Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
145
Utgivningsdatum
2020-06-30
Upplaga
1
Förlag
Visam
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
170 g
SAB
Oc
ISBN
9789197788083
Mörkrets furstar : från Machiavelli till Trump (häftad)

Mörkrets furstar : från Machiavelli till Trump

Häftad Svenska, 2020-06-30
229
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Donald Trumps förmåga att ljuga och ändå få positiv respons föreföll besynnerlig. Förmågan att berika sig på andra genom att bedra dem och se det som framgångsrik business, häpnadsväckande. Att sexuellt förgripa sig på kvinnor utan att bestraffas förbluffande. Hur är det möjligt? Fanns det en manual?
Machiavellis bok Fursten som är välkänd på de flesta utbildningar inom ledarskap fick mig att fundera över om också Trump tagit del av dess rekommendationer liksom Hitler och Mussolini.
Hur stämmer bilden om Machiavelli och hur stämmer bilden av Trump som machiavellisk? Med Trumps "fejk news" har frågan om sanning och verklighet hamnat i fokus.
Sanningsbegreppet har länge varit en del av filosofers och psykologers diskussionsobjekt och faktaresearch är riktlinjen för forskares och journalisters arbete med syftet att kunna presentera vederhäftiga resultat. Frågeställningen om sant eller falskt kan bara avgöras om vi har säkra fakta. Då har Trumpadministrationen hittat på "alternativa fakta" (fejk news) vilket är en omskrivning för osant påstående och ofta detsamma som förnekelse av verkligheten. Trumps avslöjas ständigt med osanna påståenden och enligt PolitiFact (en faktagranskande websida som värderar noggrannheten och sanningshalten av påståenden och uttalanden från folkvalda på en Truth-O-Meter) är 95 procent av alla Trumps uttalanden behäftade med total lögn (Pants on Fire) eller i olika mån brist på sanning. Enligt Washington Post närmade han sig i början av 2019 absurda 10 000 osanna påståenden under sina första två år som president.
Lögnen som strategi följer en lång tradition inom politiken som går ut på att sprida sin egen bild av verkligheten oavsett hur skev den är.
Behovet av att ljuga beskrivs utförligt av Machiavelli som ett vinnande koncept. Sedan är den stora frågan huruvida Machiavelli verkligen rekommenderar detta eller inte. En akademisk hållning kan sammanfattas i idén om att Machiavelli bara har beskrivit dåtidens furstar som "småpåvar" och endast lagt fram tankar kring hur de har agerat för att tillförskansa sig makt. En annan kanske mer nutida uppfattning är att Machiavelli verkligen tillhandahåller rekommendationer för hur tyrannen bör agera för att säkerställa sin makt och genom detta blir hans bok Fursten från 1500-talet en veritabel manual i tyranni.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mörkrets furstar : från Machiavelli till Trump
  2. +
  3. Fru Josefin - ett kammarspel för teatern

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fru Josefin - ett kammarspel för teatern av Börje Peratt (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Börje Peratt