I backspegeln : min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2019-09-26
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
210 x 145 x 25 mm
Vikt
537 g
SAB
Lz Östling, Leif
ISBN
9789188849380

I backspegeln : min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären

(16 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2019-09-26
204
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Under nästan fyra decennier var Leif Östling verksam på buss- och lastbilsföretaget Scania. Mot bakgrund av såväl historiskt monumentala skiften som tekniska språng och konjunkturers svallvågor, utvecklades den person som för många idag är välkänd för sitt framgångsrika ledarskap och sina starka åsikter. Däremot är det få som känner till bakgrunden till de stora framgångarna, filosofin bakom företagandet och relationen till den långvarige ägaren Wallenberg. I boken skildrar han öppenhjärtigt bland annat maktspelet och motsättningarna inom Wallenbergsfären när Volvo försökte ta över Scania, Volkswagens långvariga relation till företaget, och hur allt ställdes på sin spets, gång efter annan. Boken är lika mycket en biografi som det är en berättelse om förhållandena i det svenska näringslivets innersta kärna; om affärer, makt, spel och ansvar. Men det är också en skildring om hur medmänsklighet och värderingar alltid vinner i längden. Leif Östling berör också tiden som ordförande i Svenskt Näringsliv och utvecklar resonemanget kring uttrycket "Vad fan får jag för pengarna?"
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I backspegeln : min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären
 2. +
 3. Arvet : om självhat, pengar och vägen ur missbruk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arvet : om självhat, pengar och vägen ur missbruk av Felix Granander, Henrietta Westman (inbunden).

Köp båda 2 för 453 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av I backspegeln : min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Trevlig och intressant läsning
  EFH, 6 mars 2020

  Boken består av två delar. Den första är Östlings beskrivning av arbetet med att effektivisera Scania. Det är en intressant översikt även om man som läsare gärna hade sett mer konkreta detaljer om de förändringar som initierades. Den andra delen är en beskrivning av alla "ägaraffärer" runt Scania under ett par decennier. Det är en bra dokumentation som torde komma att uppskattas inte minst av framtida forskare inom business history. En lärdom som jag tycker man kan dra är att stora, för lande... Läs hela recensionen

 2. Kommentar Östling
  Kjell Urban Folke Folkeson, 23 oktober 2019

  En mycket intressant och initierad bok om ett viktigt svenskt företag. Den ständiga strävan efter att skapa ett välfungerande företag känner jag igen från min eget yrkesliv.

  Maktspelet om Scania med Volvo, investor och flera motstridiga tyska intressen var delvis nytt för mig, liksom Barneviks negativa roll i Investor.

  Leif Östlings personliga karriär är också intressant. Han har tillfört mycket positivt och tycks ha fötterna kvar på jorden.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Leif Östling