Grekisk mat (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2024-05-31
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Preis, Miriam (foto)
SAB
Qcaa
ISBN
9789127186385

Grekisk mat

Inbunden,  Svenska, 2024-05-31
249
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa.
En kock på en restaurang i Aten beskrev det grekiska köket som gastronomins svar på minimalistisk arkitektur. Det är inte känt för avancerad teknik, utan för bra råvaror. ”Som en liten vitmålad kyrka på en klippig ö. Det är magiskt, det behövs inte mer.”

Han har rätt: Grekland har allt från oliver och grönsaker till fisk, skaldjur och ostar. Det mesta går att köpa sprittande färskt från marknaden på morgonen eller från någon småskalig producent i närheten.

Problemet har alltså inte varit kvaliteten på råvarorna, utan att man inte alltid tillagat dem på bästa sätt. Men de senaste åren har någonting hänt. Idag lagar en ny generation kockar enkla och underbara rätter med större medvetenhet och utan att tappa bort den grekiska identiteten.

Den här boken innehåller givetvis klassiker som grekisk sallad och stifado, men även rätter som inte är speciellt kända utanför Grekland. Som den ostfyllda, sammetslena tunnbrödspajen från Sfakia, den choklad-
igaste av chokladkakor och en favorit: giouvetsi, som är en gryta på kött och den lilla risformade pastan orzo. Mat du kanske ätit under någon semester i landet och saknat sedan dess.

Du får också lära dig mer om de typiska grekiska ostarna, kaffescenen och det speciella köket på Kreta. Recepten går i linje med den nya tidens grekiska mat, där man visar omsorg om råvarorna. Några av grekerna som intervjuas delar dessutom med sig av sina favoritrecept.

Sara Berg är frilansjournalist och barista, baserad
i Malmö. Hon skriver framförallt om mat och kultur för tidningar som Sydsvenskan, Expressen, Gourmet och Svenska Dagbladet. Tillsammans med fotograf Miriam Preis har hon tidigare gett ut Pasta på italienska och Berlin för foodisar på Natur & Kultur.
Visa hela texten

Fler böcker av Sara Berg