På topplistor
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
332
Utgivningsdatum
2017-11-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlittertur
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
220 x 160 x 30 mm
Vikt
700 g
SAB
Lz Rosling, Hans
ISBN
9789127154872
Hur jag lärde mig förstå världen (inbunden)

Hur jag lärde mig förstå världen

(20 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden, Svenska, 2017-11-07
199
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beställ boken senast torsdag 14 december för leverans innan julafton - läs mer
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon." - Hans Rosling

Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut - oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättarglädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning. Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på bokkonceptet och titeln. Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder. Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att förstå världen. Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017

Factfulness utkommer våren 2018.

Sagt om Hur jag lärde mig förstå världen:

"... en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen." Expressen

"... stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik ... Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller" Göteborgs-Posten

"En fantastisk historia... Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken." SVT Gokväll

"Spännande som en äventyrsberättelse ... underhållande och konkret i detaljerna." Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hur jag lärde mig förstå världen
 2. +
 3. Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda... av Fatima Bremmer (inbunden).

Köp båda 2 för 382 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Hur jag lärde mig förstå världen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Han var en stor man
  Anna E. L, 8 december 2017

  Intressant bok, jag fick större förståelse för Hans arbete. Kul att han gav folkhälsoarbetet ett ansikte.
  Synd att en man som Hans lämnade oss alldeles för tidigt.

 2. engagerande läsning
  HuS, 5 december 2017

  mycket välskriven och engagerande bok om Hans Roslings liv och gärning. Han visar framför allt på vikten av att gå till grunden med så kallade fakta och inte låta ideologiska fördomar skymma sikten.
  Och han visar att vår etnocentriska verklighetsuppfattning ofta leder oss fel i vår bedömning av politiska och humanitära frågor.

 3. Fel titel
  LarsS, Lund, 26 november 2017

  Nej, Hans Rosling förstod aldrig världen. Han missade vårt totala beroende av fossila bränslen, det som förklarar de kortsiktiga framsteg han tyckte sig se. Han missade också befolkningsexplosionens förödande effekter i en snar framtid. I stort sett sa han bara vad folk vill höra. Meningslös popularitet.

 4. Vilket liv!!
  Anders I, 22 november 2017

  Då jag hört Hans Rosling föreläsa några gånger, så hade jag höga förväntningar på boken. De överträffades med råge, så boken kan varmt rekommenderas.

 5. Fascinerande läsning

  Det är tragiskt att denna enastående personlighet inte längre kan predika sin visdom för oss. Boken rekommenderas starkt för en större förståelse för vår omvärld.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av författarna

Bloggat om Hur jag lärde mig förstå världen