Den kungliga kleptokratin (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
670
Utgivningsdatum
2018-12-20
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Korpen
Dimensioner
217 x 145 x 37 mm
Vikt
840 g
SAB
Ocgab
ISBN
9789188383419
Den kungliga kleptokratin (häftad)

Den kungliga kleptokratin

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2018-12-20
319
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kleptokrati är när en stats högsta företrädare använder sin ställning för korrupt berikning, ett förhållande som vanligtvis förknippas med diktaturer. I Den kungliga kleptokratin visar Thomas Lyrevik att detta även sker i dagens demokratiska Sverige.

Carl XVI Gustaf, hans familj och hovet använder den svenska staten som privat kassakista. De har lyckats undgå eller sätta sig över lagar och regler, offentlig insyn, kontroll och varje form av ansvarsutkrävande. Ensamrätten till landets högsta befattning innebär att Bernadotter i tvåhundra år systematiskt tillskansat sig pengar, tjänster, egendom, avgifts- och skattefriheter som inte bara gagnat en hel släkts materiella välfärd. I det dolda har också en mångmiljardförmögenhet byggts upp som faller ut den dag familjen inte längre är statsbärande. Den svenska arvmonarkin är ett kleptokratiskt system som bygger på manipulativa metoder. Trots hundra år av demokrati är det kungliga stöldstyret inte bara orubbat det har till och med stärkts under nuvarande statschef.

I denna unika kartläggning visas i detalj och för första gången hur detta släktberikningssystem är uppbyggt.

Thomas Lyrevik har bland annat varit statssekreterare i Kulturdepartementet, departementsråd på Finansdepartementets budgetavdelning och arbetat i Statsrådsberedningen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den kungliga kleptokratin
 2. +
 3. Den kungliga korruptionen : kort om svensk kleptokrati

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den kungliga korruptionen : kort om svensk klep... av Thomas Lyrevik (häftad).

Köp båda 2 för 529 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den kungliga kleptokratin. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Viktig inventering!
  Elof Petterson, 17 maj 2019

  Viktigt att vi får en inventering av vår "spermie-demokrati" och dess förmåga att sko sig som en parasit på befolkningens arbete!

 2. Mycket gedigen genomgång
  Karl Staffan Nyberg, 25 februari 2019

  En mycket gedigen och tankeväckande genomgång, som så att säga tecknar det svenska kungahuset i helfigur och utgör ett starkt argument för republik...

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Thomas Lyrevik

 • Den kungliga korruptionen : kort om svensk kleptokrati

  Thomas Lyrevik

  Kort om svensk kleptokrati Svensk monarki handlar om en familjs girighet och förmåga att upprätthålla sin position i rikets ledning och regelmässigt använda den för egen berikning. Carl XVI Gustaf, hans familj och hovet använder den svenska staten...