Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
247
Utgivningsdatum
2013-02-11
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
180 x 110 x 16 mm
Vikt
140 g
SAB
Hc
ISBN
9789113048512
En storm kom från paradiset (pocket)

En storm kom från paradiset

(81 röster)  |  Läs 15 recensioner
Pocket Svenska, 2013-02-11
69
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Han är en ung man som sitter i en fängelsecell i Zambia. Hur har han hamnat där? Vilket kommer att bli hans öde?

För inte så länge sedan var hans högsta dröm att en dag få bli pilot i Ugandas flygvapen. Allt såg så lovande ut. Han hade fått komma till Grekland för att utbildas på den Hellenska Flygvapenakademin i Dekelia, strax utanför Aten. Men så, den 26 januari 1971, nås han av beskedet att det skett en statskupp i hemlandet. Idi Amin har gripit makten. Kort därefter ställs samtliga ugandiska flygkadetter inför ett ultimatum.

Amins statsapparat har skickat ett flygplan för att hämta hem dem. Det är i den stunden han fattar sitt livs viktigaste beslut: att hoppa av och söka asyl i Grekland. Efter det går inget som han tänkt sig. Han saknar att flyga, finner ingen mening i tillvaron, och förtvivlad tackar han ja till att åka till Lusaka i Zambia för att ta anställning som besprutningspilot. Men så fort han anländer i landet arresteras han och placeras i en cell. Snart blir han varse att han ska utvisas, men de säger inte vart. Om de skickar honom tillbaka till Uganda kommer han att åtalas för landsförräderi, om de skickar honom till Europa kanske han inte ens släpps in. Han är på flykt, han är statslös - han kämpar för sitt liv.

Johannes Anyuru har skrivit en spännande och stark roman om sin pappa. Han som en gång satte allt på spel för att till sist hamna i Sverige för att inleda en ny tillvaro. En bok om personligt mod och om hur ett enda beslut kan omforma ett helt liv - och en skildring av hur en dröm att flyga kan skälva rakt in i en människokropp.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 15 recensioner av En storm kom från paradiset. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Smärtsamt berörande
  Emma, 16 januari 2018

  Skapar insikt om vad människor som kommit till vårt land kan bära med sig. Hur kan de leva med alla traumatiska minnen? Hur skapar de ett nytt liv? Stormen och paradiset?

 2. Bra!!
  Titti, 24 november 2015

  Detta var en av de bästa böcker jag läst. Språket i boken så fantastiskt fint. Ett så gripande livsöde. En bok som skulle läsas av oss som har det så tryggt. Rekommenderas varmt!

 3. Sanslöst spänande och gripande bok.
  Morri, 28 september 2015

  Vackert språk med driv och delar av boken var så spännande att jag sträckläste med hjärtat i halsgropen. Rekommenderar varmt.

 4. En mycket spännande bok
  catharina agelii, 6 juni 2014

  En underbar bok även om de första kapitlen var mycket otäcka och jag trodde den skulle bli tung att läsa,men ett oerhört poetiskt språk och en spännande berättelse uppvägde första intrycket.En berättelse från en annan tid och en annan kontinent-Läs den boken "En storm kom från paradiset"

 5. En levande berättelse i flera plan. Starkt och...
  Björn Bergergård, 22 januari 2014

  En levande berättelse i flera plan. Starkt och känslosamt poetiskt språk. Jag kände dofterna i dammet och regnet. En pärla.

 6. En stark bok om författarens far och hans irrfärder i...
  Rosetta, 19 januari 2014

  En stark bok om författarens far och hans irrfärder i livet, förorsakade av konflikter i Afrika. Den är lika spännande och gripande som verkligheten. Så många människor med osannolika öden finns mitt ibland oss . Här har de fått söner och döttrar som har blivit en del av det nya Sverige. Jag ska ge den till en släkting som är SD-sympatisör.

 7. Jag köpte boken, för att den var höjd till skyarna....
  Marie Karlsson, 9 januari 2014

  Jag köpte boken, för att den var höjd till skyarna. Tyvärr passade den inte mig. Huvudlinjen i sig är det inget fel på, men den saknar något medryckande och något som griper tag i mig. Sorry!

 8. Det bär emot att komma med invändningar mot en så pass...
  Lennart, 8 december 2013

  Det bär emot att komma med invändningar mot en så pass angelägen och engagerat skriven bok som En storm kom från paradiset. Den är ohygglig på många sätt. Den beskriver en verklighet som är skrämmande. Men en verklighet som säkert är vardag för alltför många människor i vår värld. Vad en monstruös diktator kan ställa till med. Vad lidandet och utanförskapet gör med oss. Ändå är det något svårbestämbart som gör boken svår att riktigt ta till sig. Tyvärr, måste jag tillägga. Kanske det är upplä... Läs hela recensionen

 9. Njuter av författarens levande och prosaaktigt språk....
  Sissi Nehry Bordin, 6 november 2013

  Njuter av författarens levande och prosaaktigt språk. Innehållet mycket intressant, man får inblick i vad som hände i Uganda och Zambia under den tiden.

 10. Den verkade så bra men jag har inte lyckats ta mig...
  Birgitta Davidsson, 22 juli 2013

  Den verkade så bra men jag har inte lyckats ta mig igenom boken utan lagt den åt sidan får se om jag gör ett nytt försök senare.

 11. I dagens politiskt korrekta värld bör man vara...
  aimeet, 19 juli 2013

  I dagens politiskt korrekta värld bör man vara försiktig när man bedömmer personer som kan tänkas tillhöra någon typ av minoritet. Så jag måste nog understryka att det inte är någon PK-tanke som ligger bakom när jag sätter en femma på Anyurus Augustnominerade roman. Det är en oerhört fint skriven, spännande historia, som är mycket mer än en skrildring av en pappas öde, som handlar om mycket mer än en ung ugandiers motgångar i livet. På ytan är det en ovanlig historia med pilotutbildning, flyk... Läs hela recensionen

 12. Inte Top-Gun direkt som bilden och första anvsnittet...
  juan Cifuentes, 19 juli 2013

  Inte Top-Gun direkt som bilden och första anvsnittet kan ge sken av, utan en orgie i elände, svet, blod, urin och ännu mer elände krydat med Afrikansk och världspolitik. Inte bästa sommarläsning direkt!

 13. En fruktansvärt tragisk levnadshistoria som...
  MN, 30 maj 2013

  En fruktansvärt tragisk levnadshistoria som presenteras med ett fantastiskt språk. Svår att lägga ifrån sig. Boken dröjde sig kvar länge.

 14. En av de senaste årets många pappaböcker. Men helt...
  Anders Johnsson, 29 maj 2013

  En av de senaste årets många pappaböcker. Men helt utan ett uppgörelsebehov. Så blev pappans liv. Om de vägar som kan leda till att en man från Uganda kommer att leva en stor del av sitt liv i Sverige.

 15. Det är en bok som ingen kan låta bli att beröras av....
  Dammtussen, 22 maj 2013

  Det är en bok som ingen kan låta bli att beröras av. Jag tycker att Anyuru och Khemiri är viktiga svenska författare som kan påminna sina medmänniskor om att hudfärg borde sakna betydelse. En storm från paradiset är mycket välskriven och inbjuder till sträckläsning och diskussion. Utmärkt gymnasielitteratur!

Visa alla 15 recensioner

Fler böcker av Johannes Anyuru