Modet att minnas : sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
110
Utgivningsdatum
2020-12-18
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Korpen
Medarbetare
Nylander, Maja Kristin (foto)
Dimensioner
246 x 190 x 10 mm
Vikt
384 g
SAB
Knb.59,Ls-c
ISBN
9789188383785
Modet att minnas : sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina (häftad)

Modet att minnas : sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina

Häftad Svenska, 2020-12-18
259
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina

Vi styrs av våra instinkter och blir djuriska på något sätt. Männen ska rädda våra liv och vi andra är där för att stötta dem. Ett hopplöst liv för kvinnorna. Det finns inget stort i livet.

Våren 1992 var Ismeta D afi från Karadaglije femton år och skulle gå ut åttonde klass. Men skolavslutningen ställdes in. Kriget var på väg. Allt avstannade: drömmar, ambitioner, framtidsplaner, allt.

Sex kvinnor berättar rakt och okonstlat om hur de överlevde under kriget i Bosnien och Hercegovina 1992 1995, om flykten till Sverige, om livet både före och efter kriget. Männen finns här också, men det är kvinnorna som talar nu. En gång hade de trygga och bra liv i det forna Jugoslavien. Nationalism var för dem en främmande ideologi som inte ingick i deras tankevärld.

Ett krig är inte något som händer och går över, det präglar ett helt liv. Fuada Kresti från Sanski Most var tre år när familjen flydde ut i skogen och höll sig gömd.

Det som inte skulle få hända igen efter andra världskriget tilläts ske, denna gång medan omvärlden såg på. Trots att media dagligen rapporterade, att FN fanns på plats, att världen visste, dödades kvinnor våldtogs och utsattes för sexuella övergrepp, förlorade nära familjemedlemmar, tvångsförflyttades och bevittnade ofattbara mängder lidande.

Monica Hirsch är journalist och författare. Hon har i reportage och dokumentära framställningar skildrat överlevares berättelser från folkmord, bland annat i böckerna Bara dom inte dödar mig. Jerzy och Teodora två livsdokument (2004) och Det tysta arvet om romer under Förintelsen (2016), samt reportagefilmerna Bara dom inte dödar mig om Jerzy Lipchytz (2002) och Möte med Förintelseöverlevaren Sigmund Baum (2018). Nedtecknade också romska sagor tillsammans med Bagir Kwiek i boken Det var en gång det som inte var (2013).

Maja Kristin Nylander är fotograf och bildkonstnär. Hon arbetar redaktionellt samt med projekt och utställningar. Har tidigare fotograferat prisbelönta utställningar och böcker som Vi är romer (2013), Det tysta arvet (2016), Häst min bror (2012), Syskon (2004) och Det är vi som är dom (2014).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Modet att minnas : sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina
  2. +
  3. Afghanerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Afghanerna av Åsne Seierstad (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Monica Hirsch

  • Det tysta arvet

    Monica Hirsch

    DET TYSTA ARVET - är en bok om romer under Förintelsen. Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde s...