Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
211
Utgivningsdatum
2013-09-10
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Hallmén, John (foto) / Magnusson, Roine (foto)
Dimensioner
290 x 25 x 20 mm
Vikt
1551 g
SAB
Ue.056,577.3
ISBN
9789113049755

Än lever skogen

(8 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-09-10

Slutsåld

Det är skillnad på skog och skog. I en gammelskog är det inte städat och träden står inte i raka rader. Tvärtom är det stökigt och myllrar av liv, i ett naturligt kretslopp där alla organismer fyller sin viktiga funktion.

Länge ansågs den svenska skogsvården vara den bästa i världen. Men den senaste tiden har bilden krackelerat. Allt fler skogsägare uppmanas avverka även de sista naturskogar vi har kvar. Det pågår en kamp, bitvis hätsk, mellan skogsbolagen stödda av Skogsstyrelsen och organisationer som värnar om mångfald och utrotningshotade arter. Parterna står långt ifrån varandra och försöker var och en på sitt håll med statistik och forskning befästa sina argument för att få stöd från politiker och allmänhet.

Men vet vi vad striden står om? Vad är skog? Är det de virkesplantager vi i allmänhet vistas i när vi är ute och går i skogen? Eller finns det annan skog? Vad är en naturskog och hur ser invånarna ut där? Vad gör de för nytta?

I Än lever skogen vandrar vi ut i de skogar som är hotade till sin existens, och får kunskap om vad som håller på att gå förlorat. Journalisten Pelle Svensson beskriver den sköra tråd på vilken livet i gammelskogen balanserar och intervjuar de eldsjälar som brinner för naturskogens bevarande. I fantastiska, nyskapande bilder av Roine Magnusson får vi se naturskogar i hela Sverige som är svåra att nå, och därför svåra att uppleva, och i John Hallméns unika makrobilder får vi dessutom stifta bekantskap med kryp och växter vi inte visste fanns. Vi möter 600 år gamla tallar som överlevt otaliga stora skogsbränder men som fortfarande ger liv åt tusentals djur, växter och organismer. Vi får veta vad som händer efter döden för dessa träd, för livets cirkel tar inte slut bara för att stammen ligger på marken.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Än lever skogen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mer text
  Roffe, 13 mars 2014

  Jag skulle vilja att det hade varit mer text, inte mindre bilder men lite längre texter. En fin bok med bra bilder och ett trevligt innehåll-

 2. Man vandrar in i den gamla skogen med alla mystiska...

  Man vandrar in i den gamla skogen med alla mystiska gömslen. Jag kan inte släppa boken för den är så ljuvlig - en värld som vi alla gratis kan ta del av! Läs boken - gå ut i urskogen! I vår vackra land finns den kvar!

 3. Man blir otroligt glad när man bläddrar i boken....
  Reidar Junter, 8 oktober 2013

  Man blir otroligt glad när man bläddrar i boken. Mycket vackra bilder så man nästan hisnar.
  En bok som man har glädje av i många år.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna