Linux systemadministration från grunden (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
317
Utgivningsdatum
2020-01-29
Upplaga
1
Förlag
CyberInfo Sverige
Dimensioner
220 x 160 x 22 mm
Vikt
521 g
SAB
Pubdbz Linux
ISBN
9789198330038
Linux systemadministration från grunden (häftad)

Linux systemadministration från grunden

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2020-01-29
293
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Linux systemadministration från grunden lär dig allt du behöver för att komma igång att administrera Linuxdatorer, vare sig det är servrar på internet eller bärbara datorer. Eller varför inte en Raspberry Pi för mätningar?

Linux är viktigare och större än någonsin. Det finns överallt. På servrarna som tillhandahåller många av de webbsidor du surfar på. Det finns i stora beräkningskluster, telefoner, bilar och underhållningssystem.

I början av boken får du grundläggande kunskaper om hur du arbetar med Linux. Här lär du dig bland annat hur Linux är uppbyggt, användbara kommandon, filsystemets uppbyggnad och hur du redigerar filer i både Nano och Vi. Därefter lär du dig att skapa nya användare och grupper i systemet. Du lär dig också hur du sätter filrättigheter i Linux.

Mot mitten av boken lär du dig mer avancerade ämnen, så som textbearbetning, att skriva egna skalskript, administrera tjänster, processhantering, nätverkskonfiguration och mycket mer.

Boken fungerar för de flesta Linuxutgåvor. Men bland annat kapitlen om pakethantering och nätverkskonfiguration har skrivits speciellt för Red Hat, CentOS, Fedora, Debian och Ubuntu.

Till varje kapitel finns det övningsuppgifter så att du själv kan träna på det du lärt dig. En del av övningsuppgifterna går utanför boken, och du måste då själv leta upp rätt kommandon i den inbyggda manualen.

Jack-Benny Persson har många års erfarenhet av främst Linux- och FreeBSD-system, men också av programmering. Intresset för datorer började redan i början av 1990-talet och har sedan dess bara fortsatt. På gymnasiet läste han el & elektronik. Från 2013-2015 studerade han till Linux Systemspecialist vid EC-Utbildning. Senast har han studerat journalistiskt skrivande. Han har tidigare gett ut böckerna "Grunderna i programmering" och "C-programmering i Linux, macOS, BSD och Solaris". Han har också producerat videokurser om Linux.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Linux systemadministration från grunden
 2. +
 3. Docker från grunden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Docker från grunden av Jack-Benny Persson (häftad).

Köp båda 2 för 539 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Linux systemadministration från grunden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Nybörjarvänlig
  anders lindroth, 26 februari 2021

  En mycket bra och lättläst bok även för nybörjare.Jag har hållit på med linux några år men boken hade ändå mycket att tillföra.

 2. Lättbegriplig och nybörjarvänlig
  Bo, 16 oktober 2020

  Riktigt bra bok som gör steget in i systemadministration betydligt lättare. Den är mindre pratig än flera engelskspråkiga alternativ och tar upp det mest väsentliga.
  Boken tar såklart inte upp allt men hänvisar till man i Linux på samma sätt som alla andra böcker i ämnet.

  Kan tycka att nätverksavsnittet är lite tunt så den behöver kompletteras med andra källor för att bli fullständig men det beror såklart på förkunskaper hos den som läser.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Jack-Benny Persson