Svensk husmanskost (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
247
Utgivningsdatum
2008-01-01
Förlag
Bokförlaget Forum
Illustratör/Fotograf
Stig Claesson, Slas
Dimensioner
253 x 190 x 30 mm
Vikt
1100 g
SAB
Qcaa
ISBN
9789137131702
Svensk husmanskost (inbunden)

Svensk husmanskost

(36 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2008-01-01

Slutsåld

En riktig matklassiker i efterlängtad ny utgåva

Fläsklägg och rotmos, kåldolmar och sillpudding - det är husmanskost av gott märke. Den svenska matkulturen när den är som bäst, med mat baserad på enkla råvaror och lagad med stor omsorg.
Tore Wretman slår här ett slag för gammal fin mattradition. Han bjuder på välsmakande anrättningar med vederhäftiga recept och citerar ibland direkt ur de gamla husmamsellernas kokböcker. Här och var är också kulturhistoriska och kulinariska kommentarer insprängda. Texten är även kryddad med mustiga och doftande citat ur litteraturen.
Här finns över 300 recept för alla tillfällen, från vardagens mer sparsamma kost till de stora högtidernas festmåltider. Ett kapitel ägnas smörgåsbordet - denna vår nationalstolthet som Tore Wretman kallar det. Här redogörs noga för de fem turerna och vad de innehåller. Först kommer alla härliga sillinläggningar, sedan följer fisken: rökt, gravad, rimmad, inkokt och i aladåb. Tredje turen inrymmer kött av alla de slag, som korvar, syltor, aladåber, pastejer och stekar. Sedan är det dags för det småvarma: först och främst Janssons frestelse, köttbullar och exempelvis omelett. Och så kommer avrundningen i form av söta rätter som kan behövas ovanpå det salta, rökta och feta.
Alla recept i Svensk husmanskost har granskats och i de flesta fall provlagats av Werner Vögeli, mångårig medarbetare till Tore Wretman och likaledes hovtraktör.
De 26 illustrationerna av Stig Claesson - Slas ger boken en originell accent och bidrar till att förmedla stämningen från den gamla tidens stora matglada kök.

Tore Wretman (1916-2003), legendarisk restaurangman och varm anhängare av svensk husmanskost och den främste inom svensk gastronomi under 1900-talet. Han skapade restauranger som Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. Han har under årens lopp utbildat många lysande kockar och har höjt statusen på kockyrket. Han blev hovtraktör 1963 (en nyskapad titel som han var den förste att erhålla av Gustav VI Adolf) och hedersdoktor vid Umeå universitet 1986. Han var en skicklig pedagog och har med sina kokböcker generöst spritt sina kunskaper.

Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Svensk husmanskost. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett måste i kokbokshyllan
  Per, 24 april 2015

  Fantastiskt referensmaterial i härlig stil, ett måste i kokbokshyllan :) Wretman beskriver många klassiska rätter på ett trevligt sätt där allt kanske inte är självklart och angivet i exakta mått.

 2. En klassiker. Mitt häftade ex från 1964 var i...
  leif persson, 21 januari 2014

  En klassiker. Mitt häftade ex från 1964 var i lösbladsystem och därför kom den inbudna nya upplagan som en räddning!
  Boken är ett absolut måste för dem som värnar om mathistoria i Sverige. Och så enkel TW gör matlagningen.

 3. Oumbärlig
  Eva Wrange, 4 februari 2013

  Tore Wretmans Svensk Husmanskost kom ut på Forum 1967. Den är kongenialt illustrerad av Slas och återupprättar i ett slag den svenska husmanskosten. Den har följt mig sedan slutet av 70-talet och har tack och lov stark bindning och avtvättbart omslag. Vissa sidor - lake, gravlax, laxpudding - är allvarligt fläckade. Men den funkar alltid och är dessutom en viktig referens när jag ska kontrollera något om svensk husmanskost.

  Hur hann han, Tore? Dyslektisk men oerhört praktiskt lagd dr... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner