Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
205
Utgivningsdatum
2023-05-22
Förlag
Celanders förlag
Dimensioner
215 x 140 x 16 mm
Vikt
352 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789187393785

Oksana och Andrej

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-05-22
220
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  129
Visa alla 1 format & utgåvor
"Det där giftermålet måste stoppas. Det skulle dra olycka över både Oksana och alla oss andra. Men det går inte att tala reson med flickan. Hon är alldeles förblindad av förälskelsen och har tappat allt sans och vett. Hon är tokig, helt enkelt."

Kommunismen har fallit och Ukraina har just blivit självständigt. Oksana, nationalist och aktiv i självständighetsrörelsen, har funnit Andrej, övertygad kommunist och ryssvän. Dagen innan de skall gifta sig möter deras föräldrar varandra för första gången. De upptäcker då att familjernas vägar korsats 45 år tidigare och har varandras blod på händerna.

Med rika referenser till Bulgakov gestaltar berättelsen den skugga relationen till Ryssland kastat över Ukraina, och ger därmed en del av bakgrunden till invasionen 2022.

"Henrik Brändén har skrivit en bok som kan hjälpa oss att förstå det krig som idag rasar i Europa. I sin romandebut tar han kärlek till hjälp; en kärlekshistoria, ett stundande bröllop, ett par som försöker blicka framåt tillsammans - Oksana och Andrej. Det är romantiskt, tragikomiskt, och väldigt politiskt på ett kärleksfullt folkbildande sätt."

- America Vera-Zavala, författare, dramatiker, aktivist

"Med stor insikt har Henrik Brändén skrivit en spännande och grymt underhållande debutroman. Läs!"

- Lena Kjersén Edman, fil dr i litteraturvetenskap och litteraturkritiker

Henrik Brändén är vetenskapsskribent med bakgrund i molekylärbiologi och immunologi. Han är en flitigt anlitad föreläsare och har förutom populärvetenskap skrivit flera läroböcker för högskola och gymnasium. Hans senaste böcker är Populärvetenskapens poetik och retorik (2021), Immunförsvaret och viruset. Att förstå coronapandemin (2021) och Själens biologi och vår fria vilja (2020). Samtliga utgivna på Celanders förlag.

Oksana och Andrej är Henrik Brändéns debut som skönlitterär författare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Oksana och Andrej
 2. +
 3. Jakten på en mördare : ett reportage om spaningsgruppen som löste det omöjliga fallet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jakten på en mördare : ett reportage om spaning... av Tobias Barkman (pocket).

Köp båda 2 för 309 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Oksana och Andrej. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk inblick i det moderna Ukraina
  Fredrik Leijerstam, 5 juni 2023

  Vill du förstå Ukraina bättre, utan att behöva läsa tegelstenar till historieböcker eller akademiska avhandlingar? Då kan jag rekommendera Henrik Brändéns nyutgivna bok "Oksana och Andrej".

  Boken utspelar sig under det kaotiska 90-talet, där den ukrainska befolkningen försökte hitta fotfästet efter Sovjetunionens fall. Ingen sovjetrepublik var helt självförsörjande (ett medvetet drag av centralmakten), korruptionen löpte på minst lika illa som under sovjettiden, kommunister och natio... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Henrik Brändén