I skuggan av det amerikanska århundradet : USA-imperiets uppgång och fall (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
392
Utgivningsdatum
2018-07-25
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Stefan Lindgren
Originaltitel
In the Shadows of the American Century - The Rise and Declin
Dimensioner
235 x 165 x 20 mm
Vikt
688 g
SAB
Kqa.5,Kqa.6,Ob
ISBN
9789188729132
I skuggan av det amerikanska århundradet : USA-imperiets uppgång och fall (inbunden)

I skuggan av det amerikanska århundradet : USA-imperiets uppgång och fall

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-07-25
213
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
USA:s tid som världshärskare är snart över. Det hävdar Alfred W. McCoy i boken I skuggan av det amerikanska århundradet. Fallet som började redan med Irakkriget 2003 kan vara full bordad 2025-2030, då Kina kommer att ha gått förbi vad gäller samtliga mått på global makt.

År 1941 hävdade tidskriften Life att det följande sek let skulle bli det amerikanska århundradet . En förut sägelse som länge såg ut att besannas.

Men idag anser ledande tankesmedjor i Washington att det ameri kanska århundradet inte kommer att kunna bestå i 100 år. I sin bok I skuggan av det amerikanska århundradet skildrar Alfred W. McCoy hur det amerikanska imperiet tog form på 1890- talet, blev ledande efter andra världskriget och sedan har kunnat behålla sin position ända fram till våra dagar. Framgångs receptet har varit en oöverträffad militär, ekonomisk och diplo matisk styrka i kombination med en unik organisation för hemliga operationer som styr och avsätter regeringar över hela världen. På alla dessa områden är emellertid USA:s makt redan idag försvagad.

Författaren beskriver fyra scenarier för hur i en nära framtid Förenta staterna kommer att förlora sin hegemoniska ställning: I det minst dramatiska alternativet accepterar landet att mista sin ledarroll och inordnar sig i en ny världsordning. I det mest dramatiska tillgriper USA mili tära medel för att hejda konkur ren ternas frammarsch.

OM FÖRFATTAREN
Alfred W. McCoy är professor i historia vid University of Wisconsin- Madison med inriktning på Sydostasiatisk historia, moderna imperier och amerikansk ut rikespolitik.

UR BOKEN
USA:s frånfälle som främsta världsmakt kan komma långt snabbare än någon kan föreställa sig. Trots den aura av allsmäktighet som imperier ofta omger sig med är de flesta överraskande bräckliga och saknar den inneboende styrka som även den blyg sammaste nationalstat äger.

En blick på imperiernas historia påminner oss om hur känsliga även de största varit för sammanbrott. Så ömtålig är deras maktekologi att när det verkligen börjar gå fel nystas imperierna som regel upp i ursinnig takt: det tog bara 1 år för Portugal, 2 år för Sovjet unionen, 8 år för Frankrike, 11 år för otto manerna, 17 år för Storbritannien och troligen bara 27 år för USA, räknat från det avgörande året 2003.

Tillgängliga ekonomiska, utbildnings mäs siga och tekniska data ty der på att negativa trender, när det gäller Förenta staternas världsmakt, troligen kommer att hopa sig snabbt omkring 2020 och kan nå en kritisk massa senast 2030. Det amerikanska århundradet, som proklamerades så trium ferande i början av andra världskriget, kan vara sönder trasat och på väg att förblekna 2025 för att vara över till 2030.

OM BOKEN
"En briljant och ytterst välinformerad måsteläsning för alla som är seriöst intresserade av geopolitik, imperiers historia och skapandet av framtiden." New York Journal of Books

"Ett slags obduktion av ett döende imperium som har förslösat sitt moraliska kapital på mass tortyr och mass övervakning. De mörka scenarier över imperiets slut som McCoy målar upp kan emellertid också innebära positiva möjligheter för samhällelig förändring, då kraven på ständiga krig kan få ett slut." Progressive
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I skuggan av det amerikanska århundradet : USA-imperiets uppgång och fall
  2. +
  3. USA:s historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt USA:s historia av Lennart Pehrson (häftad).

Köp båda 2 för 382 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av I skuggan av det amerikanska århundradet : USA-imperiets uppgång och fall. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En förskräcklig historia
    Henrik Linde, 30 augusti 2018

    En viktig och informativ bok för den som vill lära känna historien om amerikansk imperialism för att förstå samtiden.

    Henrik Linde

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Alfred W McCoy