Pärlan som sprängde sitt skal (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
477
Utgivningsdatum
2018-05-02
Upplaga
1
Förlag
Louise Bäckelin Förlag
Översättare
Boel Unnerstad
Originaltitel
The Pearl That Broke Its Shell
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
662 g
SAB
Hce
ISBN
9789188447739
Pärlan som sprängde sitt skal (inbunden)

Pärlan som sprängde sitt skal

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-05-02
145
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Succédebuten om en afghansk familj och en kvinnas kamp för sin frihet.

Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäkne - lige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahima bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man.

Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv.

Afghansk-amerikanska Nadia Hashimis debutroman Pärlan som sprängde sitt skal är en brännande historia om maktlöshet, ödet och friheten att bestämma över sitt eget liv, som förenar den kulturella karaktären och det känslomässiga djupet hos Khaled Hosseini och Jhumpa Lahiri.

NADIA HASHIMI arbetar som barnläkare i Maryland där hon bor med sin man och fyra barn. Pärlan som sprängde sitt skal är hennes debutroman som gjort succé över hela världen.

"Detta är en skakande skildring av ett fullkomligt förfärande kvinnoförtryck i ett samhälle där familjens rykte betyder allt och väldigt lite har hänt under hundra år. Språket är enkelt, översättningen utmärkt." 4 av 5 BTJ

"En ömsint och vacker familjehistoria och en spegling av de afghanska kvinnornas pågående kamp."Khaled Hosseini, författare till Flyga drake och Tusen strålande solar

"Nadia Hashimi väver samman två lika uppslukande historier i sin episka, trollbindande debut." Booklist

"En fängslande skild - ring av två afghanska kvinnors liv, skilda åt av generationer och ändå smärtsamt lika. En historia som tar oss med in i sin värld och får oss att tänka." Shilpi Somaya Gowda, författare till Secret Daughter
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Pärlan som sprängde sitt skal. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Smärtsam skildring
  BookBeauty, 16 december 2020

  Det är grymt, det är smärtsamt, det är sorgligt. Detta är två kvinnors liv i det fundamentalistiska samhället i Afghanistan där män styr med våld och håller kvinnorna och döttrarna totalt isolerade och kuvade. Där kvinnans värde mäts enbart i hur många söner du lyckas föda. Där misshandel, sexuell våld, hån och utanförskap är vardag för en kvinna.
  Berättelsen, välskriven och med en fin översättning, väcker många tankar och känslor, berör mig djupt. Och ännu en gång konstaterar jag att nyc... Läs hela recensionen

 2. En riktig bladvändare
  - En bokhandel, 16 juli 2018

  Shekiba och Rahima, två olika kvinnor med två olika liv och 100 år i mellan får man följa deras liv i Kabul. Båda två utklädda till s.k. Bacha posh alltså kvinnor som klär ut sig till män. Shekiba för att vakta kungens harem och Rahima för att göra livet lättare för sin familj. En stark berättelse om ett samhälle där familjens rykte betyder allt och hur kvinnor ska kunna styra sitt eget öde och frihet. En riktig bladvändare!!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Nadia Hashimi