Guldsot : berättelsen om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2012-08-22
Förlag
Pocketförlaget
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
140 g
SAB
Lz Donner, Johan af
ISBN
9789186969523
Guldsot : berättelsen om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner (pocket)

Guldsot : berättelsen om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner

(22 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket Svenska, 2012-08-22

Slutsåld

Johan af Donner har blivit synonym med bedragare av värsta sorten; en som stjäl från jordens fattiga för att finansiera sitt eget överklassliv. Under tio års tid svindlade Johan af Donner till sig nästan 8 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden, där han var en högt uppsatt chef. 2011 fastställde Hovrätten domen på fem års fängelse.

I Guldsot får man följa af Donners trygga uppväxt, hans första steg in i reklambranschen och hans kometkarriär på Röda Korset och Cancerfonden. Men också hans växande kriminalitet, dramatiska kriser och självmordsförsök.
Inte minst ger boken en beskrivning av den tid som gjorde att en Johan af Donner efterfrågades. Det 80-tal där välgörenhet förvandlades till en mångmiljardbransch som skulle säljas och paketeras som en vara på en stenhård kommersiell marknad.

Guldsot är en spännande och rappt berättad historia om en osannolik skandal som till slut avslöjades av några modiga kvinnor på Röda Korset.

"Spännande som en psykologisk thriller."
Dagens Nyheter

"Guldsot är ett knivskarpt och synnerligen läsvärt reportage om girighet, aningslöshet och civilkurage."
Östgötacorrespondenten

"Bernt Hermele har gjort ett strålande arbete med Guldsot."
Allehanda
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Guldsot : berättelsen om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Äkta snuskgubbe
  Stig Hastrup, 4 augusti 2014

  Ok, mannen kommer i spelskuld som ung men inte mer än vad som kan ordnas av en familjemedlem. Sedan accelererar det till mångmiljonbelopp, pengar som skulle ha används till cancerforskning och Röda Kors hjälparbete. Ok. Alla kan bli fartblinda, men när ballongen spricker är det bara att ursäkta och försöka rädda så mycket pengar som möjligt. I detta fall sälja sin kostbara konst, designmöbler, bilar mm och sin lägenhet som faktisk har stiget många miljoner i saluvärde under tiden. Det finns e... Läs hela recensionen

 2. Ett fantastiskt välskrivet, lättläst och genomarbetat...
  Eva, 15 januari 2014

  Ett fantastiskt välskrivet, lättläst och genomarbetat reportage om girighet och fusk i insamlingsträskets skugga. Kvinnorna som avslöjade bluffen ska ha all heder av att detta enorma bedrägeri stoppades. Bernt Hermele har belyst hur den listige bedragaren gick tillväga när han med hjälp av tjuveri och ett par medhjälpare skaffade sig status och därmed allvarligt skadade förtroendet för dem som lämnat pengar till Röda Korset. Förtroendet för förre folkpartiledaren Bengt Westerberg är också all... Läs hela recensionen

 3. Spännande och skrämmande beskrivning av en livslögn....
  Annika Fredell, 2 januari 2014

  Spännande och skrämmande beskrivning av en livslögn. Att han kunna lura och dupera så många. Känns som det är välgjord research. Mycket läsvärd.

 4. Guldsot är en spännande, intressant och lättläst...
  Anna-Karin Tengrud, 3 juli 2013

  Guldsot är en spännande, intressant och lättläst historia och lite grand ett porträtt av en person som man önskar man kunde få grepp om. Det är kul att få lite insikt i vad som hände och samtidigt blir man frustrerad över hur människor inte vill se när saker och ting inte stämmer. Klart läsvärd!

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Guldsot : berättelsen om Röda Korset-bedr...