Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Hemliga boken för äventyrare (del 5)
Läsålder
6-9 år
Antal sidor
114
Utgivningsdatum
2016-10-25
Förlag
Olika Förlag
Medarbetare
Svensson, Emili (form)
Illustratör/Fotograf
Silvy Strand
Dimensioner
216 x 155 x 14 mm
Vikt
321 g
SAB
Hcf
ISBN
9789187413155

Uppdrag: Rädda julen

(10 röster)  |   Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-10-25

Slutsåld

Julen är hotad! Någon eller några förstör julgranar och russin blir till harlortar i glöggen. Pepparkaksdegar och paket försvinner. Lina och Peppar måste ta reda på vad det är som händer. Och de måste rädda julen!

Ps. Det här äventyret är del av Hemliga boken för äventyrare. Men det får du inte berätta för någon! Den här boken är bara för riktiga äventyrare!

Det här är femte, fristående delen i den lättlästa kapitelbokserien Hemliga boken för äventyrare. Det är också en adventsbok, som du läser ett kapitel i varje dag i december, ända fram till julafton.

Det fina med Lina är hennes mod och äventyrlighet. För att skriva den hemliga boken måste hon ju ha modet att hoppa in genom mörka lönndörrar och blöta träsk. Men hon gör det och hon lyckas. Det fina med bokserien däremot är att Lina är just detta modig och äventyrlig. Hennes kön och hennes hudfärg, hårfärg eller vad det nu kan vara som provocerar vissa människor finns bara där, okommenterat. Det är precis detta jag strävar efter i mitt arbete som minister ett samhälle där våra egenskaper står i centrum, inte vårt kön eller färg, och där ingen hindras från att delta i samhället och demokratin. Att dessutom kombinera detta med barns läsning är desto bättre.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om serien Hemliga boken för äventyrare

OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden. MILJÖ OCH HÅLLBARHET: På OLIKA vill vi värna det hållbara och klimatkloka läsandet. Därför trycks våra böcker på andra sidan Östersjön, i Baltikum, på ett FSC-märkt papper och på ett tryckeri som är certifierat med Svanen. Lite närmare, lite dyrare, mycket bättre!

Sagt om boken:

Det är en spännande och fartfylld berättelse, som utspelar sig mot fonden av ett vinterlandskap bland folktro och skrock. Den onda skogsbländan överlistas, julen kan komma, farmor likaså! (...) Silvy Strands mustiga färgillustrationer ger boken härlig karaktär. Gillas!

Staffan Engstrand, BTJ

Årets bästa julkalender till vem som helst mellan 3-8 år (eller vuxen, jag är såld) är boken Uppdrag: Rädda Julen! av Cecilia Rihs. (...) Tips, tips, tips!

365 böcker du borde läsa

En bok som är en adventskalender med ett kapitel för varje decemberdag fram till jul. Hur fint? Vi har aldrig haft någon adventskalender med presenter då mina ungar redan har en miljon saker att stöka ner vårt hem med. Men att sitta ner och läsa ett extra kapitel känns som en superfin grej! Tänker mig tända ljus och barnaögon som glittrar.

Ida Ekw

Årets nyaste och intressantaste adventskalender ...

Jultradition

Detta är barnböcker som passar utmärkt för barn från ca 5 år men även lite äldre barn och för all del även vuxna kan ha stort utbyte av dem för de är himla roliga. I alla fall tyckte barnen på jobbet och jag det. Handlingen i böckerna är om folktro och våra väsen och det är ju något som jag själv är väldigt intresserad av och som jag vet passar barn som handen i handsken. De tycker om det här lite mystiskt magiska som för människor förr i tiden var verklighet. Nu i oktober kommer det en ny bok av författaren, en lite annorlunda bok vad jag förstår det som, och en bok som jag blir barnsligt sugen på att läsa. Det är en julkalenderbok - 24 kapitel som leder oss fram till julafton och som fortfarande handlar om figurerna ur tidigare böcker. Boken heter Uppdrag: Rädda julen och det kan väl knappast bli bättre och mer spännande. Det tycker inte jag i alla fall... Så nu vill jag läsa den här boken, allra helst precis så som den ska läsas, ett kapitel för varje dag.

Fantastiska berättelser
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Uppdrag: Rädda julen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Spännande
  Mia, 31 december 2020

  Spännande bok om Lina och Peppar som båda barnen (6-8 år) uppskattade! Vi har redan börjat läsa fler delar i serien

 2. Spännande och bra bok

  Rädda julen är en av böckerna i serien Uppdrag. Den är bra och spännande och kan läsas ett kapitel per dag fram till julafton. Jag tycker att boken är bra och jag vill egentligen bara fortsätta läsa för att få se vad som händer. Det är någon som försöker förstöra julen,Vem är det och varför? Lina och hennes vän Peppar måste ta reda på detta!

 3. Ett fartfyllt och spännande juläventyr
  Gullis lästips (Rönninge), 12 november 2018

  Ett spännande och fartfyllt juläventyr i ett vinterlandskap bland folktro och skrock. Fylld med bångstyriga sagoväsen, magi och humor.

  Uppdrag: Rädda julen är en normkritisk bok där det byggs snögummor och där farmödrar är äventyrare. Många karaktärer är påhittade. Där ryms gårdstomtar, tacklare (världens bråkigaste troll), vättar och annat oknytt. Huvudkaraktären Lina är ytterst mänsklig. Lite rädd men samtidigt nyfiken och sugen på äventyr. Hon dras igång av Peppar som är orädd och... Läs hela recensionen

 4. Julstämning, rysmys, fniss och härliga bilder
  tvåbarnsmamma, 15 november 2017

  En mysig och fantasifull kapitelbok som barnen läser med engagemang och fniss!
  Lina och färgstarka figuren Peppar möter roliga och finurliga - och ibland lite lömska - sagoväsen i ett snötäckt december. Boken bjuder på julstämning, fantasieggande bilder och rysmys att läsa i ett sträck om man inte kan hålla sig och vill ha reda på vad de mystiska händelserna beror på. Eller att dela upp i 24 dagar, en dag i taget ända fram till julafton!

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Cecilia Rihs