Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Didaktik för lärande och bildning
Antal sidor
340
Utgivningsdatum
2022-05-17
Upplaga
1
Förlag
Liber
SAB
Eab
ISBN
9789147130672
Didaktik för lärande och bildning (häftad)

Didaktik för lärande och bildning

Häftad Svenska, 2022-05-17
390
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Didaktik för lärande och bildning ger en bred introduktion till lärares centrala kunskapsområde: didaktiken. Bildningsperspektiv är avgörande för didaktiken - perspektiv som fokuserar på elevers upplevelser av undervisningens meningsfullhet, hur undervisning kan bidra till djupare insikter och omvärldsförståelse, samt förståelse av hur undervisningen är förankrad i skolans värdegrund. Det handlar alltså om undervisning för förståelse, kreativitet, kunnande och etiskt orienterat handlande, inte minst i relation till miljö- och hållbarhetsfrågor.

Boken fokuserar på att överbrygga klyftan mellan teori och praktik och samtidigt att förbinda allmändidaktik och ämnesdidaktik. Den behandlar bland annat didaktisk analys, didaktiska modeller och didaktiska fallstudier, som kan berika lärares planering, genomförande av undervisning och bedömningsarbete. Allt detta är till stöd för elevers individuella och kollektiva (ut)bildning. Hittills har det i stort sett saknats en didaktisk litteratur inriktad på frågor om sambanden mellan kunskaper, etik och bildning, trots att sådana är centrala för undervisning. Det rör sig om frågor som exempelvis hur man kan utveckla fantasins, omdömets och kommunikationens roll och hur man som lärare kan få med globala utmaningar i undervisningen. Det handlar om insiktsfulla och kloka didaktiska val.
Boken vänder sig till såväl blivande som verksamma lärare. Den passar lika bra som kurslitteratur som i fortbildningssammanhang.

Om författarna
Jesper Sjöström är professor i didaktik med inriktning mot naturvetenskapsämnena. Hans forskning handlar om bland annat didaktiska teorier och modeller och didaktisk modellering av bildande innehåll.
Ruhi Tyson är lektor i pedagogik. Hans forskning handlar om bildning, berättande, praktisk kunskap och yrkesdidaktik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Didaktik för lärande och bildning
  2. +
  3. Svenska läroplaner : läroplansteori för de pedagogiska professionerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenska läroplaner : läroplansteori för de peda... av Daniel Sundberg (häftad).

Köp båda 2 för 751 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna