Landet där vad som helst kan hända (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2018-04-26
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
215 x 145 x 20 mm
Vikt
407 g
SAB
Ohdi-c:k.55
ISBN
9789188729101
Landet där vad som helst kan hända (inbunden)

Landet där vad som helst kan hända

(33 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-04-26
199
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I boken Framtidsstaden (2017) skildrade Lars Åberg hur en misslyckad integration förvandlat Malmö till en stad med stora sociala och ekonomiska problem. I sin nya bok vidgar han perspektivet och skildrar hur hela landet har påverkats av den omfattande migrationen.

Länge var Sverige känt för sin genomtänkta reformpolitik och omsorgsfulla samhällsplanering. Så är inte fallet längre. Numera har vi svårt att stava till social ingenjörskonst. Vi har blivit landet där vad som helst kan hända.

Där nya invånare välkomnas utan att det finns några planer för hur de ska kunna försörja sig.

Där alla förväntas bidra till integrationen men där bidrag ges till dem som inte vill.

Där vi ser oss som ett föredöme och ändå inte tycker att vi har någonting att komma med.

Där vi alla är individualister och samtidigt springer åt samma håll.

Där vi är så toleranta att vi inte kritiserar sådant som vi tycker illa om.

Där vi tar sämre hand om samhället än vad det har tagit hand om oss.

Där vi ändå fortsätter att tro att allt kommer att förbli precis som det är.

 

Landet där vad som helst kan hända är en personlig och in trängande reportagebok om Sveriges kanske mest brännande politiska fråga. Den frilägger integrationskrisens djupare rötter som går över 40 år tillbaka i tiden. Den diskuterar viktiga tankemönster - kulturrelativism, identitetspolitik, multikulturalism, mänskliga rättigheter, nyliberalism - som bidragit till problemen och försvårar förnuftiga lösningar på dem. Den presenterar människor och idéer som försöker övervinna segregationens förbannelser.

 

OM BOKEN

Sverige är ett så väldigt speciellt land att man förmodligen måste komma utifrån för att förstå hur annorlunda det mesta är. Själva har vi vant oss vid att vara aparta i ett globalt perspektiv och därför blivit blinda för vår särart.

Vi satte ihop ett folkhem och en välfärdsstat och när vi såg på allt vi hade gjort, och såg att det var gott, öppnade vi dörren och gav oss i kast med ett överväldigande integrationsprojekt om vars utgång vi inget kan veta, men om vilket det är lätt att misströsta.

Hur blev det så? Var det en medveten process, sprungen ur en vilja att förändra världen, eller blev vi helt enkelt omständigheternas rov? LARS ÅBERG

 

OM FÖRFATTAREN

Lars Åberg är journalist och författare till ett drygt tjugotal böcker. Förra året utgav han Framtidsstaden. Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Bland tidigare böcker kan nämnas Cowboy. På drift i ett annat Amerika (2002), Heder och samvete. En bok om hederskultur i Sverige (tillsammans med Eduardo Grutzky, 2013), Egna röster, egna bilder. När somalier själva berättar (2014) och de i USA utgivna West samt Floating in Sausalito (med fotografen Lars Strandberg, 2011 och 2016).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Landet där vad som helst kan hända
 2. +
 3. All inclusive : välkommen till det nya landet

De som köpt den här boken har ofta också köpt All inclusive : välkommen till det nya landet av Lars Åberg (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Landet där vad som helst kan hända. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Inte så bra som jag hoppats
  Ragnar, 7 maj 2019

  En viktig men håglöst skriven bok. Malmöboken var vassare. Sammanfattningen på baksidan är dock fenomenalt bra - det räcker att läsa den.

 2. Skrämmande
  Ola Stefan Göransson, 22 januari 2019

  Åbergs bok är en bra men skrämmande beskrivning av problem i Sverige. Lars är en av de författare som vågar problematisera kring vårt samhälle och ofta har fått betala ett socialt pris för detta - ganska oförtjänt.

 3. Värdig uppföljare
  Magnus, 25 juni 2018

  Precis lika välskriven som Framtidsstaden men inte lika fokuserad. Det är dock inget som stör för det är väldigt intressant och lärorikt ändå. Sannolikheten är stor för att läsaren är vaken hela natten för att plöja boken från pärm till pärm.

 4. Viktig läsning inför höstens val
  BertilNo, 16 maj 2018

  Bör läsas av alla som är det minsta intresserade av den enorma förändring Sverige genomgått sedan 70-talet. Åberg gör omfattande utblickar till relevant litteratur och till andra länder.
  Kanske ger boken också indirekt svar på varför flera partier tvärsvängt i sin inställning till invandring sedan tidigare års val?
  Kanske får man också svaret på varför plötsligt INGEN politiker längre talar om den lönsamma invandringen?

 5. Sommarens viktigaste bok
  Thomas Nydahl, 12 maj 2018

  Lars Åberg ger oss sammanhangen. Vi talar ju om en tid då "glädjekalkylerna har berövats det mesta av sin glädje", när medborgaren förvandlats till mobilpladdrande konsument, när identitetspolitik av Ku Klux Klan-modell plötsligt är högsta moraliska värde och multikulturen/mångkulturen uppfattas av majoriteten som godhetens goda, trots att den är "kulturblandningarnas antites", och denna politiska modell är detsamma som "oviljan att lägga sig i vad andra håller på med" och blir ett uttryck fö... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Lars Åberg