Det här är en svensk tiger (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (322.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Aron Flam
Utgivningsdatum
2020-04-14
Förlag
Bookea
ISBN
9789189180345

Det här är en svensk tiger Ljudbok

(106 röster)  |  Läs 33 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2020-04-14

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det är en märklig slogan. "En svensk Tiger". Ursprungligen var den en del av den kampanj Sveriges regering inledde den 21 november 1941 som kallades för "Vaksamhetskampanjen" och syftade till att stävja spionage som kunde skada svenska intressen. Man skulle kunna likna det svenska initiativet med den amerikanska kampanjen "loose lips sink ships" - slapp läpp sänker skepp - som skulle förhindra den amerikanska allmänheten från att tala bredvid mun och på så sätt riskera amerikanska soldaters liv genom att läcka känslig information till fienden. Med den avgörande skillnaden att USA givetvis var en krigförande part i andra världskriget och därför hade skepp att sänka. Sverige var neutralt och deltog inte i kriget. Det fanns inga svenska skepp att sänka. Ännu märkligare blir det om man läser det finstilta under texten "En Svensk Tiger!": "Varje meddelande om att motståndet ska uppges är falsk!"

Så vad, exakt, är det som svenskarna uppmanas att hålla tyst om?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 33 recensioner av Det här är en svensk tiger. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Funkar på okunniga läsare
  -, 15 april 2023

  De som gillar den här boken är såna som inte läser fler böcker efter att ha läst den här.

 2. Citat - slutcitat
  -, 26 juni 2021

  Spännande, intressant och tänkvärd bok MEN den gör sig inte bra som ljudbok. Jag vågar inte ens tänka på hur många gånger orden «citat» och «slutcitat» används (tusentals gånger?) men det blir riktigt riktigt jobbigt att lyssna på efter ett tag.

 3. Läsvärd!
  Ellen, 21 juni 2021

  Intressant, ögonöppnande och humoristisk - allt i ett! Rekommenderar alla att läsa denna bok. Den är dessutom skriven i korta kapitel och är i mina ögon väldigt lättläst.

 4. Läs/lyssna nu!
  -, 16 maj 2021

  Mycket välskriven och intressant bok. Stort tack till författaren för en mycket intressant inblick i Sveriges mindre uttalande historia.

 5. Obligatorisk
  Johan, 29 april 2021

  Enastående intressant, informativ, viktig, välskriven, underhållande och fascinerande bok. Obligatorisk lyssning!

 6. Viktig bok att läsa inför valet 2022
  Johan, 21 mars 2021

  Flam berikar oss med kunskap som gärna mörkas in i det sista av vårt rådande styre. Även fint komplement om du redan innan lyssna på Arons pod Dekonstruktiv Kritik.

 7. Inte förvånande...
  Misan, 18 mars 2021

  ... att makten försökte starta bokbål som nazityskland på sin tid, och bränna denna bok. Desperationen lyste igenom hela operationen, man greppade efter halmstrån som bröts och förlorade snöpligt. Man ville stoppa denna bok från att nå svenska folket då innehållet var farligt, inte flr läsarna men för makthavarna.
  Kritik som kan läsas här ovan, talar om folk som "hatar socialdemokrater" utan att prsenyera något specifikt. Jag hade emotsett lite mer konstruktiv kritik och argument emot inn... Läs hela recensionen

 8. Europeisk historia
  Christer B , 19 november 2020

  Mycket intressant historiebeskrivning under 2:dra världskriget och hur neutrala Sverige förhöll sig till den hållningen! Dagens ungdom får förmodligen inte denna information på historielektionerna i skolan.

 9. Intressant och välarbetad
  -, 12 november 2020

  Klart väl spenderad tid att lyssna på. Rekommenderas till alla

 10. Mer politisk megafon än fakta
  -, 9 november 2020

  Först förvånad över hur så många kan hylla boken och dess innehåll. Hade glömt hur trollarmeer fungerar. Jag var dum nog att hoppas på nyheter och spännande fakta, men det lyser med sin frånvaro. Oändligt många slutsatser och påståenden helt utan faktiskt underlag.

  Boken är en salig blandning mellan enögd, extremt hårt vinklad fakta och personliga åsikter. Många "recensenter" hyllar att det är så mycket "ny fakta". Obegripligt om man är minsta lilla intresserad av historia. Det borde... Läs hela recensionen

 11. Helt fantastisk och ett uppvaknande utan dess like
  Jimmy, 20 oktober 2020

  Otroligt bra och informativ. Ett uppvaknande utan dess like. Rekommenderar den varmt och anser att den skulle vara obligatorisk i svensk skolgång.

 12. Fantastiskt
  Vaniljcolan, 17 oktober 2020

  En jätte bra bok med mycket grunder som även finns i samhället i stort än idag

 13. Otroligt intressant.

  Gediget arbete för att ta fram Sveriges mörka historia. Bra presenterat, lättläst och oerhört intressant. Detta borde alla få med undervisningen i skolan!

 14. Sveriges roll under 2:a världskriget
  Bokmalen, 3 oktober 2020

  Imponerande och oerhört tänkvärd samtidigt som innebörden är skrämmande. Skandal att boken inte recenseras via de vanliga kanalerna i medierna. Läs/lyssna och kom till en skrämmande insikt att Sverige inte var så neutralt som politikerna vill låta påskina!

 15. Kanskje årets viktigste bok?
  Knut Haugen, 30 september 2020

  En usedvanlig god dokumentasjon som setter et skarpt lys på en særdeles mørklagt historie. Det er fullt forståelig at dette er holdt mest mulig hemmelig.
  En stor takk til Aron Flam!

 16. Det var som fan.
  -, 6 september 2020

  Borde ruska om oss alla. Varför vet jag så lite? Hoppas det finns några nu levande som går in och klargör om vi har anledning att fortfarande skämmas för våra förfäders feghet.

 17. En mycket angelägen bok
  Viktor H., 25 augusti 2020

  Detta borde vara obligatorisk läsning på gymnasierna.

 18. Intressant och välbehövlig!
  Bopa, 23 augusti 2020

  Välskriven men tyvärr finns det endel i övrigt att önska vad gäller grammatiken! Många och mycket, före och innan, vi och oss. Han kanske kan ursäkta sig med att han använder dialekt men likväl felaktigt språk. Den får ändå 85 av 100 poäng!

 19. Intressant!
  Vicky, 10 augusti 2020

  Intressant granskning som är väl värd att lyssnad på/läsas. Rekommenderas!

 20. Intressant
  Monica Stenfall, 9 augusti 2020

  Bra, krävde koncentration.

 21. Glenn Hyse'n klass 6 stjärnor av 5
  Jimmy, 1 augusti 2020

  Streck lyssnade under en dag men ville ändå ha mer när boken var slut. Min önskan är att åtminstone någon procent av alla godhetsknarkande (mestadels vänster) människor tar del av den här boken, så kanske det går upp för dom hur indoktrinerade under lång tid i godhet och förträfflighet dom är.

 22. Måsteläsning.
  -, 1 augusti 2020

  Jag vill aldrig mer se en socialdemokrat prata om andras "nazistiska rötter". Det boken beskriver är fruktansvärt. De som gett boken en etta är med hög sannolikhet politiskt kränkta då det blir dissonans i deras inlärda värdegrundssystem, dvs det är en politisk röstning från det håll boken angriper.

  Jag trodde jag visste vad antisemitism var, tills jag läste den här. Om du engagerar dig i antirasism, antisemitism och humanism så är den ett krav att ha läst.

 23. Intressant ämne, illa framfört
  Johan Sidenvall, 28 juli 2020

  Har lyssnat på de första två timmarna av Aron Flams bok. Där finns nog en del intressanta tankar, som jag gärna vill ta del av. Men. Fanns det ingen redaktör att tillgå? Någon som kunde läsa manuskriptet och ge konstruktiv kritik? Allra helst borde Flam ha anställt en författare som behärskade svenska språket. Att hitta en bulvan skulle kanske stilla hans klumpiga jakt på citat. Det går sällan en hel mening innan Flam måste använda citattecken. Typ: "Palme hade lärt sig tyska av, citat, sin t... Läs hela recensionen

 24. Den bruna historien
  Erik L, 25 juli 2020

  Man förstår verkligen varför staten vill till varje pris stoppa boken då innehållet skulle gynna "fel" partier om det blev vida känd hur Sverige jobbade före och under kriget! Trodde jag visste det mesta för har läst en hel del i ämnet genom åren men här fanns en del nytt, som att vi som enda land i världen fortfarande inte betalt tillbaka judarnas beslagtagna tillgångar som till en del förvarades i Riksbanken! Aron har perfekt röst som inläsare, första halvan kanske lite seg men det blir bät... Läs hela recensionen

 25. Uselt
  RA , 17 juli 2020

  Citerar halva meningar. Noll ärlighet i berättandet.

 26. Förklarar den svenska tystnadskulturen
  -, 10 juli 2020

  Skrämmande intessant. Beskriver troliga föklaringar till att svenskar låter sig styras av myndigheter och new public management

 27. Skrämmande men sann

  Fantastisk bok skriven av Sveriges i särklass bästa författare! Rekommenderas varmt till alla! Min son kommer definitivt få läsa/höra på ljudboken för att få lära sig sanningen om Socialdemokraternas mörka bakgrund!

 28. Tråkig
  Pulp, 4 juli 2020

  Ett politiskt brandtal som ekar i tomheten. Klarade av 20 minuter innan jag gav upp.

 29. Läs!
  Carola , 3 juli 2020

  Skrämmande information men lätt att ta till sig som sanning då det går att se om man har öppna ögon och öron. Jag känner mig dock beklämd över att Sverige så tydligt lyckats dupera min farmor när hon kom till Sverige med vita bussarna från koncentrationsläger (polsk katolik, motståndsrörelsen) och få henne se ledare här som räddare i nöden. Hemskt!!!

 30. Att rekommendera
  A.R. (Stockholm), 19 juni 2020

  Helt fantastiskt. Utvidgar kontexten av flera händelser. Bara att rekommendera

 31. Den tysta majoriteten
  Gunnar, 13 juni 2020

  Berättar om den stora nordiska Tystnaden. Precis som Strindberg och Ingmar Bergman tidigare gjort. De som har makten skriver historien, äger narrativet.

 32. Propagandabok
  Rakil, 7 maj 2020

  Efter en tim av politiska åsikter stängde jag av
  /RL

 33. Jag kan varmt rekommendera boken!
  Teresia Sandberg, 6 maj 2020

  Den här boken har jag dels läst och dels lyssnat på som ljudbok. Jag brukar ha svårt för ljudböcker när författaren själv läser in sin bok. Men! Aron Foam gör det så bra att jag inte kan tänka mig vem som skulle vara bättre lämpad.
  Det här är en ganska tung bok. Både för att det är mycket politisk historia som går på tvären med det man tidigare lä... Läs hela recensionen

Visa alla 33 recensioner