Jag anklagar : de intellektuellas historia (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
265
Utgivningsdatum
2020-08-14
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
230 x 158 x 20 mm
Vikt
420 g
SAB
Oabkak
ISBN
9789127147782
Jag anklagar : de intellektuellas historia (häftad)

Jag anklagar : de intellektuellas historia

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-08-14
234
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
”Viktig läsning i vår tid” Borås Tidning

”En bedrift i samtidshistoria och historieteori … välplanerad och väl genomförd” Opulens

”En klar och redig historiebok om hur demokratins tredje ben, diskussionen, växer fram genom seklerna” Dagens Nyheter

”Salomon skriver medryckande och pedagogiskt, glädjande fritt från snobbism… Om jag får önska något så skulle jag vilja höra fler akademiker, av professor Salomons typ, yttra sig i debatten om den fria pressens död. Att fler akademiker skulle inse att de själva är drabbade!” Göteborgs-Posten

”Salomon gör en viktig insats när han riktar strålljuset mot hur usla förutsättningarna är för att ägna sig åt intellektuellt arbete i vårt samhälle” Expressen

”Boken är som intressantast när Kim Salomon ger sig själv mandat att agera åklagare och placerar såväl de intellektuella som vår egen tid på de anklagades bänk. Varför har de förra så ofta och så gärna gått totalitarismens och terrorns ärenden?” Svenska Dagbladet

"Jag anklagar …!” – så lyder världens mest berömda tidningsrubrik. Émile Zola var författaren, och i sin artikel från 1898 vände han sig direkt till Frankrikes president med en skarp protest mot domstolens behandling av den judiske officeren Alfred Dreyfus, oskyldigt dömd för högförräderi.

Artikeln är också berömd för att debatten gav upphov till ett nytt ord: intellektuell, ursprungligen ett negativt laddat ord myntat av Zolas fiender och åsyftande en som lägger sig i otillbörligen.

Men ett fenomen är ofta äldre än ordet för det. Det är möjligt att spåra de intellektuella tillbaka till upplysningens kyrkokritiker, renässansens humanister, medeltidens klerker – ja, varför inte ända tillbaka till antikens filosofer. De intellektuellas historia är länge en framgångssaga, trots att de under 1900-talet många gånger sviker idealen och stödjer totalitära regimer. I våra egna dagar har tidvattnet vänt och sociala medier, kändiskultur, populism och antiintellektualism ger anledning till dystra framtidsutsikter.

Denna långa historia spårar Kim Salomon i sin bok, ett försök att få klarhet i vilka de intellektuella varit, vad de kallat sig, hur de grupperat sig och mot vilka, samt vilka metoder de använt och vilka samhällsförändringar de bidragit till. Det blir en ryckig historisk resa med många förarbyten, och vilken nästa station på resan blir återstår ännu att se.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag anklagar : de intellektuellas historia
 2. +
 3. Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om E... av Nina Burton (inbunden).

Köp båda 2 för 493 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Jag anklagar : de intellektuellas historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jag anklagar
  Ulf Torbjörn Hassberg (Nora), 5 oktober 2020

  En från grunden fantastisk bok, som jag varmt kan rekomenderar. Den gav mig nya perspektiv på vår samtid och kampen för vår demokrati. En kamp vi måste vinna för varje dag.

 2. Hatten av för Kim Salomon
  Ivar Rönnbäck , 5 september 2020

  Kim Salomon har lyckats skriva en bok som är lika enastående som den är tidlöst viktig. Hans språk är hans eget, skriver som ingen annan, och hans metod synes mer vara att föra ett cirkulärt resonemang än att skriva en schematisk historia över de s k intellektuellas situation och villkor. Jag uppfattar det som att ett helt livs engagemang och tänkande ligger bakom Kims bok. En av dessa böcker där kritik snarast blir småaktig och självcentrerad än konstruktiv. Kim verkar nämligen själv ha fatt... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Kim Salomon