Palt : en svensk klassiker i osedvanligt många varianter (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
120
Utgivningsdatum
2018-10-12
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wickholm, Pär (form) / Desser, Klara (foto)
Dimensioner
247 x 175 x 15 mm
Vikt
545 g
SAB
Qca
ISBN
9789113087146

Palt : en svensk klassiker i osedvanligt många varianter

(11 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-10-12

Slutsåld

I trakterna kring Norrbotten och Västerbotten finns det en maträtt som slår allting annat -- palten. I den här boken går Karl Fredrik Mattsson på jakt efter paltens spännande historia och egenart. Det är en svår nöt att knäcka ska det visa sig. Men med hjälp av färgstarka norrbottningar och sin högst personliga relation till den oansenliga grå bollen lyckas han nysta upp en hel värld av romantik, mat- och norrlandshistoria.

Han stannar till på världens enda Paltzeria i Öjebyn strax utanför Piteå, utreder den geografiska paltgränsen och ber en läkare förklara vad den välkända paltkoman eller paltswiimen egentligen beror på. Ju fler personer Karl Fredrik Mattsson stöter på i sitt paltforskande, desto tydligare står det klart: palt är så mycket mer än en maträtt. Palt handlar om identitet. Om vem man är och om varifrån man kommer.

Självklart rymmer boken även mängder av unika recept på pitepalt, flatpalt, blodpalt och andra typer av palt, insamlade från lokalbefolkningen i vårt lands nordligaste del, som i generationer har lagat till denna kulinariska delikatess.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Palt : en svensk klassiker i osedvanligt många varianter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Palt- en klassiker
  BMB, 2 januari 2020

  En bra kombination av fakta och kuriosa kring paltens historia.
  En utmärkt bok att ge i present.
  Hur testar man om någon är en äkta Pitebo?
  Kasta ut en palt på svagis!

 2. Paltkoma

  Gift med en norrlänning blev den en stadig bit i köket
  Och den är jäkligt rolig och inspirerande till mer än just palt

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Karl Fredrik Mattsson

 • Den joggande rökaren

  Karl Fredrik Mattsson

  En dag bestämmer sig Karl Fredrik för att försöka vilja sluta röka. Han inser att det kommer att bli svårt att helt ge upp lasten som ger honom livslust, men han ska åtminstone bli varse de negativa hälsoeffekterna. Det första som påverkas när man...