Dunkelstjärnan (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kampen om Tusenvärld (del 1)
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
278
Utgivningsdatum
2020-09-11
Förlag
Stevali Barn
Dimensioner
218 x 140 x 24 mm
Vikt
520 g
SAB
Hcg
ISBN
9789188639967
Dunkelstjärnan (inbunden)

Dunkelstjärnan

(36 röster)  |  Läs 31 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-09-11
144
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Tolvåriga Julia märker direkt att någonting med hennes nya klasskamrat, flyktingpojken Kasir, inte stämmer. Men hon anar inte helt hur annorlunda han är förrän den ödesdigra natten de blir jagade av fruktansvärda levande skuggor.

Tillsammans med hennes lillebror Edvin och en mystisk gubbe som kallas för Trubaduren blir de tvungna att fly genom en magisk portal till Kasirs hemland. Det är en värld av gränslös skönhet där konst blir levande men där allt det vackra håller på att förstöras av skuggorna. Medan Julia och Edvin brottas med ett nytt språk, en ny kultur och okända faror upptäcker de att de har en hemlig koppling till Kasirs värld och att de kanske har makten att rädda den.

En bra och välskriven berättelse som kan fånga en stor publik i olika åldrar. (Christina, kulturskribent)

Jag kunde jag inte släppa boken förrän den var slut. Helt underbar och mycket välskriven. Jag ser fram emot nästa del i serien. (Jenni, lärare)

"Boken var spännande och verklig! Jag gillade den och skulle gärna läsa uppföljaren." (Isidor, 12 år).

Joseph Davis är en amerikansk författare vars engelska böcker har värmt hjärtan och väckt skratt hos barn, vuxna och familjer världen runt. Hans svenska fantasyserie Markus av Trolyrien har hyllats av boktidningar, bibliotekarie och läsare i alla åldrar för sin gränslösa fantasi, förtrollande nya världar och absurda humor. Serien har blivit en särskild favorit i skolvärlden då dess fängslande handling och medryckande tempo har väckt läslusten hos otaliga elever.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 31 recensioner av Dunkelstjärnan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Spännande
  Jenny, 9 juni 2022

  Läser högt för mina pojkar 8 år och 11 år. Lite läskigt i början tyckte minstingen, men sedan gick det bra. Läser nr 2 nu och nr 3 står i bokhyllan och väntar. Lagom långa kapitel för kvällsläsning.

 2. Kreativ fantasy med känslomässigt djup.
  Linnéa Lindh, 22 april 2022

  Den här boken har många starka sidor! (Pun intended.)
  Dunkelstjärnan påminner en om vikten av vänskap, vilken makt våra ord har och att ljuset lyser i mörkret och att mörkret har inte övervunnit det.
  Den tar upp och vrider och vänder på känslomässigt starka ämnen som utanförskap och rädsla för att misslyckas.
  Kort sagt: Fängslande ungdomsfantasy med djup och vackra undertoner.

 3. Svensk fantasy när den är som bäst

  Väldigt originell historia, den magiska världen är helt unik och boken behandlar även stora ämnen som ensamhet, avundsjuka och att fly från sitt trygga hem.
  Man fångas av boken direkt från första sidan och spänningen upprätthålls genom hela boken!
  Otroligt bra bok!

 4. Spänning & mystik!
  Emelie Nylén, 12 april 2022

  Tolvåriga Julia märker direkt att något inte stämmer med hennes nya klasskamrat, flyktingpojken Kasir. Men det är inte för än de blir jagade av fruktansvärda levande skuggor hon förstår hur annorlunda han är. Tillsammans med sin lillebror och en mystisk gubbe som kallas för Trubaduren tvingas de fly till Kasirs hemland genom en magisk portal. Där, bland ny kultur och nytt språk visar det sig att de har en hemlig koppling till Kasirs värld och att de kanske har makten att rädda den.

  D... Läs hela recensionen

 5. Härlig fantasy
  @NPboktips , 4 januari 2022

  Bokrecension:
  Julia är tolv år och bor i det lilla samhället Åsvik.
  En flyktingpojke vid namn Kasir hade börjat i Julias klass. Julia blev ombedd att ta hand om honom. Kasir var snäll men konstig. Han höll alltid på att vissla och jollra istället för att prata. Sedan var det alltid detta tecknande.
  Allt började dagen då Julia satt i klassrummet på Klippåsskolan och hade matte. Mattelärare stod och hade genomgång på tavlan. Kasir satt som vanligt och tecknade istället för att lyss... Läs hela recensionen

 6. En bra fantasy anpassad för målgruppen!

  Dunkelstjärnan är en fantasy för barn mellan 9-12 år och innehåller karaktärsutveckling, målande magi och ett spännande äventyr. Läsaren får snabbt möta karaktärerna och från början hade jag svårt för Julias spydiga kommentarer och taskiga tankar, men under bokens gång blev hennes karaktärsutveckling enorm och hon blev tillslut en modig och mogen ung tjej.

  Handlingen är välskriven och läsaren möter många spännande händelser under bokens gång, men jag hade dock problem med världsbygg... Läs hela recensionen

 7. Boken får mig verkligen att tänka till
  Cwnbookstagram , 26 juni 2021

  Jag kunde inte sluta läsa när jag väl börjat. Korta kapitel fyllda med spänning. Handlingen förstärkts med otroliga illustrationer. Tror den också skulle passa perfekt som högläsningsbok. 🥰

  Det är roligt att se Julias personliga utveckling, från en oförskämd och omogen unge till en mer förstående och mognare person.

  Den här boken får mig verkligen att tänka till. Här kommer ett citat från boken som jag tycker är väldigt vackert och klokt 💕

  "Ljuset kan besegra mörkret, i världen och i mig. "

 8. Ett fartfyllt äventyr med en allvarlig underton!
  Boklyckan, 20 maj 2021

  Dunkelstjärnan är en bok jag rent spontant vill trycka i näven på varenda unge. Inte bara för att det är en bladvändare till fantasy, utan också för att det är en medryckande berättelse fylld till bredden med lärdomar, insikter och medmänsklighet. Med träffsäkerhet avhandlar Davis tunga och brännande ämnen såsom alkoholism, syskonrivalitet, avundsjuka, fördomar och främlingsfientlighet, och väver på ett naturligt sätt in det i historien.

  Även om Julia är en karaktär jag till en börja... Läs hela recensionen

 9. En självklar 5:a i betyg!
  Bookishlyfalling, 7 maj 2021

  Dunkelstjärnan är fantastisk fantasy. Boken är för läsåldern 10-13 men alla över 13 kan självklart också läsa boken. Dunkelstjärnan är lättläst och lärorik. Bra budskap, intressanta kulturkrockar och spännande miljöer.

  Extrapoäng för de stiliga illustrationerna som förekommer i boken. Boken tar slut allt för snabbt, jag vill läsa en uppföljare på en gång!

 10. Så bra bok!
  Ida, 7 maj 2021

  En jätte spännande och välskriven berättelse. Den var väldigt lättläst och jag fastnade djupt för boken. Målgruppen är 9-12 år och jag tror absolut att denna bok skulle vara en favorit bland den åldern! Jag tycker att det är extra kul med äventyren och fantasyn som målas upp i boken! Och såklart kul med illustrationerna som är i slutet av vissa kapitel.

  Tack så jättemycket för recensionsexemplaret Trolyrien!

 11. Ett måste att läsa i 9-12-års åldern!
  Jennifer, 13 april 2021

  Dunkelstjärnan är första delen i en ny 9-12-fantasyserie som följer syskonparet Julia och Edvin. Julia märker att flyktingpojken Kasir beter sig konstigt, inte som alla andra. Och hon har helt rätt då hon tillsammans med Edvin och en man som kallas Trubaduren far genom en portal och hamnar i Kasirs hemland, där magi och onda varelser lever fritt.

  Jag gillade den här boken mycket på grund av att det var mycket om kulturella krockar. Jag tyckte det var smart av författaren att först va... Läs hela recensionen

 12. Viktig bok som behandlar bra ämnen!
  -, 8 april 2021

  Magisystemet i den här boken är något jag aldrig stött på förut och så otroligt kreativt (pun intended). Författaren har lyckats med att beskriva svårigheter för en flykting, framförallt med språk, på ett riktigt bra sätt där huvudkaraktären får se båda sidor av samma mynt.
  Något jag hoppas på inför nästkommande bok i serien är mer personlig utveckling hos Julia som stundvis kan vara väldigt självisk och kan tänka rätt elaka saker.

  Jag rekommenderar varmt den här boken, och framf... Läs hela recensionen

 13. Välskriven och lättläst
  Bokdaling, 30 mars 2021

  Boken riktar sig till åldrarna 9-12 år och jag är säker på att min son också kommer att gilla den!
  Den är välskriven och lättläst, fylld av spänning, magi och läskigheter!
  Fantastiska miljöbeskrivningar och många fina bilder!

 14. En händelserik och modern portalfantasi!
  Gullis lästips (Rönninge), 24 mars 2021

  Dunkelstjärnan är en händelserik och modern portalfantasi med en allvarlig underton!

  Det är en bok som öppnar upp till intressanta diskussioner om utanförskap, förutfattade meningar, kulturkrockar och vänskap, samtidigt som det är en fantasifull och spännande berättelse som är fylld av magi och kreativitet.

  Det här är första boken i den blivande serien "Kampen om Tusenvärld" som kommer innehålla fem böcker i serien.

  Med en lockande framsida av Therése Larsson är ... Läs hela recensionen

 15. Spännande fantasybok
  Majt Ingalill Bengts, 4 mars 2021

  Lättläst och spännande bok som man gärna sträckläser och med fina bilder.
  Lämplig för både unga och gamla och inte bara för fantasyälskare. Bra present!

 16. Tänkvärd och spännande läsning
  Amiranda, 1 mars 2021

  Den här boken är så bra på många plan. Först och främst är det en spännande och gripande berättelse som verkligen fångar en från första stund.

  För det andra har den många bra och intressanta poänger. Att följa huvudpersonen Julia i hennes resa från att irritera sig på en flyktingpojke i klassen som inte pratar och beter sig som man ska, till att plötsligt befinna sig i hans främmande kultur utan att kunna språk eller sociala koder är både komiskt och tankeväckande. En lärdom och ett ... Läs hela recensionen

 17. Spännande för alla åldrar
  Stinas_boksida, 10 februari 2021

  Julia som är 12 år får en ny klasskompis, Kasir, som kommit som flykting. Men Julia tycker han är lite konstig, och han visslar hela tiden, vilket hon stör sig på.

  Plötsligt blir Julia, hennes bror Edvin och Kasir hotade av något väldigt konstigt. På något vis kommer de undan genom att fly genom en portal, och hamnar i en ny värld, Kasirs värld.

  I denna värld är Kasir prins och här pratar man genom bland annat att vissla.

  Snart upptäcker Julia och Edvin att för att ... Läs hela recensionen

 18. En solklar 5/5!
  @entonåringsbokhörna, 29 december 2020

  Joseph A. Davis gör det igen! Ännu en magisk och olidligt spännande bok! Första boken jag läste av den duktiga författaren var "Markus av Trolyrien" och nu har jag läst en annan bok av honom som heter "Dunkelstjärnan" i serien "Kampen om Tusenvärld". En flyktingpojke i Julias klass beter sig konstigt och när hon får reda på varför förändras allt. I flyktingpojken Kasirs värld, där han är prins, kommunicerar folket genom att jollra och vissla. Alla personer har olika krafter och förmågor men e... Läs hela recensionen

 19. Spännande läsning för slukaråldern
  @nikolinas_bokhylla, 15 december 2020

  Här har vi ytterligare en spännande fantasyberättelse för slukaråldern från Joseph A. Davis!

  Julia tycker att det är något konstigt med den nya killen i klassen, flyktingpojken Kasir. Hon kan bara inte riktigt sätta fingret på vad det är. Det hon vet är att hon tycker att det är pinsamt när han pratar med henne och inte kan språket. Men Kasir visar sig vara rätt bra att ha nära när Julia och hennes lillebror Edvin blir jagade genom staden av ett hemsk skuggmonster. Tillsammans med Ka... Läs hela recensionen

 20. Äventyr med kulturkrockar
  Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 30 november 2020

  Denna bok får en stark fyra av mig! Joseph A. Davis blir bara bättre och bättre för varje bok han skriver. I "Dunkelstjärnan" får vi möta ett gäng härliga karaktärer. Det blir kulturkrockar när de är ute på äventyr och jag tycker att känslan av att vara ny i en värld beskrivs på ett sätt som gör att läsaren verkligen får fundera på hur det är. Julia tycker i början att Kasirs brytning när han pratar svenska är jobbig och pinsam, men i Kasirs hemland blir det ombytta roller. Julia får helt plö... Läs hela recensionen

 21. Spännande läsning som ger mersmak!
  eftermiddagste.se, 17 november 2020

  Det här är en fantasy bok som inte bara tar upp magiska portaler, "trollkonster" och magiska varelser som både är goda och onda. Den har med andra ord det mesta för att skapa en fantasy där barn är de som ska rädda den magiska världen och få lära sig sin stora potential. Barnen känns genuina och beskrivs bra men jag känner att jag irriterar mig på Julia över hur hon tänker och agerar men det är väldigt bra beskrivet och man förstår varför hon är som hon är.
  Men boken tar även upp avundsj... Läs hela recensionen

 22. Dunkelstjärnan
  Sheila Jean Heath, 2 november 2020

  Dunkelstjärnan är den bästa boken jag har läst om olika kulturer. Författaren hanterar ämnet med känslighet och humor. Man kan inte låta bli att älska huvudkaratärna, Julia, Kasir och Edwin. Jag rekommenderar boken varmt till både barn och vuxna. Det skulle passa utmärkt för högläsning i ett klassrum.

 23. En härlig bok fylld med spänning!
  @annas_bokhylla, 1 november 2020

  Vilket äventyr författaren bjuder mig som läsare på! Språket är enkelt och avskalat, jag kommer lätt in i handlingen. Att börja i en för läsaren van miljö, för att sedan träda in i en fantasivärld, är ett beprövat sätt att berätta en fantasyhistoria, och det funkar även denna gång. Boken vänder sig till åldern 9-12, men den passar även för mig som vuxen!

  Illustrationerna i boken är otroligt snygga, de är levande och fängslande. De fångar historians kärna på ett uttrycksfullt sätt. J... Läs hela recensionen

 24. Tänkvärd fantastik för mellanåldern!
  Lexie, 31 oktober 2020

  En mysig och medryckande fanatstikbok för mellanåldern, där magi och syskonskap blandas med viktiga budskap kring främlingsfientlighet och ödmjukhet inför våra olikheter. Tänkvärd bok som är perfekt som högläsning, då den är färgstark och engagerande och öppnar upp för diskussion.

 25. RECENSION Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis.
  Magnus Svensson, 30 oktober 2020

  Julia är tolv år gammal och får en ny klasskompis. En flyktingpojke som heter Kasim.
  Det är något med Kasim som inte stämmer tycker Julia. En natt blir Julia hennes lillebror Edvin och Kasim jagade av hemska skuggor. Dem får hjälp av en kille som kallas för trubaduren. Tillsammans färdas dem genom en mystisk portal och hamnar i Kasims hemland. Det visar sig att Julia och Edvin har starkare band till detta magiska land än vad dem först trodde. Äventyret kan börja¿ Boken är bra skriven och ... Läs hela recensionen

 26. Fartfyllt äventyr
  laspedagogen , 26 oktober 2020

  Här har vi ett fartfyllt äventyr för alla fantasy-fans. Dunkelstjärnan har ett högt tempo och fångar läsaren från början. Den innehåller stora portioner äventyr, magi och fantasi.

  Boken är lättläst, välskriven och lyfter viktiga ämnen som kamratskap, mod, avundsjuka och solidaritet. En riktig bladvändare som stärks ytterligare av fantastiska illustrationer ✨
  Boken passar utmärkt både som högläsning eller att läsa själv 📚

  Toppen att det även finns en gratis lärarhandledning att ladda ner 👍

 27. Ett riktigt äventyr

  En bok om vänskap, kurage, empati, kreativitet och magi. En varm och välskriven bok som direkt suger tag i sin läsare och och gör det direkt omöjligt att sluta läsa, så var bered på sträckläsning och att vilja läsa alla författarens tidigare böcker.

  Tusenvärld är en serie för alla åldrar, Det är spännande, fartfyllt och lättläst ett riktigt äventyr som jag ser fram emot att följa. Joseph A Davis kan verkligen konsten att fånga sina läsare.

 28. Händelserikt äventyr!
  -, 20 oktober 2020

  Det här är ett välskrivet och händelserikt äventyr för alla fantasy-fans, rekommenderad ålder är från nio till tolv men den kan förstås vidgas lite nedåt och bra mycket uppåt. En lättläst och välskriven fantasy, med lagom långa kapitel för att behålla bladvändardrivet. De fina svartvita illustrationerna av Yulia Ryabtseva levandegör karaktärerna på ett bra och stiligt sätt.

  Jag gillar på det sätt boken lyfter problematiken om utanförskap, hur det är att komma till en ny kultur. Äv... Läs hela recensionen

 29. Magisk bok!
  @saras.bokhylla, 16 oktober 2020

  En otroligt fantasifull bok som man kan försvinna in i utan problem. Jag älskar hur karaktärerna utvecklar sina relationer till varandra samtidigt som magin flödar. Konceptet att konst blir levande gör boken ännu mer fantastisk. Jag tycker även att många viktiga ämnen tas upp såsom utanförskap och att göra allt för att passa in, men i slutändan är det vänskapen som betyder mest.

  Språket är helt underbart, jag fick känslan av att det riktade sig till både barn och vuxna, det var helt ... Läs hela recensionen

 30. Suveränt spännande!
  Cissi Eklund, 14 oktober 2020

  Om du vill ha magi, konst, spänning och en magnifik saga/serie så läs denna! Heeelt magiskt bra bok som jag har fått äran att läsa! Det är spänning från första blad till sista!!!

  Vi får lära känna Julia, Kasir, Edvin som är Julias lillebror. Dom går på samma skola men Julia har bett Edvin att inte låtsas om att dom känner varandra på skolan för hon tycker det är pinsamt.

  En magisk, konstnärligt utformad bok som jag inte kunde sluta läsa!

 31. En underbar bok
  Jenny Christina Jönsson, 1 oktober 2020

  En bok för alla som gillar äventyr, magi och fantasi. Längtar efter uppföljaren.
  Passar alla från 6 åringar och uppåt antingen som högläsning eller läsa själv, även vuxna.

Visa alla 31 recensioner

Fler böcker av Joseph A Davis