Fejkmaten : så blir vi vilseledda (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
231
Utgivningsdatum
2022-03-24
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Pmbb,Qca
ISBN
9789127173583
Fejkmaten : så blir vi vilseledda (häftad)

Fejkmaten : så blir vi vilseledda

(58 röster)  |  Läs 17 recensioner
Häftad,  Svenska, 2022-03-24
234
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"--- en välbehövlig väckarklocka för alla ---"
BTJ

Vi har lagt mycket energi på att debattera hur många ägg vi kan äta per dag eller om barnen ska få röd eller grön mjölk i skolan. Under tiden har maten vi köper i butiken genomgått en fullständig förvandling. Det är som om en plastikkirurg hade satt kniven i de ursprungliga råvarorna och gett dem ett helt nytt ansikte. Med hjälp av skruvpressar och hydrocykloner förändras deras form, konsistens och innehåll. Sedan blandas de med lite förtjockningsmedel, aromer och färgämnen och kläs i en säljande förpackning.

I Fejkmaten granskar Ann Fernholm den moderna livsmedelsindustrin och presenterar en unik lista över de vanligaste ingredienserna i vår mat, där över hälften utgörs av ren stärkelse, socker, tillsatser och andra ultraprocessade ämnen. Hon blottlägger hur företagen marknadsför sina varor som nyttigare än vad de egentligen är och hennes öppna brev till olika livsmedelsföretag är ett nöje att läsa – och samtidigt skoningslösa i sina avslöjande formuleringar. I flera fall har hennes anmälningar lett till förändringar: vit choklad får inte längre marknadsföras som ”yoghurt” i naturgodishyllan, och havredryck får inte längre beskrivas som ”osötad”.

I bästsäljaren Ett sötare blod undersökte Ann Fernholm vad socker gör med våra kroppar. I Fejkmaten tar hon ett helhetsgrepp på livsmedelsindustrin och inför här också ett nytt begrepp: frånsatser. Vad händer när välgörande ämnen som vi behöver för att må bra försvinner ur maten när den processas?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fejkmaten : så blir vi vilseledda
 2. +
 3. Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sek... av Ann Fernholm (pocket).

Köp båda 2 för 313 kr

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Fejkmaten : så blir vi vilseledda. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fejkmaten
  Seman, 1 september 2023

  Den boken borde alla läsa för att se hur vi konsumenter blir förda bakom ljuset av både tillverkare och de som borde se till att allt går rätt till

 2. En konkret ögonöppnare!
  Ninsun, 24 maj 2023

  En väldigt övertygande och spännande bok, som behöver läsas av många.
  Bra upplägg och layout och mycket viktig läsning. Boken visar mycket konkret och tydligt att det nuvarande systemet för livsmedelskontroll behöver samordnas på riksnivå och stramas till ordentligt för att tjäna sitt syfte. Trots att den uppmärksammats Sveriges Radio P1 i olika program, verkar inget radikalt ha hänt.
  Jag föreslår ett gratisexemplar till ansvarig minister, för boken handlar verkligen om folkhälsan!

 3. Avslöjar livsmedelsindustrins dimridåer
  Margareta Insulander, 21 februari 2023

  En bok som denna behövs. Seriös kritik av innehållsförteckningar från livsmedelsindustrin är granskade av en saklig, kunnig och påläst person.

 4. Ensidig + processad mat kan visst vara bra
  Hanna, 11 augusti 2022

  Det är bra att författaren är en blåslampa på livsmedelsindustrin. Det säljs onekligen mkt skräpmat som innehåller alldeles för mkt så kallade snabba kolhydrater. De flesta av oss vet att vi behöver äta mat som istället har lågt GI dvs mkt fibrer, långsamma kolhydrater såsom grönsaker, linser, bönor etc. Författaren kan verkligen detta med socker. Men hon är också ensidig och blandar ihop begreppen. Tror hon att t ex GB - som är en av företagen hon kritiserar - kan masstilverka den glass som ... Läs hela recensionen

 5. Fejkmaten
  Susanne Grahm, 19 juli 2022

  Alla som bryr sig det minsta om vad man stoppar i sig borde läsa Fejkmaten!
  En ögonöppnare om hur producenter lurar oss konsumenter att köpa sådant som ingen borde köpa/äta.
  Dessutom är författaren proffesionell både när det gäller kunskap och förmåga att fånga läsaren i ett synnerligen angeläget ämne!

 6. Helt ok
  Bo, 29 juni 2022

  helt ok bok men nog ingenting för mig, men jag skulle ändå rekommendera den till andra. Man får ju ett annat tankesätt kring det man äter och jag hoppas fler undviker fejkmat,..

 7. Mycket läsvärd!
  Kerstin Eriksson, 10 juni 2022

  En bok som är viktig att läsa. För mig blev det en "ögonöppnare" och nu läser jag alltid innehållsdeklarationen när jag tänker köpa nya matvaror.

 8. Läsvärt
  Maja , 8 juni 2022

  Väldigt läsvärd. Man får ett helt annat tankesätt kring det man äter. Man läser om innehållet i maten med mer kritiska ögon.

 9. Viktig info om vad vi stoppar i oss
  maurice mogard, 17 maj 2022

  Ann har gjort ett förträffligt jobb med djupdykande research och matjättar har fått
  ändra på sitt innehåll i produkterna. Läs och begrunda!

 10. Otroligt!
  Jeanette Högberg, 16 maj 2022

  Otroligt! Vad vi blir lurade av allt skräpmat! Och att den gör oss sjuka!
  Mycket bra bok! Bra att detta kommer fram vad företagen lurar oss på pengar och hälsan!

 11. En bok alla bör läsa
  Rolf L, 11 maj 2022

  Tar ett stort steg framåt i kampen mot skräpmat. Många har nog insett tidigare att den nya maten innehåller en massa onyttigt. Nu förstår man att den också berövats på mycket som är nyttigt. Att införa begreppet frånsatser är genialiskt.

 12. Superintressant läsning!
  Linus Magnusson, 10 maj 2022

  Ann skriver så man lätt kan förstå detta galna problem vi har i matvärlden. Hoppas fler läser denna och kan undvika fejkmat.

 13. Så bra bok!
  Jenny Öhman, 10 maj 2022

  Denna bok borde läsas av hela svenska folket. Hoppas den bidrar till att vi får en förändring på hyllorna i matvarubutikerna!

 14. Öka din medvetenhet som konsument!
  -, 3 maj 2022

  Undvik butikernas fällor! Bli en medveten köpkraft! Du får hjälp att sortera i livsmedelsdjungeln. En bok för varje vuxen människa!

 15. Viktig bok som alla borde läsa
  ubbyliv, 27 april 2022

  Viktig, välskriven, intressant och skrämmande. Matvaror som marknadsförs som "naturliga" är i själva verket ofta fullproppade med tillsatser och man kan inte ens vara säker på att något som kallas t ex "hallonyoghurt" innehåller hallon.

 16. Ögonöppnare!
  Emelie, 6 april 2022

  Fantastisk bok som väl beskriver hur matindustrin ändrat vårt sätt att äta. Bra blandning mellan historia och nutid, Anns öppna brev till olika företag är fantastiska. Hela boken är verkligen en ögonöppnare!

 17. Den här ska alla läsa!
  Lena Stannow, 6 april 2022

  Den här boken bör alla läsa, då den belyser fusket i matindustrin och vad den gör med vår hälsa. Ann beskriver hur galet det har blivit i våra matbutiker och att det i stort sett inte finns mycket ätbart i de längre! Helt förskräckligt vad maten där bidrar till rådande fettepidemi då det mesta innehåller gömt socker.

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av Ann Fernholm