Jävla skitsystem! : hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
329
Utgivningsdatum
2015-09-11
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Medarbetare
Söderström, Jonas (form)
Dimensioner
218 x 155 x 27 mm
Vikt
547 g
SAB
Ohae,Pu:do
ISBN
9789187207525

Jävla skitsystem! : hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-09-11

Slutsåld

Med det nya it-systemet skulle jobbet bli enklare, snabbare, lättare! Så har löftet ofta formulerats. Men i själva verket blev det inte sällan tvärtom.

Jävla skitsystem! Så är det många som någon gång har svurit. Över obegripliga tidrapporteringssystem, journalsystem som hela tiden verkar sluka just den tid som skulle sparas, över en galopperande admini stration som växer över alla bräddar.

Jonas Söderströms Jävla skitsystem! visar hur det idag är männi skorna som tvingas att anpassa sig efter maskinerna istället för tvärtom. Med följden att de som måste ta sig an de ständigt krånglande systemen drabbas av ökad stress och psykisk ohälsa. Men också stora förluster i produktivitet och effektivitet för företagen.

I den nya upplagan är inledningskapitlet helt nyskrivet.

Bokens första del tar upp åtta områden där den digitala arbetsmiljön brister. Alla kapitel har (tyvärr!) färska exempel på problemen. Ett nytt summerande avsnitt ger överblick och definitioner.

Del två och tre, om problemens orsaker och vad vi konkret kan göra, är kraftigt utvidgade och omarbetade. Där finns helt nya kapitel och avsnitt om bland annat arbetsmiljölagen, om Byråkrati 2.0, om Peak IT och om utvecklingsmetoder som "Minimum Viable Product".

Sammantaget beskriver författaren i boken vad vi tillsammans behöver göra för att ta tillbaka kontrollen, och vad just du kan göra på din arbetsplats.

Jävla skitsystem! kommer att för alltid ändra hur du ser på it oav sett om du är vanlig användare, ledare eller politiker, projektledare eller utvecklare.

OM FÖRFATTAREN
Jonas Söderström är informationsarkitekt. Han har arbetat med användbarhet i datasystem i tjugo år, med uppdrag för ett stort antal företagskoncerner, organisationer och myndigheter. Han är medlem i den svenska regeringens särskilda arbetsgrupp för ökad användbarhet och tillgänglighet på det digitala området. Jonas Söderström har kallats den svensk som kommer närmast begreppet webbanvändbarhetsguru. Han har tidigare utgivit läroboken Att skriva för webb är att skriva för publik (2003).

UR BOKEN

Det här är inte en bok skriven av någon teknikhatare. Jag har alltid varit det som marknadsförare kallar early adopter, en som tar till sig nyheter snabbt. Min första dator skaffade jag någon gång i slutet av 1970-talet. Jag har alltid varit en av de förs ta att använda nya tjänster och produkter: från att ha varit en av Sveriges allra första bloggare och twittrare till att vara en av de allra första Ipad-användarna.

Jag gillar teknik. Jag gillar alla appar i min smarta telefon, gps-mottagaren med sjökort i kajaken, digitalkameran, Wikipedia och alla andra smarta tjänster på nätet.

Men typiskt för all teknik som jag gillar och använder är att den låter mig styra och välja. Bra system, bra teknik, ger oss användare kontroll. De är nyttiga, hjälpsamma och intuitiva.

Men skillnaden mot vad vi tvingas använda på arbetsplatsen är enorm - och växande. Där är systemen ofta svårbegripliga, oöverskådliga och fula. De bestämmer vad du ska göra - inte tvärtom. De kontrollerar och styr ditt sätt att arbeta - inte tvärtom. De kräver allt mer administration av dig - i stället för att låta dig göra ditt jobb.

Hur det sker, och vad man ska göra åt det, handlar den här boken om.

Jonas Söderström

Om första upplagan av Jävla skitsystem!

". . . en befrielse att läsa. [Jonas Söderström] ger ord åt det som många av oss knorrar om och svär över vid våra skrivbord dagligdags. Och han skriver flyhänt och begripligt, med ett högst användarvänligt språk. Boken borde läsas av alla arbetsgivare och it-utvecklare. För här finns svaren också, lösningarna på problemen." Eva Johansson, Västerviks-Tidningen

"Jag anser att det här är en av de viktigaste böcker som skrivits om it-system . . . Jag hade gjort den till obligatorisk läsning för studenter inom
mjukvaruutveckling, om den bara
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Jävla skitsystem! : hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Verkligheten bakom gränssnitt
  Liam, 8 mars 2017

  Vi har hör det förr - nya system ger en massa fördelar. Digitala tjänster och funktioner som man aldrig tidigare hört talas om- blir helt plötsligt livsviktiga och helt oersättliga.

  Varför?

  Söderström beskriver bland annat att vi ofta är helt i händerna på teknisk expertis. Experter som aldrig använt systemen i verkligheten, men de får det att låta bra. Ett klick här, ett klick där och så här. Visst är det enkelt - på din bekostnad...
  Köp boken, du får ett ovärderligt u... Läs hela recensionen

 2. Viktig bok för alla frustrerade IT-användare
  Kattvän (Arlöv), 29 december 2015

  Som framgår av bokens titel handlar den om hur en usel och oförutsägbar IT-miljö gör oss svårt stressade i arbetslivet. Hur halvbra fungerande manuella rutiner eller gamla system byts ut mot nya, som ofta visar sig vara dåligt designade eller har massor av småfel som hela tiden ställer till det för slutanvändaren, vars normala arbete redan är tidspressat och besvärligt på grund av arbetsgivares krav på effektivisering.

  Det bästa med boken är att den byggs under med massor av verkliga... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Jonas Söderström

 • Inte så jävla krångligt : praktisk handbok i att skriva för digitala medier

  Jonas Söderström

  Det här är boken som hjälper dig att formulera det du vill ha sagt tydligare och enklare. Den kommer att hjälpa dig att nå fram med ditt budskap, förbättra kommunikationen i din organisation, och framför allt ge dig nöjdare läsare. Oavsett om du ä...

 • Jävla skitsystem!

  Jonas Söderström

  "Förbannade jävla skitsystem!!" Så har förmodligen så gott som alla svenskar svurit. Över tidrapporteringssystem som man inte förstår sig på, över ekonomisystem som krånglar, över register och databaser som hela tiden verkar äta upp just den tid s...