Tsunamikatastrofen i Lissabon (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Serie
Theo och Ramona (del 23)
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
331
Utgivningsdatum
2018-08-15
Upplaga
1
Förlag
Roslagstext
Medarbetare
Kimselius, Jan (form)
Dimensioner
211 x 140 x 126 mm
Vikt
554 g
SAB
Hcg
ISBN
9789186485832

Tsunamikatastrofen i Lissabon

(6 röster)  |  Läs 5 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2018-08-15
138
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En jordbävning inträffar i havet nära Lissabon, Portugal, den 1 november 1755. Jordbävningen är mycket kraftig. Skalvet orsakar stora skador på staden. Theo och Ramona befinner sig mitt i katastrofens centrum. De kämpar för sina liv, tillsammans med alla andra drabbade. De människor som klarat sig andas ut, utan att veta vad som är på väg mot dem. En halvtimme efter skalvet kommer en enorm tsunami. Mitt i vägen för den gigantiska vågen står de överlevande, som flytt ned till hamnen för att undkomma fallande byggnader och eldens härjningar. Ännu en gång får de kämpa för att överleva.

En levande skildring av händelserna som tog många av stadens liv och förintade större delen av Lissabon. En oförglömlig läsning!

Utdrag ur Tsunamikatastrofen i Lissabon:

Kim har på ett imponerande sätt vävt in tidstypisk fakta i sin fängslande roman om tsunamikatastrofen i Lissabon. Boken levandegör Lissabon 1755 på ett gripande och engagerat sätt både kulturellt och geografiskt. Kim berättar med stor inlevelse om en världshistorisk katastrof. Bra inkörsport till staden Lissabons värld idag och igår! Givande introduktion till Lissabon som turistmål! Märtha och Thomas Rebert

"Kim har en otrolig förmåga att göra personer och miljöer levande enbart genom sina ord. Jag kan med lätthet se, lukta och uppleva samma fasa som personerna i boken gör när de hamnar mitt i en naturkatastrof. Men mitt i allt elände finns även en vacker beskrivning av staden Lissabon som den kan ha sett ut före jordbävningen. Kim tar dig med på en underbar resa till hennes Lissabon. Hennes kärlek till staden lyser igenom i varje ord." Ingela Svensson

Det är få förunnat att skriva. Det är prästernas jobb. Ett av deras sätt att behålla makten över folket. Men jag har aldrig kunnat underordna mig övermaktens regler. Därför har jag lärt mig på egen hand. Jag har stulit denna bok, penna och bläckhorn i sakristian, ja ett helgerån, men nog så viktigt, för jag visste att jag en dag skulle komma att behöva berätta. På grund av inkvisitionen vågar jag inte berätta om mina farhågor för någon. Inte ens min älskade storasyster. Hon har bett mig hålla tyst om allt sådant som kan anses som häxeri i andras ögon. Det är svårt. Hur ska jag kunna dölja mitt riktiga jag. Min syster säger att döden väntar mig om jag inte bär en mask av okänslighet. Då menar hon inte en riktig mask, utan att jag inte ska visa mina känslor. Hur ska jag kunna låta bli? Det är inte jag.

De senaste dagarna har oron förstärkts. Stora flockar av fåglar lyfter med ens från marken, svävar oroligt runt, för att sedan landa igen. Dock dröjer det inte länge förrän de ännu en gång rastlöst lyfter mot himlen. Hundar och hästar är inte sig lika och i min dröm, som jag måste kalla det enligt min syster. Jag kallar det för föraning. Men i alla fall, i min dröm ser jag detta som tecken på en stor katastrof. Då ska hundarna yla, fåglarna lämna jorden och hästarna skria av fasa. Gud slår med hänsynslöshet över fattig och rik, utan urskillnad. Inte ens jag kommer att skonas. När jag berättar detta för min syster skrattar hon bort det som dumheter. Men jag vet. Det har jag alltid gjort.

När jag skriver detta har allt börjat. Jordens undergång är nära. Vad spelar det för roll om jag berättar, vi kommer ändå alla att dö. Men min syster har satt munkavel på mig och förbjudit mig att yppa ett enda ord.

Om inte för din egen skull, så för min! sa hon, och det fick mig att förstå hur allvarligt det är.

Marken går i vågor under mig, hundarna vänder nosarna mot skyn och ylar, hästarna skriar och samtliga stadens fåglar har lyft och svävar som hotfulla svarta moln över Lissabon. Kyrkklockorna klämtar av markens hävningar och jag hör redan de första skriken av fasa utanför. Även här inne skriker folk för fullt och det är full panik.

Nu ser jag hur kyrkans väggar börjar bågna, stenarna faller ned en efter en och krossar människorna s
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tsunamikatastrofen i Lissabon
 2. +
 3. Den gömda Inkastaden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den gömda Inkastaden av Kim M Kimselius (inbunden).

Köp båda 2 för 270 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Tsunamikatastrofen i Lissabon. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En av Kim Kimselius bästa böcker
  Kim M. Kimselius, 17 augusti 2019

  Blir lika glad varje gång jag får en fin recension av mina böcker. Som författare, och egenutgivare, är det sådana är kommentarer som gör att man orkar sitta timma efter timma på sin kammare för att skriva, eller ha långa arbetsdagar under researchresorna. Allt slit känns mödan värt när man får fina omdömen. Därför jublar jag varje gång någon säger fina ord om mina böcker, ibland gör jag en liten piruett, eller några danssteg. Ja, ibland firar jag till och med med ett glas champagne. Det här ... Läs hela recensionen

 2. Ett av de bästa äventyren!
  LillaLotta, 2 oktober 2018

  Kim har med denna bok överträffat läsning 😊. Det är spänning från första till sista sidan och man kan inte sluta läsa! Äventyr och Romantik och underbar vänskap i en verklighetsbaserad miljö! Theo och Ramona är båda så härliga karaktärer och man önskar nästan att de fanns i verkligheten! Läs denna 👍.

 3. Kim gör det igen, och igen
  Lillemor Sunnegård, 15 september 2018

  Det bästa med boken är alla minnen som kommer tillbaka från det andra böckerna och glädjen man känt sen man var liten. Sättet hon beskriver djuren på som gör dem till en familjemedlem som man bryr sig om och inte bara ett djur som utfyllnad. Hur hon beskriver platserna som får en att känna sig som om man är där själv och ser det framför sig.


  Jag tyckte boken var väldigt spännande man oroade sig för flera av karaktärerna även Theo och Ramona (även om man vet att de kommer klara ... Läs hela recensionen

 4. Faktaspäckad & fina miljöbeskrivningar

  Kimselius väver även in bakgrundsinfo på ett bra sätt i berättelsen som gör oss insatt i hur serien hänger ihop.

  I denna boken åker dom tillbaka till 1755 års Lissabon. Där har dom fått i uppdrag att rädda en kvinnas syster - enda ledtråden för att hitta henne är en dagbok. I en detaljerad och faktaspäckad berättelse får vi följa Theo och Ramonas
  spännande tidsresa där de slängs in i den jordbävning med en efterföljande tsunamin som skakade staden 1755.

  Kimselius arbet... Läs hela recensionen

 5. Man lär alltid något nytt av Kim
  Acander, 26 augusti 2018

  Annandag jul 2004 lärde jag ett nytt ord, tsunami. Ordet är japanska och betyder flodvåg. En sådan uppstod i Indiska Oceanen till följd av en jordbävning på havsbotten och orsakade den svåra katastrofen runt oceanen, främst i Thailand. Men ordet var helt nytt för mig och jag har aldrig hört om någon annan tsunami, vare sig förr eller senare. Men det kan väl ändå inte vara den enda som inträffat?
  Nej, nu känner jag till en tsunami till, tack vare Kim M Kimselius.
  Den 1 november 1755, p... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Kim M Kimselius