Flykten till Marstrand (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
177
Utgivningsdatum
2020-12-04
Förlag
Bokförlaget Korpen
Medarbetare
Nylander, Maja Kristin (foto)
Dimensioner
226 x 167 x 19 mm
Vikt
558 g
SAB
Lz Grinzweig Jacobsson, Anna,Koafh-c.55
ISBN
9789188383792

Flykten till Marstrand

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-12-04
259
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö.

Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt.

Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Vad var det egentligen som hände i Polen? Hur kändes det att hamna på just Marstrand, den första platsen i Sverige där judar blev tillåtna att bosätta sig på 1700-talet? Hur blev livet i det nya landet?

Resultatet är en rösternas väv där både de som flydde och de som tog emot tar plats. Handlingen utspelar sig också på svenska ambassaden i Warszawa, där ambassadören förde en lång och trägen kamp för att få svenska myndigheter att ta emot de polska judarna. Flykten till Marstrand är en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till samtiden.

Anna Grinzweig Jacobsson föddes 1963 i Wrocaw, Polen. Hon är teknologie doktor i fysik, skribent och leder Judiska salongen i Göteborg. Flykten till Marstrand är hennes bokdebut.

Så ska en plågsam historia berättas! Osentimentalt men med drabbande detaljer och sinne för det absurda. Genom intima vittnesmål och med historikerns kalla blick på maktbeslut.

Maciej Zaremba

Gripande vittnesmål som tar sig under huden, om ett dolt kapitel av Förintelsens mörka efterspel i Europa, och som skickligt vävs ihop med det diplomatiska spelet bakom den svenska flyktingpolitiken. En viktig skildring som alla bör läsa.

Helena Trus

Ett berättande som med lätt hand ritar viktiga linjer från stora världshändelser, rakt in i Göteborgs lokalhistoria.

Björn Werner

Polsk historia, judisk historia men också svensk historia! En viktig berättelse om hur plågsamt lång tid det tog att öppna den svenska gränsen för jagade judar 1968.

Svante Weyler

Det är synnerligen intressant att ta del av de här människornas öden och detta skede av Polens och Sveriges historia som inte är så känd.

Peter Handberg
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Flykten till Marstrand
 2. +
 3. J&B : scener ur ett skenäktenskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt J&B : scener ur ett skenäktenskap av Philip Teir (inbunden).

Köp båda 2 för 555 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Flykten till Marstrand. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Flykten till Marstrand
  Gunnel Stridh, 25 augusti 2021

  Shalom!
  Viktig och berörande bok som gav kunskap om de (få) judar som fick komma till Sverige under prognomen i Polen.
  Då det var flera människoöden som skildrades i boken, blev det lite otydligt vem det var i stunden som jag läste om. Jag fick därför ofta gå tillbaka till presentationen av människorna i början av boken. Till slut hade jag ett kort som låg där, så det blev lätt att bläddra fram och tillbaka. Men en mycket berörande och intressant bok och som jag mer än gärna rekomme... Läs hela recensionen

 2. Imponerande bok!
  Ulf Gustavsson, Arvika, 19 januari 2021

  "Flykten till Marstrand" skildrar de antisemitiska kampanjerna i det kommunistiska Polen i slutet av 1960-talet och en del av de judiska flyktingar som kom till Sverige undan förtrycket. En mycket levande blandning av intervjuer med ögonvittnen och resultaten från studier i arkiv.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anna Grinzweig Jacobsson

 • Bröllopspogromen : en ukrainsk-judisk familjeberättelse

  Anna Grinzweig Jacobsson

  Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly? Den 24 april 1920 gifter sig författarens morföräldrar Rebecka och Isaak i synagogan i en ukrainsk by. Inbördeskriget efter ryska revolu...