Stämjärnet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
276
Utgivningsdatum
2023-02-08
Upplaga
1
Förlag
Ekström & Garay
Dimensioner
195 x 130 x 26 mm
Vikt
450 g
SAB
Hc.016
ISBN
9789189743236
Stämjärnet (inbunden)

Stämjärnet

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2023-02-08
229
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Havet, skogen, hundar. Det är friheten för Lena.

Hon var barn på femtiotalet. Som pensionär sitter hon nu på bryggan i skärgården och tänker tillbaka. Lena ser fiskebåtarna som puttrar ut mot öppet hav. Strömmingen som sprattlar i skötarna. Känner böcklingsdoften som sprider sig över viken. Ser barnet Lena naken på en stenhäll, skrattande i fräsande, meterhöga vågor. Måsarna som slåss om fiskrens i vattenbrynet. Så blir det tyst. Strömmingsfisket olönsamt. Bara måsarnas skrän när fritidsfiskarna då och då tar vid. Men de röda sjöbodarna finns kvar. Och skogen och havet.

I novellsamlingen Stämjärnet får läsaren genom fristående texter följa Lena genom livet. Hundar är hennes bästa vänner. Deras utsatthet blir tidigt hennes egen. Barn och hundar slipas ner. Fantasin och lekfullheten får inte ta för stor plats. Hon knuffas ut i den vuxna verkligheten. Flyttar runt i Sverige och i främmande länder. Var hon än befinner sig söker hon sig till hundarna.

Lena vänder alltid tillbaka. I över sjuttio år har hon hört bruset från havet i Söderhamns skärgård, livets andningshål.

Stämjärnet bjuder läsaren på ömsom stillsamma, ömsom dramatiska ögonblicksskildringar, med havet som utsikt och fond.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stämjärnet
 2. +
 3. På spaning efter den tid som flytt. I, Swanns värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt På spaning efter den tid som flytt. I, Swanns v... av Marcel Proust (häftad).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Stämjärnet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Poetiska noveller
  Marie Stistrup, 27 februari 2023

  I fristående noveller har jag följt Lena genom sorger, besvikelser och glädje. Gått bredvid barnet, tonåringen och den vuxna kvinnan i vackra betraktelser. Ofta med havet som bakgrund. Jag känner närhet till henne. Kerstins berättelser rör hjärtat.

  I novellen Hundvalpen känns barnet Lena särskilt nära. I Apport är det den vuxna kvinnan som rör mig. Hennes känslor blir mina. Texterna, både dikter och noveller har den effekten på mig. Kerstin gestaltar miljöer, människor och skeenden... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner