Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Neapelkvartetten (del 1)
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2017-05-26
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Johanna Hedenberg
Originaltitel
L'amica geniale
Dimensioner
180 x 110 x 22 mm
Vikt
170 g
SAB
Hce
ISBN
9789113073347

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår

(118 röster)  |   Läs 13 recensioner
Pocket,  Svenska, 2017-05-26
89
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår
 2. +
 3. Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår av Elena Ferrante (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk
  Justine13, 4 november 2022

  Jag tror alla vi tjejer har haft en sådan där väninna som väckte både beundran och rädsla. Att Neapel på femtiotalet kan vara så lik min barndom i Sverige. Litteraturen kan vara magisk

 2. Min fantastiska väninna
  XXX, 23 juli 2021

  Tv-serien var fängslande, men nu är det boken som står i centrum - som jag fokuserar på. Eliminerar allt annat och positionerar mig i fåtöljens svarta skinnsäte. Min fantastiska väninna
  av Elena Ferrante. Personförteckningen är omfattande men samtidigt skapar det kanske ett beroende, man lär känna personerna och vill läsa mer - veta mer.
  Ett magnetiskt tvång fångar författaren mig i och uttrycker sånt man inte visste om, (han dog två gånger). Först drunknade han i Stilla havet sedan ... Läs hela recensionen

 3. Mer än en bok
  Jasmine Bahrani, 31 december 2020

  Min fantastiska vännina är så mycket mer än en bok, det är en förtrollad bit av fantastisk litteratur.

  Jag trodde aldrig att en bok skulle ha sådan inverkan på lilla mig. I min åsikt är min fantastiska väninna mer än bara en bok, författaren leker med ord och meningar som det vore en barnlek, behärskningen av språket får dig att känna dig som en bikaraktär i den skära boken. Det är svårt att undfly Elenas desperata vilja att framstå som Lila. Ständigt konkurrerar Elena med Lila som ... Läs hela recensionen

 4. En fantastisk historia om två vaninnor i vår tid
  Margita Jacobsson, 22 augusti 2018

  Den första boken följdes av snabb läsning av den andra och tredje nu längtar jag efter fortsättningen i den fjärde boken och hoppas att den ska följas av fler.

 5. Realism
  Marg, 24 januari 2018

  Mycket bra. Beskriver dels en utsatt socioekonomisk struktur. Men också hur synen på flickor kontra pojkar präglar. Nyfiken på fortsättningen.

 6. Kvävande kultur
  Ariadne, 28 december 2017

  De två huvudpersonerna växer upp i ett av Neapels fattiga områden under fyrtio- och femtiotalen. Deras vardag präglas av den macho- och maffiakultur som råder (och som fortfarande råder i Norra Afrika). Som flickor får de inte företa sig något, de ska vara hemma eller gå i skolan. I vardagen råder ständigt hot, misshandel och annat våld. Den ena flickan, Elena, får studera, den andra, Lila, får börja arbeta hemma och i faderns verkstad. Osannolikt nog är det den arbetande flicka som med sin u... Läs hela recensionen

 7. Min fantastiska väninna Bok 1
  Anneli Ekholm, 12 december 2017

  I många stycken igenkänning från min egen uppväxt. I strävan att finna sig själv och förstå andra.
  Då jag tidigare läst den blev ett nytt köp tillägnad min dotter.
  Nu läser jag bok nr 2. Givetvis.!

 8. För lite handling
  Ann-Louise Bergenfeldt, 10 oktober 2017

  Välskriven bok, som det ändå ger tveksam utdelning att läsa. Det tar ca 250 sidor innan handlingen tar fart och det är givande läsning.

 9. Fängslande!!!
  gunwor wessberg, 9 oktober 2017

  Fängslande och ärlig beskrivning av människans olika sidor, positiva, negativa, skamliga och genanta. Man bara 'måste' läsa fortsättningen så jag längtar efter tid att kasta mig över nästa bok!

 10. Namn!
  Kristina Widén, 31 augusti 2017

  Fantastisk att läsa men väldigt många namn att hålla reda på. Flera av personerna har dessutom fler namn. Jag känner att jag behöver läsa om bok 1 innan jag uppslukas av nästa...

 11. Bra sommarläsning
  Sara Gustavsson, 7 juli 2017

  Tyckte först inte om boken, hade svårt att komma in i den. Jag hade nog lite höga förväntningar då det pratats en hel del om denna bok. Men efter knappt halva boken var jag fast, nu i efterhand tycker jag att det var en riktigt bra bok.

 12. Läsning i brist på annat
  - (HALLSTAHAMMAR), 23 juni 2017

  Medelbra. Sämre än jag hade väntat mig. Orättvist upphaussad. Finns mycket bättre. Tänker inte läsa de nästföljande. Ingen jag skulle rekommendera.

 13. Lyfter särskild begåvning
  Anni, 4 juni 2017

  I denna utvecklingsroman får vi möta den högpresterande huvudpersonen Elena och hennes särskilt begåvade bästa väninna, Lila, under deras barndom och ungdomsår. Jag tycker det är oerhört intressant att följa de olika karaktärernas förutsättningar för inlärning och utveckling och hur det påverkar deras relationer och vardagsliv. Romanen utspelas i fattigkvarteren i femtiotalets Italien, men problematiken vad gäller särskilt begåvade elevers villkor och bemötande från omgivningen är minst lika ... Läs hela recensionen

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Elena Ferrante