Spelet om klimatet : vem kan man lita på i klimatdebatten? (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2021-03-25
Förlag
Roos & Tegner
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
220 x 160 x 22 mm
Vikt
580 g
SAB
Uhd
ISBN
9789189215269

Spelet om klimatet : vem kan man lita på i klimatdebatten?

(17 röster)  |   Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-03-25
217
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Smutsigt spel i klimatdebatten!

"Nilsson gör ett mycket bra jobb med att reda ut och pedagogiskt förklara de mest centrala konflikterna i klimatfrågan." - Göteborgsposten

"Krossar klimatskeptikernas argument med vetenskap." - Tidningen ETC

Klimatforskarna är eniga: Jordens klimat blir allt varmare och det beror nästan uteslutande på mänsklig aktivitet, inte minst genom förbränning av fossila bränslen. Men vissa tvivlar på detta, och det är ingen slump. Det är heller ingen slump att politiker som Thatcher och Trump gått från att först agitera för klimatåtgärder till att senare tycka tvärtom.

I den här boken beskrivs hur välorganiserade krafter, främst den mäktiga oljeindustrin, sedan slutet av 1980-talet agerat för att så tvivel om klimatforskarnas slutsatser bland politiker, journalister och allmänheten för att skydda sina ekonomiska och ideologiska intressen. I vad som utvecklats till ett smutsigt propagandakrig i gränslandet mellan vetenskap och politik har inga medel skytts för att misskreditera klimatvetenskapen. Skickligt iscensatta kampanjer med hjälp av självutnämnda experter och massiv spridning av falsk information i sociala medier är bara några exempel.

Maths Nilsson har under många år bevakat den polariserade klimatdebatten. I Spelet om klimatet, med förord av Anders Wijkman och Martin Hedberg, får vi följa utvecklingen och de huvudsakliga aktörerna, både internationellt och i Sverige. Det är omskakande och fascinerande läsning som ger fake news en helt ny innebörd och dimension.

MATHS NILSSON är kemisten som vid sidan av sitt jobb inom läkemedelsbranschen skrivit ett flertal böcker, bl.a. Tvivel: en bok om faktaförvirring. På sin blogg mathsnilsson.se har han särskilt intresserat sig för hur vetenskap används i den allmänna samhällsdebatten, och då inte minst inom klimatområdet.

Fler röster om boken:

"Rafflande om klimatstriden ... I boken Spelet om klimatet skärskådar författaren Maths Nilsson hur klimatvetenskapen ifrågasatts från 1990-talet och framåt." - Tidskriften Miljö och utveckling

"Maths Nilssons bok är en bedrift i en tid då fake news och ifrågasättandet av kunskap har fått allt större utrymme. Maths visar hur skrupelfria krafter satt desinformation och förvanskning av fakta i system för att förvirra oss alla, och därmed försenat nödvändiga politiska beslut. Min förhoppning är att boken blir läst av många och leder till ett uppvaknande." - Anders Wijkman, samhällsdebattör, ordförande Miljömålsberedningen

"I sin bok åskådliggör Maths Nilsson hur ett till synes ändlöst nystan av pengar, ideologi och särintressen ställts mot klimatvetenskapen. Läsaren leds in i händelsernas centrum där surt regn blandas med freoner, kalla kriget, tobak, fossilindustri, politik, pengar, makt och ideologi. En högaktuell bok som även bidrar med pedagogiska förklaringar av klimatvetenskapen." - Martin Hedberg, meteorolog, debattör, författare
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Spelet om klimatet : vem kan man lita på i klimatdebatten?
 2. +
 3. Livet som pågår här : samtal om klimatet och omställningen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livet som pågår här : samtal om klimatet och om... av Marika Palmér Riviera, Lisa Pelling (häftad).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Spelet om klimatet : vem kan man lita på i klimatdebatten?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett Måste
  Nabil Mikati, 26 januari 2022

  Utmärkt bok, trovärdig och noggrann. Författaren belyser hur ideologiska och finansiella särintressen sår tvivel kring klimat vetenskapens rön och slutsatser. Författaren stödjer sin beskrivning med en låg referenslista. Begreppet klimat hot används i boken som synonym klimatförändringen. Jag tycker detta ordval är olyckligt. Klimatet reagerar på halten av växthusgaserna i atmosfären, det är människan utsläpp som är hotet.

 2. Alltför objektiv
  UvenS, 9 november 2021

  Beskriver miljödebatten alltför ensidigt.
  Radar upp miljökonferenser och fördrag. Hade väntat mig lite mer av "avslöjande" karraktär för att göra boken läsvärd. Det mesta av innehållet går att leta upp själv på wikipedia.

 3. Nödvändig läsning
  Heidi, 15 september 2021

  Upplever att författaren verkligen brinner för ämnet. Man får en känsla av att han vill att världen ska lära sig förstå vetenskap. Att det inte alltid måste vara så svårt. Men han är också noga med att betona vikten av källkritik, att kontrollera källor och fundera över vilken agenda avsändaren har.

  Definitivt en bok som vill att man ska se "igenom" klimatförnekarnas argument, och lita på vetenskapen.

  Bra, och läsvärd utan att krångla till saker och ting.

 4. Mycket bra skrivet, men tyvärr lite för sent
  Jordens vän, 7 september 2021

  I den här boken beskrivs hur välorganiserade krafter, främst den mäktiga oljeindustrin, sedan slutet av 1980-talet agerat för att så tvivel om klimatforskarnas slutsatser bland politiker, journalister och allmänheten för att skydda sina ekonomiska och ideologiska intressen. (Omslagstext)
  Men den "smutsiga propagandakrig i gränslandet mellan vetenskap och politik" som författaren beskriver imponerande och med omfattande källmaterial, började mycket tidigare.
  "I över 60 år har de stora ... Läs hela recensionen

 5. Inget för den klimatintresserade
  SP, 16 maj 2021

  Den här boken är inget för den som vill veta mer om klimatet och vad som styr dess utveckling. Jag uppfattar boken som starkt politiskt färgad och att författaren har tagit som sin uppgift att döma ut de politiker, forskare och debattörer som har en annan uppfattning än författaren om klimatet. Författaren tycks vilja ge intrycket att alla forskare är överens och att de som uttrycker en annan uppfattning endast har onda avsikter. Att boken fått titeln "Spelet om klimatet" säger allt. Det är f... Läs hela recensionen

 6. Kemisten som blev folkupplysare
  Jonny Bjerkman, 12 april 2021

  Jag har följt Maths Nilsson i ett par år och alltid fascinerats av hans intelligenta och envetna rotande i den komplexa sörja som klimatforskningen och tillhörande debatt är.
  Boken "Spelet om klimatet" är en lysande upplysningbok för den som har tvivlat det minsta om spelet bakom kulisserna, och på den öppna arenan är riktigt rent. Det är det inte! Läs även Nilssons bok "Tvivel".

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Maths Nilsson