Nya Norrland (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-08-17
Förlag
Ordfront Förlag
Dimensioner
250 x 185 x 20 mm
Vikt
797 g
SAB
Hci
ISBN
9789170379505
Nya Norrland (häftad)

Nya Norrland

(35 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad,  Svenska, 2017-08-17
199
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I serieromanen Nya Norrland kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som som en av vår tids avgörande konflikter. När hans familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs huvudgatan. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa. Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor. I sitt sökande efter Telefonplans själ wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar. Frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare. I Nya Norrland fortsätter den skildring av hans eget liv som Mats Jonsson påbörjat i hyllade serieromaner som Mats kamp och Hey Princess, nu med fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av det problem man försöker bekämpa. Resultatet är en lika bred som personlig samtidsskildring som försöker svara på frågan Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen -

De självbiografiska seriernas mästare är tillbaka med en episk skildring av resan mellan Norrland och hipsterlivet i Stockholm. SMÅLANDSPOSTEN

Det är väldigt träffande, flera gånger skrattar jag högt. Jag är så svag för Mats Jonssons seriepersona med sitt ständiga tidsgnäll och ångestfulla missmod, förstärkt genom ett par alltid lika oroliga ögonbryn. ÅSA BECKMAN, DN

Äntligen förklaras Norrlandsfrågan med både pedagogik, humor, satir och allvar. FolkbladetMats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, senast den kritkerhyllade Mats kamp (2011). Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har givit ut tre barnböcker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nya Norrland
 2. +
 3. När vi var samer

De som köpt den här boken har ofta också köpt När vi var samer av Mats Jonsson (kartonnage).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Nya Norrland. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Speciell upplevelse
  Jojo, 30 mars 2022

  Om man har rötter norr om huvudstadsregionen får man mycket kunskap om sin egen historia på ett lättsamt sätt. Formatet eller snarare pappret är det som hindrar mig från fullpott - är man inte van serieläsare faller boken ihop allt för ofta ... och då är det inte lätt att hitta tillbaka.

 2. Lysande berättelse om Sverige av idag och igår
  Janne, 9 november 2021

  Lysande berättelse om hur Sverige förändrats under senaste 50 åren. Både småorten i periferin och den hippa storstaden. Fyndigt tecknat.

 3. Årets mest "nödvändiga" bok.
  G Suinela, 2 oktober 2017

  Boken ger en omistligt jordnära belysning av de samband som ligger bakom den situation som vi nu upplever i dagens svenska "folkhem".

 4. Nya Norrland - Låt hela Sverige leva
  Staffan Öberg, 18 september 2017

  Länge sedan jag läste serier men nu kom lusten tillbaka. Härlig metod att med en seriebok på ett pedagogiskt sätt berätta om eländet som sker ute landet med Stockholm sväller över alla bredder.

 5. Ett mästerverk
  @jonisac, 15 september 2017

  Fantastisk bra, bland det bästa karln gjort. Rekommenderas till alla som har en gnutta intresse av regionalpolitik, skojjigheter eller vemod.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Mats Jonsson