddes i en välbärgad familj i Sydvietnam, upplevde kriget och Nordvietnams maktövertagande och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. I dag är hon sedan trettio år bosatt i Montreal med sin make och deras två barn, men har flera gånger återvänt till hemlandet. Kim Thúy har arbetat som översättare, advokat och krögare. Ru är hennes debutroman. Boken har fått ett fantastiskt mottagande både i Quebec och i Europa. I november 2010 tilldelades Kim Thúy Kanadas främsta litteraturpris, Governor General's Award. Ru nominerades även till litteraturpriset Prix des cinq continents de la Francophonie och tilldelades det franska Grand Prix RTL-LIRE 2010. Sekwa har gett ut ytterligare två romaner av Kim Thúy: Mãn (2013) och Vi (2016). Under hösten 2018 släpps Kims kokbok om vietnamesisk mat: Smaker från Vietnam - en familjehemlighet.

Kim Thúy är en av fyra slutkandidater till Den Nya Akademiens Litteraturpris 2018!

"Sida efter sida i ett antal kärleksfulla, dramatiska och komiska fragment låter hon sina minnen träda fram med en otrolig kraft. En författares kraft." VSD
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ru
 2. +
 3. Em

De som köpt den här boken har ofta också köpt Em av Kim Thúy (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Ru. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Eftertänksam och vacker
  Monica, 11 februari 2019

  Ru är en vacker skildring av ett sökande på identitet och tillhörighet. En eftertänksam och samtidigt rak berättelse om Kims liv och familjens olika vägar framåt. Rekommenderas varmt till den som vill försvinna in i ett annat liv för en stund.

 2. Du gråter, skrattar och blir arg.
  Agnes, 17 september 2015

  En fantastisk bok om flykten från Vietnam, och vad en människa kan klara av. Man får en inblick i vietnamesernas liv, vilken mat de äter, hur de tänker, familjeliv osv, samt krocken med ett annat land i det här fallet Canada. Den är både upprörande och rolig. Läs den!

 3. En av de bästa böcker jag läst
  Yvonne Peterson, 10 mars 2015

  Hon förmedlar ett öde kortfattat, fyllt av känslor på ett vackert språk. Den berör på många sätt, en del gör ont, en del förvånar andra en känsla av tacksamhet för en läsupplevelse, som många skulle läsa både unga och gamla.

 4. Läsupplevelse
  Rune Lindqvist, 19 augusti 2014

  Poetisk skildring av hennes liv som värmer i själen. Ger en ökad förståelse för den vietnamesiska kulturtraditionen. Kan verkligen rekommendras

 5. Mycket gripande, intressant , speciellt eftersom den...
  Berit Ek, 3 januari 2014

  Mycket gripande, intressant , speciellt eftersom den bygger på verkliga händelser. Man blir medveten om att livet snabbt kan förändras och se hur människan kan kämpa vidare utan att bli bitter.

 6. En strålande bok, berättad med stor känsla av en...
  Ingrid Brundell, 2 januari 2014

  En strålande bok, berättad med stor känsla av en person som fötts med guldsked i mun, drabbats av omänskliga motgångar, fått chansen att börja om på nytt och tagit den.

 7. Tyvärr den föll inte mig i smaken. En bortskämd...
  Mats Forsman, 6 december 2013

  Tyvärr den föll inte mig i smaken. En bortskämd sydvietnamesisk flicka som ser ner på och föraktar dom fattiga revolutionärerna från nord.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Kim Thúy