Ellen Key & Selma Lagerlöf - breven (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2022-03-24
Förlag
Blue Publishing
Dimensioner
210 x 140 x 18 mm
Vikt
397 g
SAB
Gcz Lagerlöf, Selma,Gcz Key, Ellen
ISBN
9789189205352

Ellen Key & Selma Lagerlöf - breven

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2022-03-24
259
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
»Breven fördjupar bilden av de två berömdheternas relation och Louise Lindblom ger även en bra bild av den tid de verkade i. Boken är fint upplagd och bidrar med enfördjupning i svensk kvinno- och litteraturhistoria. Betyg: 4« Elisabeth Brännström, BTJ

Ellen Key och Selma Lagerlöf brevväxlade under tre decennier, 1894-1926. De båda litterära giganterna hade en sällsynt vänskap där deras engagemang i kvinnofrågan och fredsarbetet var starka gemensamma nämnare.

Breven de skickade varandra återges här för första gången i sin helhet. Även korrespondensen mellan deras gemensamma vän Sophie Elkan och Ellen Key ges plats i boken.
De sände sina böcker till varandra, bad om utlåtanden och kom med råd. De skrev om de personer och den samtid de delade och diskuterade allt från politik och problem med filmbolag till fredsfrågan och Tysklands roll i det första världskriget.
Selma Lagerlöf var lärare och världsberömd författare, bosatt i sitt värmländska Mårbacka. Ellen Key var lärare, europeisk intellektuell och författare som efterlämnade en stiftelse för arbetande kvinnor på sin herrgård Strand. Båda satt i styrelsen i Samfundet De Nio.
I breven kommer nya rön om deras relation fram, historien skrivs om. Bilden fördjupas och berättelsen ger på ett lättsamt sätt kunskap om människorna bakom namnen, om en tid då samhället höll på att utvecklas till den demokrati vi känner idag.

Louise Lindblom är fil.mag. i ämnet historia och arbetar som lärare samt föreläsare. Hon är född 1972, uppvuxen i Västerås, är verksam i Göteborg och ingår i Ellen Key International Research Network (EKIR). Tidigare har hon gett ut böckerna De besvärliga, skyddshemmets vanartiga flickor och en biografi om Henrika Widmark. Louise Lindblom har också skrivit artiklar till uppslagsverket Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon (SKBL), bland annat om drottning Sofia (av Nassau) och om Hilma af Klint.

»I denna bok är för första gången Ellen Key och Selma Lagerlöfs 30 åriga brevväxling transkriberad och läsbar för allmänheten. Dessa internationellt berömda kvinnors liv, deras vänner och ovänner, deras olikheter och likheter i uppfattningar om kvinnofrågor, fredsfrågor med mera skildras här. Louise Lindblom ger oss denna unika inblick.« / Ellen Key-sällskapet

»Det är alltigenom en intressant läsning om brevväxling mellan två av våra historiskt viktigaste kvinnliga författare.« / Gun Berger, Wermlandiana
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ellen Key & Selma Lagerlöf - breven
  2. +
  3. Sofia : en drottnings liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sofia : en drottnings liv av Carin Bergström (inbunden).

Köp båda 2 för 535 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »